Skip to main content

PLO præciserer sine krav for Sundhedsudvalget

Klaus Larsen kll@dadl.dk

7. jun. 2013
2 min.

En delegation fra de praktiserende lægers organisation PLO mødtes tirsdag eftermiddag med Folketingets Sundhedsudvalg. Her skulle PLO præsentere udvalget for lægernes syn på det lovforslag, som mandag var til førstebehandling.

Under folketingsdebatten om lovforslaget mandag lovede Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, at hendes parti vil støtte lovforslaget, når det skal vedtages den 28. juni. Hun lovede dog, at partiet ønsker visse justeringer og præciseringer af lovforslaget under udvalgsbehandlingen.

Inden lovforslagets offentliggørelse havde regeringen forhandlet med Venstre om det overordnede indhold for at sikre opbakning i konflikten fra det største oppositionsparti. Med tilsagnet om opbakning skulle lovforslaget altså, med nogle ændringer, være sikret vedtagelse.

Om de justeringer og præciseringer, som Venstre kan opnå, vil gøre lovindgrebet mere spiseligt for PLO, er mere end tvivlsomt.

Under foretrædet præsenterede PLO-delegationen politikerne for det, som er helt afgørende for lægerne.

”For det første forklarede vi, at aftaleretten i forhold til de kontrakter, vi skal tegne med det offentlige, er helt centralt for os, herunder sikkerhed for, at indgåede aftaler ikke kan ændres undervejs”, sagde Henrik Dibbern efter mødet.

Endvidere fik politikerne at vide, at sanktioner over for læger efter PLO’s mening bør foregå via samarbejdsudvalg, for hvis regionerne får bemyndigelse til at idømme lægerne sanktioner, forudser Henrik Dibbern ”en endeløs række juridiske slagsmål i retssalene i stedet for at kunne afgøre tingene i et samarbejdssystem”.

Endelig pegede lægerne på, at man gerne vil fortsætte med at udvikle kvalitetsdata-systemet Datafangst, men at de indsamlede data kun må bruges til det, de er indsamlet til: læring og kvalitetsudvikling – ikke til kontrol.

- Der tegner sig jo et flertal for lovindgrebet, selv om partierne vil forlange enkelte justeringer og præciseringer. Gav mødet dig grund til at tro, at der kan ske så store ændringer, at lovforslaget bliver spiseligt?

”Det er ovre i spekulationerne. Vi må se, hvad der sker under de næste behandlinger af lovforslaget. Og så har vi et repræsentantskabsmøde den 29. juni, som må tage stilling til, omloven kan være aftalegrund eller ej”.

Sundhedsudvalget skal afgive betænkning den 18. juni. Lovforslaget skal 2. behandles den 26. juni og ventes vedtaget den 28. juni.