Skip to main content

PLO klar til at genoptage forhandlinger om OK21

På PLO’s repræsentantskabsmøde i weekenden dominerede fremtidens lægevagt debatten. Sårene og sejrene under COVID-19 blev italesat, og Jørgen Skadborg blev genvalgt som formand uden modkandidat.
Privatfoto: Gunver Lillevang
Privatfoto: Gunver Lillevang

Dorte R. Jungersen, dorte@jungersenjournalistik.dk

12. apr. 2021
6 min.

At bemande lægevagten har i flere år har været en knast for PLO-Sjælland, der for nylig så sig nødsaget til at opsige lægevagtsaftalen med Region Sjælland.

Men opsigelsen er ikke et problem for PLO-Sjælland alene. Det er hele PLO’s problem.

Knasten er blevet til en bjælke.

Det blev slået fast på PLO’s repræsentantskabsmøde i weekenden, der også denne gang blev afholdt virtuelt.

Aktuelt er der et mismatch mellem Region Sjællands ønske om 2,9 månedlige vagter pr. læge og kort køreafstand til lægevagten for alle regionens borgere over for en bestand af praksislæger, hvoraf 30 procent er fyldt 60 år (grænsen for at blive friholdt for at indgå i vagten er hævet til 63 år), og hvor der er vanskeligheder med at fastholde ældre læger og rekruttere nye.

Opfattelsen hos PLO-Sjælland er, at den 14 år gamle aftale er fra en »svunden tid«.

Dertil kommer, at overenskomstens ordlyd om effektivitet såvel arbejdsmæssigt som økonomisk ikke læses ens af parterne, ligesom omfanget af regionens planlægningsret tolkes meget forskelligt.

Nogle mente ikke, at man kan gå videre med eller afslutte forhandlingerne om OK21, førend der er taget hånd om lægevagtsproblemet på Sjælland, men der blev foretaget en blød landing.

»Lægedækning og lægevagt hænger uløseligt sammen, og det kommer forhandlingerne om OK21 også til at handle om«, fastslog PLO’s formand Jørgen Skadborg, hvorefter repræsentantskabet gav bestyrelsen mandat til at genoptage forhandlingerne om OK21.

Forhandlingerne har været sat på pause siden december, hvor parterne ikke kunne nå hinanden, og planerne blev lagt i skuffen.

Siden da har RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn) og Danske Regioner forhandlet overenskomster med andre faggrupper.

I sin skriftlige beretning konstaterede Jørgen Skadborg, at der er stor afstand mellem festtalerne om almen praksis som hjørnestenen i sundhedsvæsenet og de konkrete planer, som nu ligger i skuffen.

»Det er svært at kigge på, hvordan politikerne med den ene hånd lader COVID-19-pengene flyde og med den anden hånd slet ikke vil satse på opbygningen af en stærk primærsektor. Der foreligger en ambitiøs fælles vision mellem PLO og Danske Regioner for almen praksis 2030, men ambitionerne i de konkrete aftaleelementer i skuffen er for små til at kunne nå i retning af visionen«.

Ros og reprimande

Formand for PLO-Syddanmark, Birgitte Ries Møller, havde under Teams-mødet medbragt en gammel drejeskivetelefon for at illustrere det, som har kendetegnet PLO’ernes hverdag i den forgange periode:

»,Ring til egen læge’, har det lydt igen og igen. Corona har trukket tænder ud på både os og patienterne, og kollegerne har sagt ja til ubekvemme opgaver, uden at vi har hørt nævneværdigt brok fra dem«, lød det fra Birgitte Ries Møller.

Jørgen Skadborg, formand for PLO. Foto: PLO

Ud over at rose medlemmerne for deres omstillingsparathed og deres indsats under COVID-19 benyttede Jørgen Skadborg sin mundtlige beretning til at beklage »nogle medlemmers besvær med at bruge ydelsen vedrørende svar på negative COVID-19-test efter aftalens ånd og bogstav«.

»Selve sagen var rigtigt ærgerlig, men læringen er betydelig.

Der findes en lille gruppe af medlemmer, som ikke kan forvalte aftaler med fortolkningsmulighed, og vi skal derfor passe på med, at aftaler ikke har for brede fortolkningsmuligheder eller er for svære at overholde i den kliniske dagligdag«, sagde Jørgen Skadborg og fortsatte:

»Det svækker desværre vores mulighed for forbedring af hele vores aftalesystem, når for mange læger fejlbruger ydelser i betydelig grad, idet vi egentligt kollektivt har et ønske om større frihedsgrader i ydelsessystemet. Vi må tage det alvorligt, når modparten og offentligheden udtrykker mistillid til vores kollektive evne til at overholde aftaler, og vi har de næste år en udfordring med at få opbygget den tillid til os«.

Netop vedrørende COVID-19 og vaccination gjorde Jørgen Skadborg det klart, at nok har PLO budt sig meget villigt til: »Men strategien har ikke været at få størst mulig ,andel i kagen’ i den samlede vaccinationsindsats under epidemien. Medlemmerne mangler ikke arbejde.

Strategien er derimod at vise os villige til at lave aftaler der, hvor det giver mening og efterspørges. Men overordnet ønsker vi, at det senere – gerne næste vaccinationssæson – kan føre til, at vi får en aftalebaseret styring på såvel COVID- som influenzavaccinationer hos egen læge, når det gælder de ældste og de mest sårbare medborgere, frem for det cirkus vi oplevede med svigtende influenzavaccineleverancer i efteråret 2020«, sagde Jørgen Skadborg.

Stråmænd og sejr

På repræsentantskabsmødet i november manede Jørgen Skadborg som nyvalgt formand til kamp mod stråmandsklinikker, og den kamp har vakt genlyd.

Før påske førstebehandlede Folketinget et beslutningsforslag, fremsat af Det Konservative Folkeparti, der har til formål at bekæmpe udbredelsen af stråmandsklinikker i almen praksis.

Fra Folketingets talerstol bakkede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) op om intentionen i forslaget, og han opfordrede til, at der findes en løsning, der sikrer, at ejerlægen har sit primære virke i en af de klinikker, vedkommende ejer.

Meldingerne fra repræsentantskabet tydede på, at væksten i partnerskabs-/stråmandsklinikker ikke er sat på pause.

Og Jørgen Skadborg gjorde det klart, at PLO ikke er nået i mål endnu.

»Der forestår en vigtig indsats om den konkrete lovregulering, justering af overenskomsten og ikke mindst en betydelig PLO-regionalindsats med opfølgning og kontrol med overholdelse af de relevante paragraffer i overenskomsten«, lød det fra PLO’s formand.

I lighed med Region Nordjylland, der har fastsat, at kvalitet og kontinuitet frem for pris skal være de bærende principper, når regionen overdrager ydernumre, overvejer Region Midtjylland en tilsvarende kvalitativ annonceringsmodel, om end formand for PLO-Midtjylland, Henrik Idriss Kise, gjorde opmærksom på, at det kan blive svært at følge op på, hvorvidt vinderen af et udbud lever op til de løfter, han eller hun har tilkendegivet i sin ansøgning.

»Det er akilleshælen ved kvalitative krav. De kan ikke håndhæves ud over, hvad der fremgår af overenskomst og sundhedslov. Ansøgers troværdighed/sandsynligheden for, at ansøger kan leve op til indholdet af dennes ansøgning, er det bedste, vi har at læne os op ad«, hed det i Henrik Idriss Kises skriftlige beretning.

Derfor foreslår PLO-Midtjylland, at en ansøgers historik tages i betragtning, såfremt den samme læge ansøger om ydernummer igen: Levede lægen op til kriterierne ved første tildeling – også når første tildeling blev givet i en anden region?

Op til repræsentantskabsmødet har PLO kunnet glæde sig over, at Sundhedsstyrelsen i sidste øjeblik trak sit udkast til dimensioneringsplan tilbage. Det skete, efter at PLO sammen med Lægeforeningen pressede på for at få ændret, at der fremover ikke blot skal uddannes 332 almenmedicinere om året – som planen lagde op til.

Ifølge PLO er der brug for at uddanne 400 almenmedicinere årligt i de næste fem år for at kunne dække behovet, når den stigende specialisering af sygehusvæsenet, de forventede opgaveglidninger, ændringer i befolkningens sammensætning samt antallet af ældre praktiserende læger tages i betragtning.

LÆS OGSÅ

Ballade i lægevagten – »Vi er efterladt her som last Man standing«

Faktaboks

Fakta