Skip to main content

PLO: »Vi vil gerne flytte os og åbne op«

I et strategisk gearskift erklærer de praktiserende lægers organisation sig klar til at søge tættere samarbejde med flere patientforeninger og andre. ”Vi skal stå både stærkere og bredere end vi har gjort indtil nu”, siger formand Christian Freitag.

PLO-formand Christian Freitag: "Det er en del af at være interesseorganisation, at vi en gang imellem må prøve nogle ting af”. Foto: PLO
PLO-formand Christian Freitag: "Det er en del af at være interesseorganisation, at vi en gang imellem må prøve nogle ting af”. Foto: PLO

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

17. apr. 2017
4 min.

De praktiserende lægers organisation PLO og Diabetesforeningen gik i sidste uge sammen om et fælles udspil. De to organisationer vil i fællesskab gøre en indsats for at sikre bedre omsorg og behandling for type 2-diabetespatienter, som der bliver mange flere af i de kommende år.

 

Centralt i udspillet står et fælles ønske om at styrke almen praksis, så primærsektoren er bedre rustet til at møde den forventet dramatisk stigning i antallet af disse patienter.

 

”Vores grundtanke er at mindske uligheden ved en mere håndholdt indsats. Men vi kunne også sikre overgange for en patientgruppe, som meget let tabes ved overgangen, f.eks. når jeg henviser dem til sygehuset, og de ikke møder frem”, siger medlem af PLO’s bestyrelse, Birgitte Ries Møller.

 

Tættere på patientforeninger

 

Selv om Diabetesforeningen lige som andre store patientforeninger er en magtfuld lobby-organisation, frygter Birgitte Ries Møller ikke at blive spændt for en vogn – eller at udspillet kan tage ressourcer fra andre patientgrupper:

 

”Mange gange har patientforeninger også vist vejen frem, så det er kommet alle andre patienter til gode. Dette udspil laver vi sammen med Diabetesforeningen, men i starten af året havde vi et fælles udspil med Kræftens Bekæmpelse, og vi taler også med andre organisationer om øget samarbejde”, siger Birgitte Ries Møller.

 

”Sundhedsvæsenet får store udfordringer. Alle er nødt til at bidrage, og vi er er nødt til også at bruge patientforeningerne. Udfordringerne kan ikke løses alene af det offentlige system”.

 

PLO’s formand, Christian Freitag, bekræfter, at der bag samarbejdet med de foreløbig to patientforeninger ligger ”en ny dagsorden”.

 

”Hvis de praktiserende læger i fremtiden skal løfte alle de opgaver, der lægges ud til os, så skal vi stå både stærkere og bredere end vi har gjort indtil nu”, siger han.

 

”Vi bliver nødt til at lytte til, hvad andre interessenter i sundhedssektoren mener. Det giver os en større gennemslagskraft, men betyder også, at vi bliver nødt til at flytte os i forhold til de måder, vi har været vant til at tænke, arbejde og kommunikere på”.

 

Nye dagsordener

 

Ifølge Christian Freitag er de fælles udspil udtryk for, at PLO åbner sig over for omverdenen.

 

”Vi vil gerne flytte os. I dette tilfælde i forhold til patientforeningerne – men det kunne også være andre …”

 

- Hvem?

 

”Når vi er kommet på den anden side af overenskomstforhandlingerne, kunne det være interessant at lave noget sammen med Danske Regioner. Hvorfor skal vi kun mødes hvert tredje år for at forhandle overenskomst? Vi har jo en fælles interesse i at arbejde meget tættere sammen”. Det samme gælder sådan set KL og Sundhedsministeriet.

 

- De store patientforeninger er jo også magtfulde lobbyorganisationer. Er I ikke nervøse for at blive spændt for en vogn?

”Vi er meget bevidste om, at der er en risiko ved at åbne op for PLO’s politik og invitere andre indenfor, og jeg kan love dig for, at der bliver holdt godt øje med det. Men omvendt: Hvis vi kun sad i vores bestyrelseslokaler og lagde planer, ville meget aldrig nå uden for bestyrelseslokalet. Vi må også satse lidt en gang imellem, og PLO bliver også nødt til at satse lidt og give lidt af os selv”.

 

”Vi er klar over, at vi sætter nye dagsordener, og måske skal vi om et år konstatere, at vi skal passe på ikke at give køb på for meget. Men vi tror, at vi kan styre processen – og det er en del af at være interesseorganisation, at vi en gang imellem må prøve nogle ting af”.

 

”I øvrigt får vi en masse information ud af at arbejde med patientforeningerne. Vi får nogle ideer, som vi ikke ville nå frem til på et lukket bestyrelsesmøde eller et repræsentantskabsmøde med udelukkende praktiserende læger”.

 

Læs også: PLO og Diabetesforeningen sammen om fælles udspil