Skip to main content

Plan for amter skal være klar om et år

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

Sophie Hæstorp Andersen blev kandidat til Folketinget i marts sidste år. Ved folketingsvalget den 20. november blev hun valgt ind, og for 14 dage siden blev den 27-årige MF'er valgt som Socialdemokratiets ny sundhedspolitiske ordfører.

Turboen er sat på den politiske karriere for Sophie Hæstorp Andersen, som ved siden af partiets ny kulturpolitiske ordfører, 24-årige Mette Frederiksen, er det første eksempel på Socialdemokratiets fornyelses- og foryngelseskur.

Selv om Sophie Hæstorp Andersen er ud af en stolt socialdemokratisk slægt med blandt andet tidligere borgmestre i Svendborg og Gladsaxe, virker hun ikke tynget af dogmatisk tankegods.

Fixe-rum til narkomaner og forsøg med lægeordineret heroin, var således en af hendes mærkesager, før hun kom i Folketinget, og som medlem af tingets sundhedsudvalg har hun kæmpet for ideen, men medlemmerne i udvalget »bruger for meget tid på at afvise spændende tanker i stedet for at diskutere dem«.

Som ny på posten som sundhedsordfører er hun først nu for alvor ved at danne sig en samlet holdning til sundhedsområdet, men ud over at slå endnu et slag for Socialdemokratiets kamp mod ulighed i sundhed, nævner hun følgende væsentlige indsatsområder: ledelse og organisering, gennemsigtighed i behandlingen, kvalitetsstandarder og udvidet rolle til de alment praktiserende læger.

»Sundhedsområdet har problemer med ledelsen og organiseringen. Det er alt for tilfældigt, hvilke sygehuse der fungerer godt, og hvilke der ikke fungerer godt. Patienter efterspørger ens behandling, høj kvalitet og ens rettigheder over hele landet. Det skal ikke være afhængigt af hvilket amt du bor i, om du kan få en behandling. Når jeg taler med folk eller læser de talrige rapporter om sundhedsområdet, synes jeg, at det alt for ofte er for personafhængigt, når kvaliteten skal forbedres. Man kan ikke drive et sundhedsvæsen på, at enkeltpersoner tager et ansvar. Danmark er et lille land, men alligevel har vi 14 amter. Jeg er ikke tilhænger af en statslig sygehusstruktur, men vi har behov for flere nationale guidelines«, udtaler Sophie Hæstorp Andersen.

Hun bemærker, at Socialdemokratiet ikke har afgjort, om amterne skal nedlægges eller ej, men hun tilføjer, at hun er positivt indstillet over for regionstanken.

»Fx giver det ingen mening, at H:S og Københavns Amt ligger adskilt organisatorisk«, nævner hun.

Hun vil dog ikke anbefale amterne at inklinere for meget over for hinanden som i tilfældet med Fyns, Sønderjyllands og Ribe Amter. Udspillet skal komme fra staten og gerne inden for et år - i hvert fald inden næste kommunalvalg.

»Amterne og kommunerne bør ikke allerede gå i gang med sammenlægninger selv, for så kommer de svage amter og kommuner bagest i køen. Regionsdebatten om Fyns, Sønderjyllands og Ribe Amter gik jo ud på at holde Ringkjøbing Amt ude, for de har store problemer«, nævner hun.

Sundhedsområdet er ikke gennemsigtigt nok, mener Sophie Hæstorp Andersen. Kvaliteten af den lægelige behandling skal deklareres bedre.

»Patienter har frit valg til at vælge læge og behandlingssted, men reelt er det ikke muligt at overskue området. Det eneste grundlag patienter fx har at vælge sygehus på, er hvor lang ventelisten er. Vi må have flere kriterier at vælge ud fra, fx lægernes baggrund. Tanken om akkreditering af sygehuse er rigtig, men hvorfor var det amerikanere, som skulle komme og fortælle os, hvad god kvalitet er«, spørger hun.

Sophie Hæstorp Andersen så gerne, at de alment praktiserende læger påtog sig flere opgaver og blev bedre til at diagnosticere sygdomme tidligt, fx demens, men hun understreger, at det indebærer en styrket efteruddannelse for de alment praktiserende læger samt en mere standardiseret og uvildig information om medicin og behandlingsmuligheder.

»Tv-lægen Peter Quortrup Geisling har sagt, at en urinvejsinfektion kan diagnosticeres og behandles på op til 30 forskellige måder. Det viser, at man er dybt afhængig af, hvilken læge man går til, og ikke mindst, at der er behov for standarder og større efteruddannelse«, udtaler Sophie Hæstorp Andersen.