Skip to main content

PLO: ingen ny aftale med mindre vi får vores ydernumre igen

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. maj 2013
3 min.

En liberal almen praksis med brugerbetaling i årevis kan blive resultatet, hvis regionerne ikke leverer samtlige lægers ydernumre tilbage i hel stand efter en konflikt.

Regionerne har tydeligt sagt, at de enkelte læger ikke skal vide sig sikre på at få deres ydernumre igen efter en konflikt, hvor de selv har afleveret dem.

”Den enkelte praktiserende læge risikerer at miste alle sine investeringer og kan ikke forvente at få ydernummeret igen”, har Jens Stenbæk (V), formand for RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn), sagt til Danske Regioners nyhedsbrev.

Det kan også komme på tale at levere ydernummeret tilbage på betingelser.

”Det (står) regionen frit, om man i forbindelse med en nybesættelse vil stille krav om en anden placering, om nogle andre adgangsforhold osv. De muligheder har regionerne efterfølgende, og så må man jo se, hvilke praktiserende læger, der er interesseret i at opfylde det” har Danske Regioners formand Bent Hansen (S) sagt.

PLO vil sikre ydernumrene

Men for PLO vil det være helt uacceptable vilkår.

Organisationen arbejder fortsat på en kollektiv aflevering af ydernumre pr. 1. september men gør en ny overenskomst bagefter afhængig af, at samtlige ydernumre leveres tilbage til tidligere ejer.

”Der bliver ikke indgået nogen ny aftale med nogen overhovedet, hvis ikke alle får deres ydernumre tilbage. Regionerne skal ikke kunne vælge og vrage hvilke læger, de giver ny licens”, siger PLOs formand Henrik Dibbern.

Men hvad så, hvis regionerne ikke vil det – så kan et jo blive langvarigt?

”Lægerne er nødt til at indse, at de ikke kan være sikre på en aftale med det offentlige i den forudsigelige fremtid. Måske for nogle af os endda ikke mens vi stadig er læger. Måske skal der gå nogle år. Men hvor lang tid, der vil gå, før parterne kan blive enige om en ny aftale, er ikke til at sige.

Hvad hvis det ikke sker?

Så er der sket det, at vi har fået et nyt sundhedssystem i Danmark med brugerbetaling. Men det har jeg – med de Radikale og formentlig Liberal Alliance som undtagelser – ikke set noget politisk ønske om.

Ved lægerne det?

Vi har gjort rigtig meget ud af det på vores medlemsmøder rundt omkring i landet. At sige, at er den situation, vi er nødt til at være forberedt på.

Alligevel bakker over 90 pct. af de fremmødte op?

Langt størstedelen af lægerne ønsker en aftale med det offentlige. På den anden side synes langt størstedelen ikke, at de kan arbejde på de vilkår, som regeringens lovforslag antyder. Og heller ikke de krav, som regionerne har stillet. Så den eneste vej er at afgive ydernumrene og så være liberalt erhverv. Med mindre, selvfølgelig, vi får tilbudt en aftale, som vi også fra vores side kan være tilfredse med.

Hvilket budskab har du til de unge almenmedicinere?

Jeg har forståelse for, hvis nogen af dem synes, at de her måneder ikke er de mest indbydende at slå sig ned i. Men jeg vil stadig sige, at efter min mening er almenmedicin et af de bedste og mest spændende områder, og jeg vil opfordre dem til at holde fast i beslutningen om at blive almenmediciner. Og så vil jeg trøste dem med, at sektoren har været gennem turbulente tider før, og at vi altid er kommet ud på den anden side. Det gør vi også igen.