Skip to main content

Patientrettigheder i EU

Jens Winther Jensen

19. sep. 2008
3 min.

Den liberale gruppe i Europa-parlamentet lancerede i denne uge en internetside: www.patients-rights.eu om patienternes ret til at søge behandling på tværs af grænserne i EU. Det sker forud for parlamentets behandling af EU-kommissionens forslag til et sundhedsdirektiv og efter, at Venstre-medlemmer i kronikker, bl.a. her i Ugeskrift for Læger, har beskyldt deres politiske modstandere, nationale myndigheder og læger for at arbejde imod patienternes ret til at krydse grænser. Vi kan naturligvis ikke svare for politiske partier eller myndigheder, men vi kan forsikre, at vi i Lægeforeningen varmt støtter tanken om, at patienter skal have lov til at krydse grænser på samme måde, som bl.a. læger og andre sundhedsprofessionelle har det.

Vi finder grundlæggende, at politikerne skal give befolkningen adgang til de fordele, som er forbundet med EU medlemskabet, og vi har ingen tro på de skrækscenarier, som opstilles. Vi tror ikke på, at vi bliver oversvømmet af patienter fra Østeuropa, der vil myldre ind på danske sygehuse. Det vil alene de kødannelser, vi har til behandling, forhindre. Hvis vi eller andre lande har ledig kapacitet, som kan blive udnyttet, er der i og for sig ikke noget galt i det. Vi tror heller ikke på, at danskerne vil pendle til andre lande for at blive behandlet for livstruende sygdomme. De har ikke engang udnyttet de muligheder, som de nuværende garantierne har givet dem.

Men vi mener, at det er grundlæggende sundt, at vi kan søge alternativer i andre EU lande og tage pengene med, hvis det danske sundhedsvæsen ikke kan tilbyde en behandling. Vi mener desuden, at Danmark har en størrelse, der gør, at vi ikke nødvendigvis skal tilbyde alt. Nye behandlinger kan være så ressourcekrævende eller omfatte så lille en del af befolkningen, at der vil være fornuft i at koncentrere dem på to måske tre europæiske centrer. Forskning og sundhed er for længst blevet omfattet af globaliseringen, så de nationale sundhedsvæsener må ud af deres provinsielle tankegang. Derfor er der brug for en overordnet europæisk sundhedspolitik. Derfor støtter vi grundsubstansen i det EU-direktiv om sundhed, som er på vej til behandling i Europa-parlamentet. Vi opfatter det som en forsigtig begyndelse, og det er glædeligt, at medlemmerne fra statsministerens parti støtter tankerne bag EU's sundhedsdirektiv.

Det er en naturlig konsekvens af et sundhedsdirektiv og etablering af patientrettigheder på europæisk plan, at der skal gælde de samme krav til forsikring, kvalitet og information i alle lande. Derfor foreslås det i direktivudkastet, at der etableres nationale kontaktcentre, hvor patienterne kan forvisse sig om, at kvaliteten på behandlingsstederne er i orden, og de kan søge oplysninger om klage- og forsikringsmuligheder. I Danmark har vi en enestående mulighed for at etablere et nationalt kontaktcenter simultant med etableringen af en patientombudsmand, så patienterne kun skal søge uafhængig information ét sted. Patientombudsmanden som institution skal udformes i de kommende måneder. Det giver god tid til også at få det europæiske aspekt med.