Skip to main content

PLO-Syd: Lægevagten skal gøres mindre bekvem for patienterne

De praktiserende læger i Region Syddanmark foreslår længere ventetid til lægevagten og "opdragelse" af patienterne til at bruge ordningen hensigtsmæssigt.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

26. maj 2016
3 min.

Det bliver stadigt vanskeligere for de praktiserende læger i Region Syddanmark at fylde lægevagterne, og PLO-Syddanmark har derfor foreslået regionen en række ændringer.

Som ugeskriftet.dk skrev for nylig, består en del af forslaget i at lukke fire konsultationssteder, der kun servicerer få patienter. De pågældende steder er Ringe, Assens, Ribe og Brørup. Desuden foreslår lægerne også at nedlægge konsultationen i Fredericia, når sygehuset der lukker med udgangen af i år, idet der er relativt kort afstand til både Middelfart, Kolding og Vejle.

Længere ventetid

Men lægerne har også andre forslag. Blandt andet lægger de op til, at der skal være længere ventetid for at reducere presset.

I et oplæg til regionen skriver PLO-Syddanmark, at "det er næsten for nemt og bekvemt at bruge lægevagten, såfremt telefonventetiden er alt for kort".

I øjeblikket er aftalen med regionen, at 80 pct. af opkaldene til lægevagten skal besvares inden for to minutter, 85 pct. inden for tre minutter og 90 pct. inden for fem minutter.

For at opnå de mål, må lægevagten overbemandes, fordi opkaldene typisk kommer i klumper. PLO-Syddanmark foreslår derfor at slippe for de skrappeste tidskrav og alene bevare målet om, at 90 pct. af opkaldene skal besvares inden for fem minutter.

Også ventetiderne på selve konsultationerne kan bringes ned, uden at bringe patientsikkerheden i fare, mener lægerne. Her skal lægevagten i øjeblikket leve op til et mål om, at 90 pct. af konsultationerne skal afholdes inden for tre timer efter samtalen med patienten.

Men det belaster lægevagten og er ikke nødvendigvis i patienternes interesse, skriver PLO-Syddanmark i oplægget.

"Vi (har) det problem, at rigtig mange patienter ønsker en tid på et senere tidspunkt, end der bliver tilbudt", som der står.

Lægerne ønsker sig derfor større fleksibilitet.

"Lægefagligt er der ikke nogen argumentation for, at alle patienter skal til så ”hurtigt som muligt”. Som det også sker i dagtiden, ønsker vi at indrette ventetiden efter sygdommens karakter, så dem, der bør ses hurtigt, tilbydes en hurtig tid, og knap så akutte tilstande kan ses, når det passer ind i arbejdstilrettelæggelsen".

Helt konkret foreslår PLO-Syddanmark, at målet for konsultationstiden ændres til, at 90 pct. skal afvikles inden for fire timer i stedet for tre som nu.

Opdragelse af borgerne

Ud over disse tilpasninger arbejder de praktiserende lægers vagtudvalg også med forskellige metoder til at få borgerne til at bruge lægevagten mere hensigtsmæssigt.

For eksempel i form af ventetidsbeskeder om at ringe 112 ved akutte, livstruende tilstande. Eller systemer, der kanaliserer de hyppige, enkle opkald såsom receptfornyelser over bag i køen, mens patienterne oplyses om det fornuftige i at sørge for den slags hos egen læge.

Heftige reaktioner

PLO-Syddanmarks ideer har udløst en storm af protester især i de lokale medier.

F.eks. skriver Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen, i Fyens Stiftstidende bl.a., at "en del vagtlægeopkald kunne være undgået, hvis det var lettere at kommunikere med egen læge. Alt for mange lægehuse har for korte åbningstider, og for de erhvervsaktive kan de være de være endog meget udfordrende. Meget mere burde kunne klares på e-mail".

Men han sætter også fokus på et af de underliggende problemer:

"Vi kommer dog ikke uden om, at vi mangler læger og speciallæger. Der skal simpelthen uddannes mange flere".

Overordnet har de fleste protester dog drejet sig om den foreslåede lukning af de fem klinikker.

Læs også: PLO-Syddanmark vil lukke fem lægevagtkonsultationer

Læs også: Ekstraregning til praktiserende læger skal redde lægevagten