Skip to main content

PLO-Hovedstaden: Flere penge vil ikke hjælpe på 1813-telefonen

Politikerne i Region Hovedstaden er blevet bekymrede for 1813-akutsystemet, mener Birgitte Alling Møller, formand for PLO-Hovedstaden. Men det nytter ikke noget at poste flere penge i det, som politikerne nu har vist sig villige til. Problemet ligger et helt andet sted.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. apr. 2014
2 min.

Birgitte Alling Møller, formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i Region Hovedstaden, er i løbende dialog med regionens nye formand, socialdemokraten Sophie Hæstorp Andersen, om 1813-akutsystemet.

Næste møde finder sted inden for den nærmeste tid, men så længe, det fundamentale problem i 1813-systemet ikke løses, tror hun ikke meget på, at systemet kommer til at fungere bedre. Og det hjælper slet ikke, som de seneste meldinger lyder på, bare at sende flere millioner kroner efter ordningen.

Læs også: Region Hovedstaden vil poste millioner i 1813-akutsystemet

”Det handler i princippet slet ikke om penge. Den gamle lægevagtsordning kostede jo det samme som det, de har budgetteret med, og nu ser det ud til, at 1813 bliver dyrere. Men problemet er, at de har fjernet specialisten i front. Jeg tror ikke, man kan bedre ordningen, som den er nu, ved at putte flere penge i den”, siger Birgitte Alling Møller.

Hvordan kan man så forbedre den nuværende ordning?

”Så skal vi ind i en dialog om, hvordan man kan sikre, at de praktiserende læger er dem, der tager telefonen Det er det primære. Der er også behov for praktiserende læger eller speciallæger i almen medicin i de andre funktioner. Vi ville være bedre til at passe sygebesøg og konsultationer”.

Men det er vel også læger, der har de opgaver, nu?

”Det er ansatte læger. Og der er ikke mange af de ansatte læger i 1813-akutsystemet, der er praktiserende læger eller speciallæger i almen medicin”.

Hvad skal I egentlig forhandle med Sophie Hæstorp Andersen om?

”Det er ikke forhandlinger. Men vi har en dialog, og vi undlader ikke at gøre opmærksom på, at problemet er, at man har fjernet specialisten i front”.

Tror du, det massive flertal, der opsagde lægevagtsaftalen med jer dengang, er ved at smuldre?

”Jeg har indtryk af, at mange politikere er blevet bekymrede for den beslutning, der er taget. Det er naturligt, at de er blevet bekymrede for, om akuttelefonen fungerer så godt, som den burde gøre”.

Er PLO-Hovedstaden parat til at overtage lægevagtsfunktionerne igen?

” Det er lidt hypotetisk, men det vil jeg helt sikkert gå ud og anbefale mine kolleger, hvis der blev lukket op for det. Jeg mener bestemt, vi skal gøre det – det hører ind under vores arbejdsområde, og vi er de bedste til det”.

Læs også:Læger svarer på hvert tredje opkald til 1813-akutsystemet