Skip to main content

PLO etablerer et lokalt niveau

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

15. apr. 2011
3 min.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) bliver udvidet med et kommunalt niveau.

Ændringen, som blev vedtaget på PLO's repræsentantskabsmøde lørdag, blev af bestyrelsesmedlem Tove H. Holm begrundet med, at man vil »styrke det lokale arbejde ved at forankre det i PLO's love«.

Lægelaug har eksisteret i mange kommuner i adskillige år - efterhånden i 93 af landets 98 kommuner, men fremover bliver de en integreret, formel del af PLO's organisation.

Der blev fremført to tunge argumenter for laugene. Det vigtigste er, at udviklingen i sundhedsvæsenet går i retning af mere vægt på den nære sundhedsbetjening, hvor kommunerne og almen praksis er afgørende spillere, og med en formalisering af laugene som en del af PLO's struktur vil PLO være bedre rustet til at varetage lægernes interesser i forhold til kommunerne.

Et andet argument er, at amternes afskaffelse til fordel for fem store regioner skaber behov for en mere lokal struktur end de regionale praksisudvalg. Man frygter simpelthen, at mange vil have svært ved at engagere sig fagpolitisk, hvis der ikke findes et relevant forum i nærområdet.

Det forudsættes, at der skal foregå et struktureret samarbejde mellem praksisudvalgene (PU) og lægelaugene, så PU-medlemmer kan deltage i laugenes generalforsamlinger og bestyrelsesmøder.

Skal ske i løbet af et år

Der var ingen indvendinger fra repræsentantskabets medlemmer mod at etablere lægelaugene som en integreret del af PLO's struktur. Men formanden for Region Hovedstadens Praksisudvalg, Birgitte Alling Møller, pegede dog på, at udvalgets 15 medlemmer vil få en del at se til i en region med 29 kommuner og 29 eksisterende lægelaug hvoraf et har ni del-laug.

At etablere et nyt niveau i organisationen krævede naturligvis en revision af PLO's love, så lauget faktisk kan repræsentere de praktiserende læger i det kommunalt lægelige samarbejde, herunder stille repræsentanter til det kommunalt lægelige udvalg.

Lægelaugene skal have bestyrelser, som vælges på generalforsamlinger. Når de nuværende lægelaug ophører og afløses af nye med mere formelle opgaver, der skal godkendes af regionens praksisudvalg, vil der fortsat foregå sociale aktiviteter, som ikke skal reguleres af lovene, men besluttes på den lokale generalforsamling.

Inden for et år skal de nye lægelaug være etableret i alle kommuner, og i kommuner med mere end 100 PLO-medlemmer kan der oprettes del-laug.

PLO: Tolkegebyr øger fejlrisiko

På mødet den 9. april vedtog PLO's repræsentantskab at opfordre Folketinget til at ændre den nye regel om gebyr for tolkning, der træder i kraft den 1. juni 2011. Det skal sikre, at der fortsat er fri og lige adgang til lægehjælp for alle borgere i Danmark, hedder det i udtalelsen.

PLO frygter, at det bliver vanskeligt at yde kvalificeret lægehjælp til en i forvejen svag gruppe, når mennesker, der har opholdt sig længere end syv år i landet, om kort tid selv skal betale for tolkebistand ved lægebesøg:

»Uden gode oplysninger fra patienten kan vi ikke lave den rigtige behandling. Vi vil blive tvunget til at henvise til undersøgelser eller indlæggelser på usikkert grundlag, og vi risikerer, at der sker fejl«.

Lægerne frygter især situationer, hvor de må forlade sig på ukvalificeret tolkebistand fra patienters børn, familie, bekendte eller andre. Det kan føre til fejldiagnoser og -behandling, og PLO's repræsentantskab opfordrer derfor også Sundhedsstyrelsen til at tage stilling til, hvor ansvaret for sådanne fejl skal placeres.