Skip to main content

Pionererne i Vestjylland: Praktiserende læger på årskursus i ledelse og udvikling

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

16. jan. 2009
4 min.

Foto: Istock

Først på eftermiddag torsdag den 15. januar 2009 kom en gruppe praktiserende læger kørende fra forskellige retninger og parkerede ved det midtjyske konferencecenter Skarrildhus. Med sig havde de hver især gæster i form af en ansat i deres praksis og for en dels vedkommende en kollega fra klinikken. Gæsterne skulle være med hele eftermiddagen, men efter middagen blev de sendt hjem, for den hårde kerne var de omkring 25 læger på landets første årskursus i Ledelse og udvikling i praksis (LUP).

Det var pionerer, der denne torsdag logerede sig ind på Skarrildhus. De havde meldt sig til et årskursus, der i sig selv er udtryk for den udvikling, der har præget og som fremover vil præge de danske praksis: En gang kom patienten ind til en sekretær, blev bedt om at tage plads i venteværelset og blev så lidt efter hentet af lægen. Sådan er det fortsat, men til forskel fra tidligere tider er der nu ofte flere læger og mere personale. Der er med andre ord ansatte og kolleger, og der er således behov for både ledelse og organisering. Professionel ledelse og organisation er imidlertid først de senere år kommet i fokus hos praktiserende læger, og derfor er der brug for årskurset, mener bagmændene for »Ledelse og udvikling i praksis«, Lars Foged og Poul Oluf Olesen. De er praktiserende læger i henholdsvis Skjern og Bjerringbro, og de er som to ud af syv konsulenter i praksisudvikling i Region Midtjylland motorerne i det flagskib, der nu stævner ud, mens en national følgegruppe indstiller kikkerten og nøje følger dens sejlads.

»Årskursets indhold er bygget op på realiteterne i dagens praksis: Det er nødvendigt med kompetencer som ledelse og evne til at udvikle, fordi flere opgaver bliver lagt ud i almen praksis, samtidig med at der flere steder er mangel på praktiserende læger. Vi ser derfor allerede nu, hvordan der etableres lægehuse med flere læger og mere personale i form af sygeplejersker og bioanalytikere, der sammen med administrative sekretærer kan aflaste lægerne og gøre det muligt for dem at koncentrere sig om det primære: at være læge. Hele denne udvikling har inspireret til årskurset, men det er vigtigt at slå fast, at det ikke kun er målrettet større lægehuse. De små lægehuse og sololægerne har lige så stort behov for at få større kompetencer, når det gælder ledelse og udvikling. For mig at se er der ikke tale store eller små lægehuse. Der er tale om store og små lægehuse«, siger Lars Foged.

Små netværk i form af LUP-grupper

Lars Foged har i forvejen erfaringer fra undervisning i ledelse, og Poul Oluf Olesen har arbejdet med læring i grupper. Disse to styrkeområder har de kunnet forene i opbygningen at årskurset, hvor såkaldte LUP-grupper er et vigtigt element.

Efter det netop afviklede todages internatkursus følges der de kommende måneder op med kursusdage med forskellige temaer. Men det er ikke mindst det, der foregår mellem kursusdagene, der har betydning:

»Vi deler lægerne op i fire grupper på hver seks læger, der ikke i forvejen kender hinanden. Disse skal så mødes mellem kursusdagene, og de får ,opgaver med hjem`. Jeg har i et år kørt en sådan gruppe for at indhøste erfaringer, og disse erfaringer skal nu overføres til LUP-grupperne. Blandt andet skal deltagerne på skift være vært for et møde i LUP-gruppen. Det skal foregå i deres egen klinik, som de fortæller om og viser frem for kollegerne, og det er værten, der skal lede mødet og være ordstyrer. Det er så vort håb, at der opstår en vis fortrolighed i disse LUP-grupper, så de kan fortsætte, når årskurset er forbi. Der skal jo gerne startes en fremadrettet proces med små netværk, hvor lægerne kan trække på hinanden, når det gælder udvikling, ledelse og organisering« siger Poul Oluf Olesen.

Men det er ikke kun i LUP-grupperne, det skal foregå imellem kursusdagene. Det, der læres, skal også forankres i hverdagen hjemme i egen praksis, hvor der skal tages konkrete initiativer med henblik på styrket ledelse, forbedret organisering og nytænkning i udvikling. Dertil kommer så udviklingsprojektet, der strækker sig over årskursets sidste måneder.

Regionen: Derfor støtter vi

Region Midtjylland er medspiller i udvikling og afvikling af årskurset, selv om det i realiteten er målrettet private virksomheder, og landets øvrige regioner følger initiativet med stor interesse:

»Vi støtter blandt andet med økonomisk tilskud, og det gør vi, fordi vi tror, at det er nødvendigt med en sådan systematisk og sammenhængende uddannelse inden for praksisledelse og praksisudvikling. Vi ser gerne, at læger flytter sammen i lægehuse, og at de ansætter klinisk personale. Dette er også et rekrutteringsspørgsmål, så alt i alt falder det godt i tråd med regionens ønsker på praksisområdet«, siger kontorchef Steen Vestergaard-Madsen, Primær Sundhed i Region Midtjylland.

Lup på den danske lægepraksis anno 2009

Årskurset Ledelse og udvikling i praksis, LUP, sætter i bogstaveligste forstand lup på lægepraksis anno 2009, dens opgaver, og hvad det indebærer af krav til lægernes kompetencer. Lægerne skal kort sagt lære at organisere, udvikle og være arbejdsgivere.

Region Midtjylland støtter, og en national følgegruppe er med på sidelinjen. På de enkelte kursusdage behandles emner som:

  • Det personlige lederskab/personaleledelse

  • Strategisk ledelse

  • Rationel praksisdrift

  • Den gode arbejdsplads.

Mellem kursusdagene mødes lægerne i LUP-grupper, hvor de sammen udfører »hjemmearbejde« i relation til de enkelte temaer.