Skip to main content

PLO får nej til sanktioner og eksklusion af 1813-læger

PLO-medlemmer, der er ansat i 1813 i Region Hovedstaden, kan ikke blive mødt med sanktioner eller blive smidt ud af PLO, fastslår Lægeforeningens advokat i ny undersøgelse. PLO overvejer nu næste skridt.

Af Anders Heissel, ah@dadl.dk

6. nov. 2015
4 min.

De er blevet kaldt egoister, usolidariske og ukollegiale, fordi de som praktiserende læger og PLO-medlemmer arbejder i 1813 i Region Hovedstaden, som PLO ikke har en aftale med. Men selv om PLO-Hovedstaden har rejst ønsket om at kunne sanktionere og ekskludere 1813-lægerne, så er ingen af delene muligt.

Det fastslår advokat Lars Svenning Andersen, der for Lægeforeningen har undersøgt, om det overhovedet er muligt at sanktionere og i sidste ende ekskludere PLO-medlemmer, der arbejder i 1813.

Undersøgelsen blev torsdag aften diskuteret i Lægeforeningens bestyrelse, efter at undersøgelsen var sat i gang efter et konkret ønske fra PLO-Hovedstaden, hvis formand, Flemming Skovsgaard udtalte til Ugeskriftet for Læger, at ved at arbejde for 1813 ”svækker enkelte af vores medlemmer vores forhandlingsposition og styrker et 1813.”

Men hvad angår eksklusion af PLO-medlemmer - og medlemmer af de to andre forhandlingsberettigede foreninger FAS og Yngre Læger - ligger den beslutning udelukkende i Lægeforeningens bestyrelse. Det kan PLO ikke selv gøre, skriver Lars Svenning Andersen.

”Der er tale om en så indgribende foranstaltning, at eksklusion må besluttes af hovedforeningen på alle på alle forhandlingsberettigede foreningers vegne,” skriver Lars Svenning Andersen i undersøgelsen.

Det faktum er en naturlig konsekvens af – skriver advokaten – at medlemmer af PLO også er medlemmer af Lægeforeningen, og en eksklusion sker derfor både fra den forhandlingsberettigede organisation og Lægeforeningen. Alle medlemmer er altså født med det dobbelte medlemskab – af Lægeforeningen og af PLO, Yngre Læger eller FAS. Man kan altså ikke være medlem udelukkende af Lægeforeningen eller af en af de forhandlingsberettigede organisationer.

1813-arbejde er lovligt

PLO kan stadig indstille til Lægeforeningens bestyrelse, at et medlem skal ekskluderes, men det er stadig Lægeforeningens bestyrelse, der beslutter, om man vil indstille en eksklusion til Voldgiftsretten. Her sidder præsident for Sø- og Handelsretten, Henrik Rothe som formand sammen med to PLO-repræsentanter, to FAS-repræsentanter og to Yngre Læger-repræsentanter og skal afgøre sagen.

Men hvis PLO indstiller til Lægeforeningens bestyrelse, at en 1813-læge skal ekskluderes, så kommer det ikke til at ske, skriver advokaten.

Ansættelsen i 1813 er nemlig fuldt lovlig og desuden overenskomstdækket af Yngre Læger og FAS. Og derfor ”kan FAS og YL ikke stemme for en eksklusion uden samtidig at handle i strid med den med regionerne indgåede hovedaftale,” skriver advokaten. En eksklusion af PLO for at arbejde i 1813 som PLO-medlem er dermed udelukket.

Hvad angår sanktioner er der intet til hinder for, at PLO indfører sanktioner i sine vedtægter, så længe de ikke strider mod Lægeforeningens regler, skriver Lars Svenning Andersen. Det er dog stadig Voldgiftretten, der skal tage stilling til, om medlemmet kan sanktioneres.

Og hvis PLO havde ønsket om at sanktionere 1813-læger med eksempelvis en bod, så kan det heller ikke lade sig gøre, vurderer Lars Svenning Andersen. For sanktionen skulle prøves ved Voldsgiftretten, og der vil den strande, ”da foreningen ikke kan forbyde sine medlemmer af tage helt lovligt og ikke konfliktramt arbejde,” skriver Lars Svenning Andersen.

Problemet eksisterer stadig. Vi har stadig et forhandlingsmæssigt og et loyalitetsproblem, når vi har en række medlemmer, der arbejder for 1813. Christian Freitag, formand for PLO

Klare konklusioner

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, finder det positivt, at sagen nu er blevet juridisk belyst.

”Responsummet drager klare konklusioner, som alle foreninger nu må forholde sig til”, siger Andreas Rudkjøbing.

Både formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, og formanden for FAS, Anja Mitchell, tager advokatens responsum til efterretning.

Det gør formanden for PLO, Christian Freitag, også, og han vil nu gå tilbage til sit bagland for at diskutere, hvad PLO skal gøre.

”Problemet eksisterer stadig. Vi har stadig et forhandlingsmæssigt og et loyalitetsproblem, når vi har en række medlemmer, der arbejder for 1813. Vi vil meget gerne finde nogle løsninger på problemet. Men før vi melder noget ud, er vi nødt til at diskutere det i PLO-bestyrelsen, sammen med PLO-Hovedstaden og måske også med resten af repræsentantskabet,” siger Christian Freitag.

Det var PLO-Hovedstaden, der havde ønsket om at undersøge mulighederne for sanktioner og eksklusion, og formanden Flemming Skovsgaard siger dette:

”Nu skal vi drøfte internt om, hvad vil skal, og om vi overhovedet skal gå videre,” siger Flemming Skovsgaard.

Han understreger samtidig, at kernen i problemet – den manglende aftale med Region Hovedstaden om arbejde i 1813 for PLO-medlemmer – ikke umiddelbart har udsigt til at blive ændret.

”Der er ingen bevægelser i de forhandlinger, og set fra min stol, er det Region Hovedstaden, der skal rette henvendelser til os, hvis vi skal genoptage forhandlingerne,” siger Flemming Skovsgaard.