Skip to main content

PLO vil have de lokale lægelaug helt frem på banen

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

1. apr. 2011
3 min.

Lægelaugene er vigtige aktører, der mange steder har betydet bedre samarbejde og dialog mellem de praktiserende læger og kommunen. Nu lægger den nye overenskomst op til, at der nedsættes kommunalt-lægelige udvalg i alle kommuner, og det åbner en helt ny banehalvdel. Den skal lægelaugene spille på, mener bestyrelsesmedlem i PLO, Tove Holdgaard Holm, der er praktiserende læge i Holstebro.

»Det vil jo være naturligt, at det bliver lægelaugene, der udpeger medlemmer til de nye kommunalt-lægelige udvalg. For at mandatet kan være i orden, lægger vi på repræsentantskabsmødet i PLO op til en ændring af lovene, så man som praktiserende læge automatisk bliver medlem af et lægelaug, og så disse lægelaug organisatorisk bliver en del af PLO. Det sidste skal blandt andet sikre en effektiv kommunikation begge veje«.

Der er foreløbig lægelaug i 92 af de 98 danske kommuner. De er blevet oprettet siden kommunalreformen i 2007, hvor de 14 amtslige praksisudvalg blev reduceret til fem store regionale praksisudvalg.

»Med et lægelaug i hver enkelt kommune vil der være mulighed for bedre samarbejde lokalt. Det er vigtigt blandt andet på grund af kommunernes nye opgaver inden for sundhed: rehabilitering, behandling af misbrug, sundhedsfremme og forebyggelse. Samtidig har lægelaugene social betydning, og det skal man ikke underkende«, siger Tove Holdgaard Holm.

ERFARINGERNE FRA SKANDERBORG

I Skanderborg Kommune tyvstartede lægerne og begyndte at mødes, endnu før den nye kommune var en realitet:

»Vi vidste jo, at kommunen ville få nye opgaver, og vi ville gerne være en aktiv medspiller. Det er vi blevet. I 2008 inviterede vi politikere og embedsmænd til et eftermiddagsmøde, og disse fællesmøder er nu blevet en tradition. Derudover har vi en række øvrige arrangementer fordelt over året. Det kan være samarbejdsmøde med jobcentret, møder om faglige problemstillinger og møder om mere overordnede relevante emner«, siger Peter Voss, der er formand for Skanderborg Lægelaug. Han peger på endnu et vigtigt element:

»Tidligere var Skanderborg Kommune jo ikke så stor, og vi læger kendte hinanden. Nu er kommunen større, og det er godt at få sat ansigt på hinanden. Så det sociale spiller også en rolle«.

KOMMUNEN: GOD DIALOG

Sundhedsfremmechef i Skanderborg Kommune, Dorte Mørkbak, er ikke i tvivl om, at lægelauget har været med til at styrke samarbejdet:

»Vi har et par år haft et fællesudvalg med repræsentanter fra kommune og læger vedrørende arbejdsmarkedet her i kommunen, så vi kender modellen og har gode erfaringer med den. Dermed er der noget at bygge videre på i det kommunalt-lægelige udvalg, som vi nu skal have nedsat. Dialogen med lægelauget har altid været der, men den har fået et løft og er god og direkte. Jeg tager kontakt med formanden, når der er brug for det, og da vi skulle ansætte en praksiskonsulent, havde vi lægelauget ind over, så vi fik en, der har kollegernes tillid«.

Dorte Mørkbak er tovholder i sundhedsplanlægningen, og også her sætter hun pris på samarbejdet med lægelauget.

FAKTA

Et lægelaug er en forening af praktiserende læger i en kommune. I nogle kommuner blev de oprettet umiddelbart efter kommunalreformen i 2007, andre steder er de blevet dannet senere.

I PLO lægges der nu op til, at lægelavene bliver skrevet ind i PLO's vedtægter.