Skip to main content

PLO-møde: Startskud til næste overenskomst

Udbudsklinikker, decentrale aftaler, lægevagt - emnerne var mange, da PLOs repræsentantskabsmøde gav input til næste overenskomstforhandling.

PLOs repræsentantskabsmøde stod i de kommende overenskomstforhandlingers tegn. Foto: Charlotte Kiil Poulsen.
PLOs repræsentantskabsmøde stod i de kommende overenskomstforhandlingers tegn. Foto: Charlotte Kiil Poulsen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

2. apr. 2016
5 min.

Hovedemnet på PLOs repræsentantskabsmøde i Rungsted nord for København i dag var den næste overenskomst - OK17. Og der blev behørigt givet input fra seks diskussionsgrupper nedsat på stedet til formålet. Men faktisk var mødet i høj grad præget af den nuværende overenskomst og det forløb, der gik forud.

 

Formand for PLO, Christian Freitag, kom som noget af det første i sin mundtlige beretning ind på Plan B udvalget - det udvalg, der blev nedsat efter lovindgrebet i sommeren 2013, og som skulle undersøge alternativer til det nuværende samarbejde med regionerne.

 

Kort sagt bliver Plan B udvalget nedlagt, og dets arbejde bliver overdraget til forhandlingsudvalget. Så vidt så godt. Men det forårsagede en del debat, hvad der skal ske med en kronologisk gennemgang af konfliktforløbet, som Plan B udvalget har udfærdiget på eget initiativ.

 

Christian Freitag fandt, at gennemgangen kunne bruges til læring.

 

"Vi skal bruge den til efter min mening at lære to ting: For det første skal vi i PLO være forberedt på det pres, vi kan blive udsat for, hvis vi igen kommer i en lignende situation (som i 2013, red.)", sagde han.

 

"For det andet skal vi lære, hvad der også kan ske internt i PLO, når presset på den måde stiger udefra. Det er ikke rart at se tilbage på, og det vil en kronologi gøre, men hvis vi ikke lærer af det, så er vi ikke kommet meget videre".

 

Det blev diskuteret, om den kronologiske gennemgang skulle offentliggøres, og det blev besluttet at lægge den ud på den sektion af lægedebatten, som er forbeholdt repræsentantskabet.

 

Den nuværende overenskomst kastede også en skygge over et andet emne, der fyldte meget på mødet: decentrale aftaler. Regionerne ønsker decentrale aftaler om sygebesøg og samtaleterapi, men overenskomstens parter har ikke kunnet blive enige om at etablere centrale rammer for de decentrale aftaler, og dermed er situationen fastlåst.

 

"Vi er helt indstillet på at drøfte ændringer af både sygebesøg og samtaleterapi, men vi kan ikke se, hvorfor borgerne i Nordjylland ikke skal have de samme tilbud som borgerne på Lolland-Falster. PLO vil derfor på det kraftigste gøre opmærksom på, at decentrale aftaler, om end utilsigtet, risikerer at medføre yderligere ulighed i sundhed – det har vi ikke behov for", sagde Christian Freitag.

 

Flere repræsentanter advokerede for, at hovedopgaven lyder på en stærk central aftale. Men det betyder ikke nødvendigvis et totalt nej til decentrale initiativer. For det første findes de i forvejen i form af lokale aftaler, men derudover er der andre muligheder.

 

"Der er mange, der mener, at under visse omstændigheder kunne man godt, hvis der er acceptable vilkår om økonomi, opgavens art og at aftalerne skal kunne opsiges. Der skal også være en tilbagefaldsklausul, så både opgaver og økonomi går tilbage til overenskomsten ved opsigelse", som bestyrelsesmedlem Anna Mette Nathan sagde om indtrykket fra hendes diskussionsgruppe.

 

Økonomirammen

 

Stort set alle overenskomstspørgsmål hænger selvsagt sammen med økonomi, og her var det helt overvejende budskab til de kommende forhandlere, at den nuværende økonomiramme - hvis der overhovedet skal være en ramme - i så fald skal hæves, så der igen kan skabes udvikling i almen praksis.

 

Der var en vis åbenhed over for alternative finansieringsmuligheder ved nye tiltag

 

 

"Der kan være andre veje til aftaler. Måske kan vi bygge nogle blokke til det kendte aftalesystem. Det kan være statslige puljer eller kommunal finansiering", sagde bestyrelsesmedlem Henrik Dibbern, som rapporterede fra sin diskussionsgruppe.

 

Desuden kom der et signal om, at ny økonomi kan fordeles, så den især kommer belastede praksis til gode.

 

"Vi har ikke opfundet metoden, men der var en villighed til, at alle ikke skal have samme andel af en forøgelse - at provenuet ikke nødvendigvis skal være ligeligt fordelt", sagde han.

 

 

Lægevagten

 

Diskussionsgruppen om lægevagten syntes, at vagtforpligtelsen er en kerneopgave for PLO og en naturlig del af overenskomsten, men beskæftigede sig derudover meget med udbudsklinikkerne. Deltager deres læger ikke i vagtdækningen, belastes de "almindelige" praktiserende læger yderligere.

 

Der var uenighed om, hvorvidt udbudsklinikkerne overhovedet skal integreres i vagten og i givet fald hvordan.

 

 

Det nære sundhedsvæsen

 

Og endelig fortalte formand Christian Freitag under dagsordenspunktet "Det nære sundhedsvæsen" om et nyt udspil, han havde søsat på eget initiativ. En slags formulering af almen praksis' essens, fremgik det, og som ikke mindst skal spille ind i det udvalgsarbejde, som sundheds- og ældreministeriet har nedsat.

 

"Det skal opfordre parterne til at investere i os i vores eksisterende struktur. Det skal ikke opfattes som et kravsoplæg (til OK17, red.) - det er for at vise, hvad vi kan. Vi får mulighed for at komme ud af den defensive rolle, og vi afprøver politikernes udsagn om at styrke almen praksis", sagde han.

 

For at komme fra tanker til udspil har Christian Freitag inddraget Anna Mette Nathan og Birgitte Ries Møller fra bestyrelsen.

 

"Det kan blive en folder, en film, en konference, politikerbesøg, avisartikler - der skal være noget PR i det. Og politikerne sidder der og venter", sagde han.

Deadline er september i år.

Læs også: PLO-møde: Udbudsklinikker i almen praksis kan spænde ben for det nære sundhedsvæsen