Skip to main content

Penge til sygehuse

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

30. jan. 2009
3 min.

Historisk mulighed for et topmoderne sygehusvæsen. Sådan lød i komprimeret form finansminister Lars Løkke Rasmussens ord, da han sammen med sundhedsminister Jakob Aksel Nielsen forleden fordelte de første 15 milliarder af kvalitetsfondens i alt 25 milliarder kroner til sygehusinvesteringer.

Regeringen sagde ja til de anbefalinger om de næste årtiers sygehusinvesteringer, som Erik Juhls ekspertpanel kom med i november.

Sygehusprojektet i Aalborg er det eneste, regeringen piller lidt ved. Den har åbnet en mulighed for, at der kan bygges et helt nyt sygehus frem for en tilbygning til det eksisterende Aalborg Sygehus Syd, som ekspertudvalget havde anbefalet. Forudsætningen er, at regionen kan dokumentere, at det er bedre at bygge nyt end til.

Det står dermed til troende, at landet får fire store sygehuse. Helt nye skal bygges i Odense og Skejby. Rigshospitalet bliver styrket med en ny fløj. Aalborg er det fjerde.

Det ligger også fast, at målet er 18 store akutsygehuse plus tre mindre. Nogle af dem har fået penge til udbygning i denne omgang.

Endelig er det en kendsgerning, at der foreløbig er kommet flere penge til realiseringen af sygehusplanerne vest for Storebælt end til dem øst for.

De kan - som de øvrige projekter - nu forsøge at få del i de sidste ti milliarder kroner, der skal uddeles til næste år. Men allerede nu kan projekter, der er nået langt, blive genstand for en nærmere drøftelse mellem region og eksperter i, hvad de kalder en før-screening.

Betingelser

En betingelse for at få penge både fra den første og anden portion er, at regionerne sætter skub i planerne om de nære tilbud. De skal dække de hvide pletter, der nogle steder vil opstå, når sygehuse lukker.

»Det er altså ikke meningen, at man skal fare det halve Jylland igennem for at få hjælp, hvis sønnen er faldet ned fra pæretræet«, som finansministeren udtrykte det. Der skal være tilbud i det nære til den slags - eksempelvis i form af skadekliniker med sygeplejersker eller praktiserende læger. Regeringen har sat 250 millioner kroner af til at udbygge nære tilbud, og et snarligt møde mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance skal konkretisere, hvordan de skal bruges.

Det er også en generel forudsætning, at regionerne styrker det præhospitale beredskab. Det afgørende er ikke, hvor langt der er til hjælpen, men tiden der går, før den kommer, lød det fra sundhedsministeren. Ambulancer med telemedicinsk udstyr, paramedicinere og helikoptere er nogle af ingredienserne i et forstærket præhospitalsberedskab.

Sygehusplanerne øst for Storebælt skal forvente at få mere i næste ombæring, lovede ministrene:

»Sygehusvæsenet i hele Danmark skal løftes. Når alle 25 milliarder er fordelt, kan det ses over det hele. De fem regioner er blot forskellige steder lige nu«, forsikrede Jakob Aksel Nielsen.

Lars Løkke Rasmussen sagde:

»Vi sender i dag et signal til Region Sjælland om, at de skal give det en tanke mere. De har haft kort lys på, og nu siger vi med eksperterne: Sæt det lange lys på det sjællandske landskab. Så ligger der nogle af de ti milliarder«.

De får penge mio. kr.

Aalborg Sygehus 3.200

Nyt universitetshospital, Århus 6.350

Regionshospitalet Viborg 1.150

Nyt universitetshospital, Odense 6.300

Kolding Sygehus 900

Psykiatri i Slagelse 1.050

Slagelse Sygehus (akutmodtagelse) 300

Rigshospitalet 1.850

Herlev Hospital 2.250

Hvidovre Hospital 1.450

Sct. Hans Hospital (psykiatri) 550

I alt 25.350

Heraf kvalitetsfonden 15.000

Beløbene rummer de 15 mia. kr. fra kvalitetsfonden plus regionernes egenfinansiering.