Skip to main content

Penge til Lægers Overenskomst - uddrag fra P.L.O.'s repræsentantskabsmøde

Journalist Nina Vinther Andersen, nva@dadl.dk

31. okt. 2005
6 min.

Overenskomsten skal forenkles, der skal være flere penge pr. konsultation og adgang til længerevarende konsultationer.

Sådan lyder nogle af kravene fra de praktiserende læger, kort før overenskomstforhandlingerne med de amtslige arbejdsgivere går i gang.

»Udviklingen betyder, at vi skal strukturere vores overenskomst anderledes på nogle afgørende punkter. Det gøres ikke nødvendigvis med en overenskomstrunde, men vil være en proces, der vil strække sig over flere forhandlingsforløb og inddrage andre aspekter end blot takster og honorarer. Der må generelt skabes adgang til længerevarende konsultationer«, sagde Michael Dupont, formand for P.L.O. på repræsentantskabsmøde lørdag den 16. april.

Konsultationerne er støt og roligt blevet anderledes i dag, end de var for 15 år siden. Hvor den praktiserende læge tidligere skulle løse nyopståede problemer i en eller flere konsultationer, slår mere travle patienter i dag »sygdommene« sammen i færre, men stadig længere og mere komplekse forløb med relationer til mange andre i sundhedsvæsenet, kommunerne og amterne.

Samtidig viser en medlemsenquete fra marts i år, at medlemmerne helt klart vægter en forhøjelse af konsultationshonoraret højest, og at mere end hver tredje praktiserende læge mener, at konsultationer - blandt andet på grund af flere kroniske patienter - tager længere tid i dag end for blot fem år siden.

Derfor er der grund til at ændre på både niveauet, længden og sammensætningen af ydelserne på konsultationerne, mener P.L.O.

Det bliver en overenskomstforhandling, der vil præges af, at modparten - amterne - er på vej til at ændre sig. P.L.O. finder det ikke særlig funktionelt, at der som led i strukturreformen lægges op til, at sygesikringsområdet ikke længere skal forhandles med Amtrådsforeningens, Sygesikringens Forhandlingsudvalg, men derimod et Løn- og Takstnævn, der nedsættes af Finansministeren. P.L.O. mener, at det vil sætte udviklingen i almen praksis, som overenskomsten rummer, bagud.

I sin beretning kom Michael Dupont også ind på den forstærkede rolle, som den praktiserende læge er tiltænkt i den nye kommunale struktur.

»Vi skal som hidtil visitere, diagnosticere og behandle, men langt ind i sekundærsektorens gebet bliver vi tiltænkt roller som tovholder, patientvejleder, rådgiver med videre (...) vi skal i den kommende debat - både centralt og lokalt - sørge for at melde præcist ud, hvor vores opgaver starter, og hvor de stopper«.

Derfor er det vigtigt, at de praktiserende læger kommer med i de kommende regionale sundhedskoordinationsudvalg.

Tom returkørsel

Og flere af repræsentanterne var enige med formanden i, at konsultationshonoraret var vigtigt. Men også honorarer for sygebesøg blev debatteret.

»Et sygebesøg tager lang tid, hvis man skal køre 20-50 km. På landet er det ikke muligt at opretholde en rimelig takst. Det kan ikke betale sig at køre på sygebesøg, så man burde have en lille medalje hver gang. Vores fem vigtigste punkter til forhandling er kroner, kroner, kroner, kroner og kroner«, sagde Gregers Hansen-Nord fra Vestsjælland.

Eddie Nielsen fra Nordjylland påpegede, at der ikke skulle for mange penge til lokale rammeaftaler, men flere af kronerne skulle forhandles hjem centralt. Han frygtede, at P.L.O. i den nye kommunale struktur kunne blive splittet op, og i stedet for at stå som én stærk enhed stå som fem mindre stærke. Han mente, at der i overenskomsten også skulle afses penge til hjemkørsel fra sygebesøg.

Og så slog han fast, at ikke alle tillægsydelser skulle fjernes, men at overenskomsten skulle forenkles.

Sanktioner for u-akut betjening

Efter den mundtlige beretning og diskussionen fremlagde næstformand Yves Sales akutudvalgets rapport, som repræsentantskabet godkendte i efteråret 2004. Rapporten giver P.L.O.'s bud på en ny organisering af akutbetjeningen i almen praksis.

Får en patient i dag akut brug for en læge, har vedkommende to muligheder: Enten at ringe til sin egen læge i dagtiden og vagtlægen i resten af døgnet eller tage på skadestuen. Men erfaringer viser, at mange patienter tager på skadestuen med helbedsproblemer, som skadestuerne oprindelig ikke skulle tage sig af.

Politikerne har i årevis efterspurgt en model med én adgang for borgere med akutte helbredsproblemer, og det ønske bliver ikke mindre i den nye kommunale og regionale struktur.

Rapporten fra akutudvalget imødekommer ønsket om énstrengethed i aktubetjeningen i vagttiden og anbefaler, at adgangen til hele akutbetjeningen sker telefonisk - bortset fra 112-ordningen.

Men for nogle af de praktiserende læger giver det et problem i dagtiden. Kort sagt kan ikke alle patienter med et akut lægebehov komme i kontakt med deres praktiserende læge om dagen. Det viser en undersøgelse af P.L.O. Derfor er der behov for at stramme op visse steder.

Ifølge akutudvalget er der fordele ved at organisere sig i kollegiale vagt- og ferieringe, og udvalget anbefaler, at de praktiserende læger indfører og begynder at bruge en digital telefonservice, også kendt som IP-telefoni. Patienten mærker ingen forskel, og den nye mulighed betyder for eksempel, at lægen kan give beskeder på en telefonsvarer, for eksempel »lægen er optaget af akut arbejde, vent venligst«, og »De er nu nummer fire i køen«.

Praktiserende læger er allerede i dag forpligtet via Landsoverenskomsten til at være tilgængelige for akutte patienter, og en yderligere forpligtelse ville indebære, at den tilgængelighed blev nærmere defineret i en standard, der efterfølgende kunne måles.

Bestyrelsen anbefalede repræsentantskabet at vedtage en standard, at der arbejdes med vejledning for læger, som ikke levede op til deres forpligtelser om at være tilgængelige for deres patienter.

Og udsigten til sanktioner for ikke at være tilgængelige for akutte patienter som ønsket delte forsamlingen i næsten to lige store dele.

Peter Magnussen fra Region Sjælland støttede forslagene.

»Vi taler om et kerneområde i praksis, og det er rimeligt at få en vejledning, ligesom det er rimeligt, at man konfronteres, og det er rimeligt, at man efterlever kravene, og at det har konsekvenser, hvis man ikke efterlever aftalen«, sagde han.

Men det var Bodil Johnsen, Københavns Kommune, ikke helt enig i. Efter hendes mening var det i orden at vejlede kolleger, der ikke opfylder visse standarder. Men hun mente ikke, at praksisudvalget hverken skulle agere hemmeligt politi eller efterretningsvæsen.

Næstformand Yves Sales talte blandt andet for vigtigheden af ikke at holde hånden over »bad apples«, og forslaget blev sendt til afstemning.

Et stort flertal var for standarder og for kvalitetsudvikling, mens et mere beskedent flertal tilsluttede sig at der skulle være konsekvenser.

Penge til tillidsfolk

Sidste store punkt på dagsordenen var, hvor mange penge tillidsvalgte fremover skulle have i de nye regioner.

Svend Skottfeldt, repræsentant fra region Sjælland i P.L.O.'s strukturudvalg, fremlagde udvalgets anbefalinger.

Udvalget anbefalede, at den nuværende pulje forbliver uændret. Det ville betyde flere penge pr. person. Hvordan pengene præcist fordeles til hvert medlem, er op til hvert enkelt udvalg. Fremover bliver honoraret til de fem regionspraksisudvalgsformænd ens. De øvrige medlemmer af praksisudvalgene får årligt et mindre grundbeløb. Restpuljen kan bruges til at supplere, herunder kompensere andre medlemmer, der laver mere arbejde end planlagt, kørselsgodtgørelse, m.m.

Det affødte en vis diskussion; både med hensyn til, om beløbet skulle fastlægges centralt eller decentralt og med hensyn til beløbets størrelse. Blandt andre Egon Juul-Andersen fra Århus mente, at grundbeløbet skulle være større for menige medlemmer, hvilket fik Michael Dupont til at minde deltagerne om, at der med de forslåede regler var stort råderum og Anne-Birgit Olsen fra Københavns Amt pointerede, at honoraret »skal ikke få folk til at stille op, men det skal heller ikke få dem til at lade være«.

De to forslag om henholdsvis decentral tillidsmandshonorering og finansiering af tillidsmandsarbejdet i en overgangsperiode blev vedtaget.

Efter fremlæggelse af P.L.O.s regnskab, mindre ændringer af lovene, det kommende lægemøde og mødet i pensionskassen, sluttede de praktiserende læger af med en middag lørdag aften.

Se flere billeder på www.plo.dk