Skip to main content

PLO til den næste sundhedsminister: Flyt fokus fra sygehusene

For Praktiserende Lægers Organisation overskygger begrebet "det nære sundhedsvæsen" stort set alt andet på ønskelisten til den næste sundhedsminister. Supersygehusene flytter nogle kæmpeopgaver ud, og det skal besluttes, hvem der skal løse dem.

PLOs formand Christian Freitag vil gerne have den næste sundhedsminister til at beskæftige sig med det nære sundhedsvæsen.
PLOs formand Christian Freitag vil gerne have den næste sundhedsminister til at beskæftige sig med det nære sundhedsvæsen. (Foto: Lars Horn / Baghuset)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. jun. 2015
4 min.

Christian Freitag, formand for PLO (Praktiserende Lægers Organisation) har en overskrift med en række underpunkter på listen over ønsker til den kommende sundhedsminister. Overskriften står med flammeskrift og består af ordene "Det", "Nære" og "Sundhedsvæsen".

"Jeg håber, at den kommende sundhedsminister vil tage fat i den del af sundhedsvæsenet, der ligger uden for supersygehusene. Det nære sundhedsvæsen er den helt store overskrift, og under den ligger rigtigt mange af de aktuelle problemstillinger. Der er blevet lavet en efter min mening god plan for de store sygehuse, men de efterlader om ikke ligefrem et tomrum så i hvert tilfælde nogle meget store opgaver, som skal løses andre steder. Vi, de praktiserende læger, er en stor del af lægedelen, men bolden lige nu ligger faktisk hos kommunerne. Og på nogle områder er det ikke helt fair, at kommunerne står med den kæmpeudfordring. De er i gang og kommer det i stigende grad, men de har hverken fagligheden eller ekspertisen til at løse opgaverne - ud over de praktiserende læger findes eksperterne i regionerne og på sygehusene".

Det er ikke nødvendigvis almen praksis, der skal løse alle de opgaver, der opstår. Vi skal løse dem, vi kan og der, hvor det giver mening.

Den slags udsagn plejer gerne at følges af et ønske om flere resurser?

"I min logik burde der følge resurser og midler med, når man flytter opgaver fra sygehussektoren til kommunerne. Jeg synes, det ville være rigtig godt, om ministeren ville sætte sig i spidsen for at få lavet en plan, der kan sikre ensartede tilbud til borgerne lokalt. Vi bør ikke lade det være op til kommunerne alene, så vi får 98 lokale nære sundhedsvæsener. Alene det at ministeren vil sætte sig i spidsen for arbejdet kan signalere, at de løsninger, der skal findes, skal sikre ret ensartede tilbud, når man bliver udskrevet fra sygehus, så der ikke er en nedgang i kvaliteten nogle steder og ikke andre steder".

Hvad med jer - de praktiserende læger - selv?

"Det er ikke nødvendigvis almen praksis, der skal løse alle de opgaver, der opstår. Vi skal løse dem, vi kan og der, hvor det giver mening, men kommunerne bør også se sig om efter andre samarbejdspartnere".

Der tales også meget om lægemangel?

"Jeg tror, vi bliver nødt til at se på det korte sigt, hvor der er nogle problemer her og nu, som vi ikke kan løse med de rigtige midler. De rigtige midler er uddannelse af flere læger især inden for de specialer, hvor vi gerne vil have flere. Der kan også gøres noget med flytning af uddannelsespladser, så vi får lægerne hen, hvor der er behov for dem. Indtil da skal vi i tænkeboks og bruge kreative metoder. Vi skal bl.a. tænke i personale - er der f.eks. nogle af kommunernes ansatte, som kan løse nogle af opgaverne?"

Hvad kan sundhedsministeren gøre?

"Ministeren kan f.eks. fastholde de afsatte 800 mio. kr. til lægehuse og gøre dem til en del af en geografisk løsning med en fordeling, som kunne tiltrække nogle læger til de dele af landet, hvor de mangler. Men der er også behov for at tænke nye faciliteter i de store byer, hvor de praktiserende læger ofte er begrænset af små og utidssvarende lokaler. Den dialog var vi på vej til at få i gang med den nuværende sundhedsminister, og den kom så på hold her i anledning af valget. Den håber jeg at få genoptaget så hurtigt som muligt med den næste minister".

Har du mere på listen?

"Jeg håber, den næste sundhedsminister kan se, at detailstyringspendulet er svinget nok til den ene side. Alle ved godt, at der i centraladministrationen er en tendens til at se stat, region og kommuner som virksomheder, men jeg tror, at den kommende minister vil få meget ud af sine medarbejdere og samarbejdspartnere ved at give lidt slip. Jeg tror på, at det at ville have den fulde kontrol over alt, der sker i sundhedsvæsenet, ikke nødvendigvis fører til noget godt".

Læs også: Andreas Rudkjøbing: Styrk det nære sundhedsvæsen efter valget

Læs også: FAS til den næste sundhedsminister: Fred regionerne, i hvert tilfælde foreløbig

Læs også: Yngre Læger til den næste sundhedsminister: Fingrene væk fra regionerne