Content area

|

Podcastanmeldelse: »Sygt nok«

Foto: dr.dk/p1
Forfatter(e)
Peter Skinhøj, professor emeritus dr.med. Interessekonflikter: ingen

Læge Maja Thiele har gennem snart to år på imponerende vis varetaget en ugentlig udsendelse om sundheds- og sygdomsoplysning med bistand fra relevante kolleger og andre eksperter inden for snart alle hjørner af vores fagområde. Naturligt nok har COVID-epidemien allerede været behandlet adskillige gange i det forløbne år, men i lyset af den forestående influenzasæson er emnet denne gang nødvendigheden af influenzavaccination i relation til den fortsatte COVID-udbredelse. De deltagende eksperter er professor Lars Østergård fra Aarhus Universitetshospital, afdelingslæge Lasse Vestergård fra Statens Serum Institut og overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen. Maja Thiele har mange velforberedte spørgsmål og samtalerne glider ubesværet, velfunderet og pædagogisk rundt om de to sygdommes klinik og smitteforhold. Tilsvarende omtales influenzavaccinen og de relevante målgrupper inkl. sundhedspersonale samt bestræbelserne på at øge tilslutningen til op imod de 75%, som WHO anbefaler. Det kan man kun tilslutte sig, da vaccination fortsat er vores bedste sygdomsprofylakse, omend effekten hos de mest sårbare ældre kun er beskeden.

Aktuelt er det derfor bekymrende, at der tilsyneladende ikke er nok vacciner til at dække de relevante målgrupper.

Et interessant fænomen, der også omtales, er, at de aktuelle tiltag mod COVID: afstand, forsamlingsbegrænsning, håndhygiejne og mundbind har vist sig effektivt også at begrænse influenzaudbredelsen både herhjemme og globalt. Vi må derfor påregne en meget lav forekomst i den kommende sæson, hvis restriktionerne opretholdes vinteren over.

Ikke desto mindre advarer udsendelsen om, at samtidig infektion med influenza og COVID kan være forbundet med stærkt øget sygelighed og død, jf. udsendelsens titel. Der argumenters ud fra et endnu ikke peer-reviewet lille engelsk studie, der synes at vise en to gange øget dødelighed ved dobbeltinfektion i forhold til COVID alene.

Dette fund, mener jeg ikke, burde stå som et hovedargument for Influenzavaccination. Snarere gælder det, at vi skal søge at minimere al sygelighed og hospitalisering, hvor vi kan, i de kommende måneder, hvor vi må forvente et stærkt stigende ressourcebehov for behandling og isolation af COVID-patienter.

For den enkelte lægmandslytter er argumentet om øget risiko for død muligvis mere slagkraftigt, og mange kneb gælder, hvis vi skal øge tilslutningen til influenzavaccination, men både her og i anden videnskabsformidling er det vigtigt at holde sig til sikre facts, hvis vi skal bevare troværdigheden.

Afslutningsvist må jeg igen udtrykke stor respekt for Maja Thiele, der påtager sig et vigtigt arbejde ved hver uge at bedrive en både saglig og højst nødvendig kommunikation mellem sundhedsvidenskab og radiolytterne.

Fakta

Type: Podcastserie »Sygt nok«
Episode: Nr. 70 »Influenza og COVID-19 er en farlig cocktail«
Dato: 9. september 2020
Vært: Maja Thiele
Producent: P1 Videnskab og teknologi, DR
 

LÆS MERE 

Anmeldelse: Bogen er et videnskabeligt indblik i håndarbejdets gavnlige virkninger for vores mentale og fysiske helbred

Anmeldelse: »Bøgerne er interessante for læger, fordi de beskriver oplevelsen af kræft fra et barns perspektiv«

Anmeldelse: »Jeg genkender de kliniske beskrivelser af Anna fra min hverdag«

Anmeldelse: »Tak, kære forfatter, fordi du udvider min horisont på uroen i mennesket«

Right side

af Susanne L. M. Bülow | 03/12
1 Kommentar
af Andreas Gothardt Lundh | 02/12
1 Kommentar
af Michael Uldall Steinfath | 01/12
1 Kommentar
af Pedram Kazemi-Esfarjani | 01/12
1 Kommentar
af Bjarne Stigsby | 30/11
2 kommentarer
af Camilla Bang | 29/11
2 kommentarer
af Stine Madsen-Østerbye | 29/11
1 Kommentar
af Kaj Seidelin | 29/11
6 kommentarer
af Pedram Kazemi-Esfarjani | 28/11
2 kommentarer
af Ulf Bern Jensen | 24/11
2 kommentarer