Skip to main content

PLO-regionsformænd: Store forskelle på honorarer skaber ulighed i sundhedstilbud

Fire nye aftaler i Region Syddanmark sikrer hjemmebehandling af de mest sårbare patienter, siger den lokale PLO-formand. Andre PLO-formænd savner lignende aftaler og peger på, at forskelle i regionerne skaber uens tilbud til borgerne.
I et lille land som Danmark ville det være smart, at man havde ens aftaler for opfølgende sygebesøg, siger formand. På billedet ses Thorkild, der er faldet i sit hjem og får besøg af Ole Larsen. Foto: Peter Elmholt.
I et lille land som Danmark ville det være smart, at man havde ens aftaler for opfølgende sygebesøg, siger formand. På billedet ses Thorkild, der er faldet i sit hjem og får besøg af Ole Larsen. Foto: Peter Elmholt.

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

7. mar. 2019
6 min.

Besøgsaftaler, hvor lægen tager hjem til patienten og gør mere ud af at koordinere med hjemmeplejen, er hovedformålet med fire nye aftaler mellem PLO Syddanmark, kommunerne i regionen og Region Syddanmark.

I de nye aftaler er honoraret løftet. For et besøg, der ligger fem kilometer væk, får lægen f.eks. nu 1100 kroner inklusive kørselsgodtgørelse pr. 1. marts.

Ifølge Jørgen Skadborg, formand for PLO Syddanmark, giver Region Syddanmark lægerne mulighed for at være mere opsøgende i deres arbejde.

”Politikerne har valgt at anerkende og betale for de gamle dyder ved familielægen. I stedet for bare at lave pitstop-besøg og indlægge, kan vi med de nye aftaler lave en mere systematisk gennemgang af patienterne i samarbejde med de forskellige sektorer,” siger Jørgen Skadborg.

De nye aftaler giver mulighed for at besøge patienterne og deres familier og sætte sig ind i, hvordan familien fungerer. Det drejer sig f.eks. om socialmedicinske besøg og familier med børn i mistrivsel eller sårbare patienter med psykisk sygdom eller misbrug, siger PLO-formanden.

”Det betyder, at vi har fået en meget bredere fortolkning af "sårbare" patienter end kun "den ældre medicinske patient" eller de døende patienter. Hovedindsatsen består af tæt koordination med hjemmepleje eller andre aktører omkring patienten,” siger Jørgen Skadborg.

Vi er midt i en tid, hvor mange kigger på strukturen af sundhedsvæsnet, og man taler om behov for mere ensartethed som et gode for borgerne. Er det så rimeligt med de her forskelle? Ulrik Hesislev, formand for PLO-Sjælland

Nye honorarmodeller

Nogle af aftalerne er opdatering af gamle aftaler, men det nye er, at lægerne nu får betaling for deres overarbejde og ekstraindsats. Mange tager på hjemmebesøg efter arbejdstid, når de er færdige med deres patienter, siger Jørgen Skadborg.

De nye honorarmodeller skal understøtte en bestemt adfærd blandt læger, siger Jørgen Skadborg og forklarer, at det vil gøre en konkret forskel for lægerne.

”Med palliationspatienter og ældre medicinske patienter har vi haft sådanne aftaler i mange år. Det er ’business as usual’ med de aftaler, vi har. Fra nu af bliver jeg også betalt, hvis jeg må løbe fra mit venteværelse og rykke ud akut for at forebygge indlæggelse, og min arbejdsdag bliver længere. Men det gør jeg gerne,” siger Jørgen Skadborg.

PLO-formanden siger, at de længe har efterlyst den mulighed.

”Det er ikke nok, at politikerne i skåltaler siger, at den praktiserende læge har en koordinerende rolle. Det skal understøttes ydelsesmæssigt. Hvis man betaler for godt lægearbejde, gør vi det også. Når man gerne vil betale for ekstra indsats, vil det få mange kolleger til at gøre mere. Så prioriterer vi det.”

De praktiserende læger har allerede travlt. Bliver andre opgaver lettet i almen praksis?

”Det er korrekt, at vi har travlt. Vi har i forvejen en lang arbejdsuge. De enkelte læger må finde ud af, hvordan de vil løse det. Jeg regner med, at de fleste vil forlænge deres arbejdstid, nu hvor de får et honorar for det,” siger han.

Faktaboks

Store forskelle i afregning for hjemmebesøg

Uens tilbud

I PLO-Nordjylland arbejder man også for at forbedre lokalaftalen om opfølgende sygebesøg, siger formand Annemette Knudsen Alstrup.

”Vi vil gerne have udvidet målgruppen aldersmæssigt for den aftale, der eksisterer, så vi også kan inkludere patienter under 65 år. Vi vil også gerne have palliationsbesøg med,” siger Annemette Knudsen Alstrup.

I Region Syddanmark er palliationspatienter allerede en del af aftalen, og det skaber stor ulighed på tværs af regioner, at der ikke er samme tilbud, mener Annemette Knudsen Alstrup. Der er forskel på, hvad der kan lade sig gøre i de forskellige regioner, siger hun.

Et opfølgende sygebesøg i Nordjylland får lægerne 786 kroner for. Derudover får man afstandstillæg. Er der fire til otte kilometer til patienten, får man 107 kroner i tillæg.

Det er altså en del mindre i de 1100 kroner, lægerne fra 1. marts får i Syddanmark for fem kilometer.

Honoraret kan påvirke lægearbejdet

Pengene ville kunne gøre en forskel, siger Annemette Knudsen Alstrup.

”Det ville gøre en forskel, hvis vi blev honoreret for den reelle tid, som denne type sygebesøg efterspørger. Det ville give et kvalitetsløft.”

Hvad er lægernes incitament - patienter eller pengene?

”Det handler om, at vi stimuleres til at bruge vores tid dér, hvor det er mest hensigtsmæssigt, og det omfatter de mest syge og sårbare patienter. Det er den gruppe, Region Syddanmarks lokalaftale henvender sig til. Skal lægemanglen imødegås på fornuftig vis, handler det om at få lægerne til at bruge tiden på det mest væsentlige lægearbejde. Det kan nogle gode honoreringsaftaler understøtte.”

I forhold til at lande en ny lokalaftale for Nordjylland siger Annemette Knudsen Alstrup, at PLO er i en proces, og at hun forventer, at der kommer et resultat.

”I et lille land som Danmark ville det være smart, at man havde ens aftaler for opfølgende sygebesøg, som var forhandlet centralt. Det ville spare tid brugt på langsommelige decentrale forhandlinger. Der er ingen forskel på, hvilken ydelse der er brug for – patienterne har samme behov på tværs af regioner,” siger hun.

Godt for rekruttering

Ulrik Hesislev, formand for PLO-Sjælland, siger, at det er ’triple win’, når Region Syd indgår en ny aftale om hjemmebesøg:

”Det er godt både for borgerne, regionen og lægerne. Jeg ville selv gerne arbejde i en region, som Region Syddanmark, hvor samarbejdsklimaet er så godt at der kan indgås aftaler. Jeg står selv i en region, hvor det ikke har været muligt at indgå nye aftaler. Det er ærgerligt, at vi ikke kan få tingene til at lykkes. Det kan også have betydning for rekruttering. Vi har lægemangel i hele landet, og læger sætter ligesom alle andre pris på et godt samarbejdsklima, hvor gode aftaler kan lade sig gøre,” siger Ulrik Hesislev.

Ulrik Hesislev peger også på, at aftalen i Region Syddanmark er et eksempel på, hvor forskellig sundhedstilbuddene er på tværs af regionerne.

”Jørgen Skadborgs og mit arbejde ligner hinanden, men Region Sjællands og Region Syddanmark honorerer forskelligt for opgaven. Vi er midt i en tid, hvor mange kigger på strukturen af sundhedsvæsnet, og man taler om behov for mere ensartethed, som et gode for borgerne. Er det så rimeligt med de her forskelle? Hvorfor skal borgeren i Region Sjælland ikke nyde godt af øget prioritering af hjemmebesøg,” spørger han.

Region Sjælland har ingen nye ekstraaftaler om sygebesøg.

"Det er ærgerligt i et sundhedsvæsen, som hele tiden ændrer sig, og hvor flere og flere opgaver flyttes til det nære sundhedsvæsen. Når der ikke er nye aftaler, sker honorering efter overenskomsten – eller efter gamle aftaler."

I Region Sjælland får lægen 382,32 kroner for et almindelig hjemmebesøg.