Skip to main content

Patientombuddet: Lægers retssikkerhed er ikke forringet

Anne Steenberger, as@dadl.dk

28. mar. 2011
2 min.

Det nye Patientombud har ikke tænkt sig at lave om på behandlingen af patientklager over læger. Lægeforeningen har ellers kritiseret den nye procedure, som det nye Patientombud indfører for klagesager, for at forringe lægers retssikkerhed. Grunden er, at det ikke længere er en del af proceduren, at parterne - patient og læge - skal høres efter at den sagkyndiges vurdering af sagen, før der træffes en afgørelse. »Når vi ikke længere har muligheden for at få rettet faktuelle fejl i sagsbehandlingen, så risikerer vi at læger helt uretmæssigt bliver sat i gabestokken,« lød det fra Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen i en pressemeddelelse.

Steffen Egesborg Hansen, direktør i Patientombuddet bekræfter, at partshøringen efter den sagkyndiges vurdering ikke længere er en del af den normale klagebehandling.

»Men Patientombuddet vil naturligvis partshøre i overensstemmelse med forvaltningslovens regler. Sagsbehandlingen i ombuddet giver derfor samme retssikkerhedsgarantier, som hos andre offentlige myndigheder. Op Patientombuddet vil selvfølgelig også høre parterne igen, hvis der i forbindelse med sagsbehandlingen viser sig at være tvivl om sagens fakta.«

Steffen Egesborg Hansen oplyser desuden, at Patientombuddet vil genoptage en sag, hvis der efter afgørelsen dukker oplysninger op, som kunne føre til en anden afgørelse. »Så jeg vil bestemt ikke sige at lægers retssikkerhed er truet,« siger han.

Han fortsætter: »Partshøring er meget tidskrævende og vi har et ønske om at nedbringe sagsbehandlingstiderne, som er forlange i dag. Derfor har vi valgt at skære den partshøring, der hidtil har været efter den sagkyndiges vurdering, væk. Vores erfaring er, at den partshøring meget sjældent har bragt afgørende nyt til sagen. Til gengæld kan den trække sagen ud - til gene for både klageren og den indklagede. Begge parter har af gode grunde interesse i korte sagsbehandlingstider. Og vi har valgt at lægge stor vægt på tidsperspektivet.«

Steffen Egesborg Hansen oplyser, at en partshøring tager mellem få uger og flere måneder.

Mads Koch Hansen mener ikke, at lægerne i den nye sagsbehandlingsgang er sikret mod at blive hængt ud uden grund:

»Ingen må få en uretmæssig påtale pga. fejl i sagsbehandlingen. Det er fint, at Patientombuddet vil nedbringe sagsbehandlingstiden, men det bør ikke ske på bekostning af retssikkerheden. Så enkelt er det. Argumentet om, at Patientombuddet kan genoptage en sag, hvis der dukker nye oplysninger op, er ikke meget værd. Inden da kan lægen jo nå at havne uretmæssigt i Sundhedsstyrelsens såkaldte gabestok,« siger han.