Skip to main content

PLO Nordjylland: “Vi har at gøre med en offentlig myndighed, der konkurrerer med vores sektor”

Region Nordjylland har netop fået tilladelse til at drive regionsklinikker i seks år i yderligere tre kommuner. Udgifterne per patient i regionsklinik på Mors er 40 procent dyrere end i regionens gennemsnitlige PLO-klinik, og PLO Nordjylland finder regionsklinikkernes fremmarch konkurrenceforvridende. Ifølge udvalgsformand er regionsklinikkerne “kommet for at blive.”
Vi sidder tilbage med en oplevelse af, at regionen siger ét – at de foretrækker PLO-løsninger – men at de i praksis foretrækker noget andet, siger formand for PLO Nordjylland, Annemette Alstrup. Foto: Lars Horn
Vi sidder tilbage med en oplevelse af, at regionen siger ét – at de foretrækker PLO-løsninger – men at de i praksis foretrækker noget andet, siger formand for PLO Nordjylland, Annemette Alstrup. Foto: Lars Horn

Dorte Rigmor Jungersen

22. jul. 2019
7 min.

I 2018 kostede det region Nordjylland 3,9 mio. kr. mere at drive regionsklinikken i Øster Jølby på Mors, end hvad prisen er i den gennemsnitlige PLO-klinik i regionen.

Det fremgår af en opgørelse, der blev fremlagt for regionens akut- og praksisudvalg i juni.

Således er udgiften per patient i 2018 opgjort til 2.158 kr. i regionsklinikken, mens den gennemsnitlige udgift per patient i en gennemsnitlig PLO-praksis i Nordjylland kun er 1.512 kr. Altså en ‘merpris’ på kr. 646 kr. per patient i regionsklinikken.

Regionens adfærd er konkurrenceforvridende og udtryk for, at den prioriterer regionsklinikker på bekostning af PLO-klinikker. Annemette Alstrup, formand for PLO Nordjylland

Med 5903 tilmeldte patienter i regionsklinikken i Øster Jølby svarer det til en samlet merudgift på i alt kr. 3,9 mio kr. for regionsklinikken sammenlignet med den gennemsnitlige PLO-klinik.

Dertil kommer omkostninger til forskellige udviklingstiltag i klinikken – udgifter til etablering af videoambulatorium, udvikling af en ‘Min læge på video’-app, efteruddannelse og lønninger til den regionale administration. En særlig enhed er oprettet til projekt Nye Veje, der er regionens bud på at organisere det primære sundhedsvæsen på en anden måde.

“Vi er de billigste”

Region peger selv på, at regionsklinikken Øster Jølby kun er 75 kr. dyrere, end den mest omkostningstunge PLO-klinik og forklarer stigningen i driftsudgifterne fra 2017 til 2018 med, at der bl.a. er Investeret i nyt it-udstyr og efteruddannelse af personale.

Men den forklaring giver formand for PLO Nordjylland, Annemette Alstrup, ikke meget for:

“Når vi ser, hvor dyrt det er at drive klinikken i Øster Jølby på Mors, bliver vi i PLO bekræftet i, hvor billige vi er i drift, og hvor svært det tilsyneladende er at drive et almenmedicinsk tilbud, der er lige så billigt. Vi kan slet ikke matche regionsklinikkerne med det omsætningsloft, vi er underlagt. Dertil kommer regionens tilsyneladende højloftede økonomi til vikarlønninger, som en PLO-praksis slet ikke kan få råd til. Derfor bekymrer det også, at regionen nu vil oprette flere langtidsdrevne regionsklinikker. Regionsklinikkerne blev oprindelig sat i verden for at dække de huller, hvor vi ikke kunne tilbyde en PLO-løsning – ikke for at konkurrere med os,” siger Annemette Alstrup.

Regionen har således netop fået Sundheds- og Ældreministeriets tilladelse til at drive regionsklinikker i en periode på op til seks år i Vesthimmerland, Jammerbugt og Thisted kommuner, hvor lægemanglen trykker mest.

Formand for PLO Nordjylland, Annemette Alstrup. Foto: Lars Horn

“Vi sidder tilbage med en oplevelse af, at regionen siger ét – at de foretrækker PLO-løsninger – men at de i praksis foretrækker noget andet. Regionens adfærd er konkurrenceforvridende og udtryk for, at den prioriterer regionsklinikker på bekostning af PLO-klinikker. Den kunne vælge at prioritere fastholdelseaftaler, som muliggjorde ansættelser af dyre vikarer i PLO-praksis i stedet for at lægge økonomien i regionsklinikkerne. Ligesom regionen kunne tilbyde licensløsninger til læger, som ønsker at fortsætte nogle år endnu, hvis arbejdsbyrden kan reduceres. Vi finder det ret utroligt, at vi har at gøre med en offentlig myndighed, der således konkurrerer med vores sektor,”siger Annemette Alstrup.

Ny organisering skaffer ikke flere læger

Der er også en anden grund til, at udsigten til endnu flere regionsklinikker er en torn i øjet på PLO Nordjylland.

“Vores kolleger på Mors har svært ved at forstå, at regionsklinikken ikke lukker for tilgang til klinikken, når områdets PLO-praksisser har åbent for tilgang. Endnu et eksempel på, at der er opstået en konkurrencesituation mellem regions- og PLO-klinikkerne.

Svaret fra regionens side er, at klinikken på Mors er oprettet i regi af Nye Veje,” siger Annemette Alstrup.

Regionsklinikken i Øster Jølby blev oprettet, da den daværende PLO-læge i januar 2016 gik på pension.

Herefter drev regionen klinikken som regionsklinik, mens muligheden for at drive klinikken på almindelige overenskomstmæssige vilkår blev undersøgt. Bl.a. rekrutterede regionen fire udenlandske læger med henblik på at de fra januar 2017 skulle drive praksissen på overenskomstmæssige vilkår.

Men de planer gik i vasken.

Ifølge Annemette Alstrup var der - da den første ansøgning om at drive regionsklinikker i op til seks år var sendt ind - PLO’ere, der udviste interesse for at overtage den midlertidige regionsklinik i Øster Jølby.

“Men regionen fravalgte at gå i dialog med lægerne herom. Man havde øjensynligt valgt ‘vej’,” siger Annemette Alstrup.

Kunne man forestille sig, at en klinik som den i Øster Jølby, der f.eks. har udviklet en app og råder over videoambulatorium i højere grad vil kunne tiltrække yngre almenmedicinere?

“Er det der, man bliver uddannet, bliver det også ens præferencer. Overordnet bliver vi derfor politisk nødt til at se på, hvordan primærsektoren skal se ud fremover. Vi får jo ikke flere læger af, at man organiserer sig på en anden måde,” siger Annemette Alstrup.

“Regionsklinikker er kommet for at blive”

Formand for akut- og praksisudvalget i region Nordjylland, Mogens Ove Madsen (S), glæder sig over tilladelsen til at måtte drive endnu flere regionsklinikker.

Formand for akut- og praksisudvalget i region Nordjylland, Mogens Ove Madsen (S).

“Hvad skal vi ellers gøre - vi har ikke rigtig noget alternativ ud over udsigten til, at der i områder af regionen ikke vil være et almenmedicinsk tilbud. Jeg er nok pessimistisk i forhold til, at der i en overskuelig fremtid vil blive uddannet tilstrækkeligt med almenmedicinere til at dække vores behov, og derfor tror jeg, regionsklinikkerne er kommet for at blive. Jeg har ikke så mange hellige køer, som PLO har,” siger Mogens Ove Madsen, der over for Nordjyske for nylig slog fast, at der “er for meget beton i det privatpraktiserende lægeområde” og at “PLO jo ikke rigtigt kan levere varen”.

“Der er vel grænser for, hvor lang tid, der skal gå, før end vi kan få stablet andre mere troværdige tilbud på benene. Det, vi forsøger med i nogle af vores regionsklinikker, er, om det at forny området og f.eks. eksperimentere med nye fagligheder kan berige situationen til gavn for de borgere, vi som region har ansvaret for," siger Mogens Ove Madsen, der mener, det er “forsimplet” at tale om konkurrenceforvridning.

“Det meste af det, PLO-klinikkerne foretager sig, er finansieret af offentlige midler. Jeg synes snarere man skal se på regionsklinikker og PLO-klinikker som en samlet aktivitet.”

LÆS OGSÅ

“Vi kan godt undre os over de herligheder, regionen lokker læger til regionsklinikken med”

Flere almenmedicinere er på vej

Læger.dk: Regionsklinikker er dyrere end almindelige lægeklinikker

Faktaboks

Nye Veje i Region Nordjylland