Skip to main content

Aftale om datasikkerhed modtaget postivt

Sundhedsområdets aktører er generelt positivt stemte over den nye politiske aftale om sundhedsdata. Men Lægeforeningen påpeger, at politikerne skal smøge ærmerne op, før aftalen kan bruges i praksis.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kristine Buske Nielsen krn@dadl.dk

7. feb. 2017
2 min.

Gennem flere år har patientdata været afgørende for udvikling af bedre og mere sikker behandling i sundhedssystemet. For eksempel er det gennem patientdata, at forskere har kunnet dokumentere, at nyere typer af p-piller giver forhøjet risiko for blodpropper. Og meget forskning på kræftområdet bygger på data fra Cancerregisteret, som har eksisteret siden 1942.

Men når forskere, myndigheder, læger og industri skal have adgang til patienters data, er det vigtigt at værne om patienternes helbredsoplysninger og sikre, at de ikke bliver misbrugt.

Derfor har alle partierne i Folketinget, efter flere års forhandlinger, pr. 3. februar givet håndslag på en politisk aftale om syv centrale principper for brugen af sundhedsdata. Principperne skal blandt andet sikre bedre datasikkerhed og gode rammer for forskning samt øge patientinddragelsen. Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet.

Kræver politisk og praktisk knofedt

Bag principperne ligger grundige drøftelser med organisationer og foreninger på det sundhedsfaglige område. Formand for Lægeforeningen Andreas Rudkøbing er positiv stemt over aftalen, men han påpeger, at politikerne skal til at smøge ærmerne op. Ifølge ham er aftalen ikke udformet som en konkret plan, men er mere en overordnet ramme for det videre arbejde.

”Det kommer til at kræve politisk og praktisk knofedt samt ressourcer at udmønte den til egentlig lovgivning. Der ligger f.eks. en stor opgave for både sundhedsministeren og regionerne i at sikre, at patienterne får den udførlige information om brug af sundhedsdata, som aftalen lægger op til”, siger Andreas Rudkjøbing.

Balanceret aftale

Danske Patienter har bidraget med input til aftalen. Organisationen mener, at der er en god balance mellem at sikre adgang til sundhedsdata, og samtidig bevare patientens datasikkerhed og tryghed.

”Det er rigtig positivt, at samtlige politikere er enige om de her principper. Det er vigtigt for patienterne såvel som den almindelige borger, at der kommer nogle klare retningslinjer på området, så sundhedsdata kan blive brugt til gavn for os alle”, siger Morten Freil, direktør hos Danske Patienter.

Læge Thomas Birk Kristiansen, formand for Patientdataforeningen, skriver på sin facebookside, at principperne er vigtige for at værne om patientens sundhedsdata og lægens tavshedspligt.

”Principperne, der bør høste stor ros, er klart et skridt i den rigtige retning. Under punktet ’Moderne og tryg lovgivningsramme’ er der åbnet for løbende tilpasninger. Dansk lovgivning på området er for indeværende verdens mest lempelige og bør moderniseres under indflydelse af, at resten af verden bevæger sig i retning af styrkelsen af retten til selvbestemmelse, gennemsigtighed og retten til privatliv”, skriver han.