Skip to main content

PLO-formand frygter at lægevagten bliver hospitaliseret

Sundhedsaftalens ord om vagtlægeordningen får PLO-formand Christian Freitag til at advare mod at lægge lægevagten ind under sygehusene.
Det kan blive rasende dyrt, hvis tankegangen i 1813 breder sig, mener Christian Freitag, formand for PLO.
Det kan blive rasende dyrt, hvis tankegangen i 1813 breder sig, mener Christian Freitag, formand for PLO.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

28. mar. 2019
4 min.

Sundhedsaftalen, som regeringen og Dansk Folkeparti netop har indgået, indeholder et par linjer om, at 1813-ordningen i Region Hovedstaden ikke skal videreføres og at lægevagtsordningerne i hele landet skal ensartes.

Det fremgår af aftalen, at Sundhedsstyrelsen er på vej med anbefalinger, som skal lede på vej.

PLO-formand Christian Freitag er med på udgangspunktet, fordi han er kritiker af 1813-modellen, men ”faktisk lidt bekymret” for, hvad det kan ende med.

”Det er et spørgsmål, som vi i PLO skal diskutere på vores repræsentantskabsmøde i april. Grundlæggende mener jeg, at der er kommet en skævhed i de almenmedicinske tilbud efter kl. 16. Først og fremmest er der den store organisatoriske og faglige forskel mellem Region Hovedstadens 1813 og så de øvrige fire regioner. Men også mellem dem begynder vi at få en skævhed. Nordjylland og Sjælland er hårdt pressede. De har problemer med lægemangel og har simpelthen svært ved at dække vagterne. De praktiserende læger har mange dage, hvor de lukker døren til praksis kl. 16 for at skynde sig ud i vagtlægebilen eller derhen, hvor de skal sidde som vagtlæge. Det kan de ikke holde til i længden.”

Af de grunde kan PLO – og det er nye toner, erkender formanden – godt se nytten af at se på hele lægevagten i et nationalt perspektiv:

”Vi er glade for at Sundhedsstyrelsen er på vej med en rapport. Men vi er meget spændte på at se, hvor meget faget almen medicin får at sige i den løsning, de anbefaler.”

Christian Freitag forklarer:

”Et af vores kritikpunkter ved 1813 er, at det er blevet hospitaliseret. Vi synes, at den almen medicinske betjening efter kl. 16 skal holdes uden for sygehusene, vi skal have et tæt samarbejde med sygehusene – og kommunerne, selvfølgelig - fordi nogle patienter skal videre dertil. Men langt, langt de fleste patienter er ikke i nærheden af at være sygehuspatienter.”

”Det er et problem, hvis man overser en del af det faglige i det almenmedicinske speciale, det at visitere. Vi gør meget for at beskytte sygehusene i vores lægevagter, så vi kun sender de patienter til sygehusene eller speciallæger, som vi ikke selv kan klare eller som tiden ikke kan klare. Og der ved vi, at der i Region Hovedstaden er en langt lavere tærskel for at involvere sygehuset. Det er uhensigtsmæssigt, fordi folk primært kommer til lægevagten med småskavanker og forkølelser og almindelige ting, som ikke hører hjemme på sygehuset.”

Hvad er din bekymring?

”Jeg kan godt være bekymret for at der kommer en stor reform, hvor man lægger det hele ind under hospitalssystemet, hvor vi i forvejen har akutte funktioner, ambulancer og helikoptere. Men det er til de svært syge. Man glemmer nogle gange omfanget af de let syge mennesker, der kontakter lægevagten, det er meget, meget stort.”

”Jeg kan som læge i Region Hovedstaden se, hvad 1813 udløser af ressourcer og skaber af flaskehalse på hospitalerne. Vores største problem med 1813 er, at den ikke har den almenmedicinske tilgang til visitation af den som udgangspunkt raske borger. Hvis den tankegang breder sig er det synd for sundhedsvæsenet, for det bliver rasende tidskrævende og dyrt.”

Jeg kan godt være bekymret for at der kommer en stor reform, hvor man lægger det hele ind under hospitalssystemet, hvor vi i forvejen har akutte funktioner, ambulancer og helikoptere. Men det er til de svært syge Christian Freitag, formand for PLO, Praktiserende Lægers Organisation.

Hvorfor tror du overhovedet at det kunne ende der?

”Det håber jeg heller ikke. Men jeg kan se en tendens til, at man gerne vil lægge funktioner under sig for at få bedre styring og for bedre at kunne flytte rundt på folk og ressourcer. Og vi praktiserende læger er lidt sværere at flytte rundt på – vi kan ikke lige flyttes ind på et hospital, for vi er ikke ansatte i regionen.”

Sundhedsstyrelsen kommer med revisionen af lægevagten i forbindelsen med en samlet revision af anbefalingerne på akutområdet, fremgår det af sundhedsaftalen.