Skip to main content

PLO og Danske Regioner afbryder forhandlinger

OPDATERET - Overenskomstforhandlinger mellem PLO og RLTN blev torsdag aften afbrudt efter seks måneders forhandlinger. Regeringen bliver nu indblandet. Økonomiloftet, som skulle udløbe til september, skal fortsætte, siger ministeren.

Anders Heissel, ah@dadl.dk
Klaus Larsen kll@dadl.dk

28. apr. 2017
5 min.

Et beløb tæt på 125 mio. kr. i en aftale til ca. ni mia. kr. var i går aftes det beløb, som gjorde, at overenskomstforhandlinger mellem PLO og RLTN brød sammen.

Ifølge PLO-formand Christian Freitag var de 125 mio. kr. det beløb, som gjorde, at han sammen med modparten Anders Kühnau (S) afbrød forhandlingerne om en ny aftale for almen praksis og landets 3400 praktiserende læger. Og der er ikke aftalt nye møder.

”Vi var så tæt på en aftale, at det gør min frustration og ærgrelse endnu større. Men det er nu engang vilkårene ved at forhandling, at man kan strække sig så langt ens mandat rækker. Vi kunne godt have trukket aspekter ud af aftalen og nået en løsning for de penge, som RLTN havde med, men det var inge af parterne interesserede i. Og vi må erkende at forhandlingerne har stået noget stille de seneste uger. Vi har haft mange emner og idéer på bordet siden november måned, og begge parter har lyttet til hinanden og bevæget sig mod hinanden. Alligevel må vi nu konstatere at der er en relativt lille, men alligevel afgørende uenighed om den økonomi, der skal til for, at vi kan indgå en aftale,” siger PLO’s formand Christian Freitag og fortsætter:

”Det er selvfølgelig problematisk, at vi ikke er blevet enige om en aftale. Vi mener, det er vigtigt, at vi får afløst den nuværende overenskomst med en ny aftale, der forholder sig til de store udfordringer, der både er og vil komme i vores del af sundhedsvæsenet. De praktiserende læger er naturligvis klar til at genoptage dialogen og forhandlingerne på et senere tidspunkt,” understreger Christian Freitag.

Konsekvensen af de afbrudte forhandlinger er lige nu, at den nuværende overenskomst for almen praksis fortsætter uændret og kan opsiges med seks måneders varsel af begge parter.

Urealistiske krav fra PLO

Og det faktum, at der ikke kom en aftale ærgrer også Anders Kühnau, forhandlingsleder for Danske Regioner.

”Fra regionerne har vi lagt op til et historisk stort løft af almen praksis, men det kommer patienterne desværre ikke til at mærke på grund af urealistiske krav fra PLO,” siger Anders Kühnau,

Trods enighed om en lang række nye initiativer for arbejdet i almen praksis er det også fra regionernes side økonomien, som forhandlinger strander på.

”Jeg havde bestemt ikke regnet med, at vi nu skulle stå her, hvor forhandlingerne er brudt sammen. Fra regionerne har vi haft et entydigt ønske om at styrke og investere i almen praksis, og vi er fuldt ud klar til at udvikle almen praksis til en endnu stærkere hjørnesten i det danske sundhedsvæsen. På borgernes og patienternes vegne ærgrer jeg mig virkelig over, at aftalen ikke bliver til noget. Aftalen ville i sin nuværende form sikre bedre lægedækning i hele landet, bedre hjælp til kronikerpatienter hos de praktiserende læger, tættere samarbejde mellem hospital og almen praksis om at sætte hurtigt ind i komplicerede sygdomsforløb og generelt højere kvalitet i almen praksis,” siger han i en pressemeddelelse.

Aftalen er strandet på PLO’s krav til økonomien, og jeg undrer mig over, at PLO Ikke har taget imod det milliard-udspil, vi har lagt på bordet. Anders Kühnau (S), forhandlingsleder for Danske Regioner.

Strandet på PLO's krav til økonomi

Ifølge regionerne er PLO tilbudt en samlet investering i almen praksis på 1,8 milliarder kroner fra 2018-2020 og inklusive pris- og lønfremskrivninger svarer det til cirka 2,6 milliarder kroner over de tre år. Samlet set ville almen praksis ifølge regionerne og hvis aftalen var blevet indgået med det nuværende indhold opnå en vækst på mere end 12 procent i overenskomstens tredje år.

”Aftalen er strandet på PLO’s krav til økonomien, og jeg undrer mig over, at PLO Ikke har taget imod det milliard-udspil, vi har lagt på bordet. Det vil ikke være forsvarligt af os i regionerne at strække os endnu længere på økonomien, for vi har ret beset også mange andre vigtige områder i sundhedsvæsenet, der skal prioriteres. Vi har tilbudt PLO et historisk stort løft og at flytte opgaver fra hospitalerne til almen praksis – med tilhørende økonomi vel at mærke. De praktiserende læger er for mange borgere den første indgang til sundhedsvæsenet, og derfor har vi lagt op til endnu mere ansvar til almen praksis for en lang række patientgrupper,” siger Anders Kühnau.

Danske Regioner vil tage kontakt til regeringen for at drøfte mulighederne for at forlænge den nuværende overenskomsts økonomiprotokollat.

Minister: ”Udmærket med time out”

Fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) kommenterer tror, at de sammenbrudte forhandlinger i virkeligheden kan give parterne en tiltrængt time out. Og hun forventer, at Folketingets partier vil være villige til at forlænge det nuværende økonomiloft, som Danske Regioner beder om:

”De praktiserende læger har en helt central rolle i det danske sundhedsvæsen, og derfor er det selvfølgelig ærgerligt, at regionerne og PLO indtil videre ikke har kunnet finde hinanden og indgå en ny overenskomst”, lyder der i en skriftlig kommentar fra ministeren.

Økonomiloft skal forlænges

”Den nuværende overenskomst fortsætter, og nu tager parterne et pusterum fra forhandlingerne og får mulighed for at tænke sig grundigt om, inden de evt. igen sætter sig til forhandlingsbordet”, skriver hun.

”Og selv om jeg naturligvis gerne havde set, at parterne havde indgået en ny overenskomstaftale, så tror jeg, at det kan være udmærket med en time out efter syv måneders forhandlinger”.

”Regionerne har bedt om, at det nuværende økonomiprotokollat, som fastlægger den økonomiske ramme for almen praksis, forlænges. Det vil vi selvfølgelig levere på, og derfor er vi også gået i dialog med Folketingets partier, og det er min klare forventning, at der er fuld opbakning til en forlængelse”, lyder det fra Karen Ellemann.