Skip to main content

Politikens graviditetsbog Jensen LS.

Jordemoder Annette Aarre E-mail: annaarre@dbmail.dk

4. nov. 2005
3 min.

I 1994 udgav Politiken for første gang deres store Graviditetsbog. Bogen var skrevet af den engelske børnelæge Miriam Stoppard og oversat til dansk under bearbejdelse af Hanne Risør, praktiserende læge og sexolog.På de ti år der er gået til i dag, hvor jeg sidder med den nye dansk forfattede udgave af »Politikens graviditetsbog«, har udviklingen på området været stor. Specielt er kravene til bredere information, den individuelt tilpassede behandling og fødselshjælp samt den enkeltes frie valg øget markant i perioden. Både fra lovmæssig side og fra forbrugerside. Fædrene er på banen, og de kræver at blive inddraget i graviditet, fødsel og omsorg for deres nyfødte barn. Vordende forældre i dag stiller krav til læge og jordemoder; de ønsker grundig og saglig information, de vil træffe deres egne valg, og de forventer en individuel tilpasset behandling. Samtidig oplever mange en stor usikkerhed ved deres nye situation: »Kan jeg håndtere forældrerollen, evner jeg at føde mit barn, kan vi gøre det godt nok?«Denne udvikling afspejles på fuldkommen vis i jordemoder Lene Skou Jensens nye udgave af gravditetsbogen. Bogen emmer af respekt for det individuelle valg. Den levner plads til, at der er flere måder at nå facit på, og at usikkerhed og sårbarhed er en del af forældreskabet. Bogen er skrevet til begge forældre, men har flere afsnit som specifikt henvender sig til den kommende far.Sproget er veloplagt og lettilgængeligt. I en ligefrem og ikke-docerende tone fremlægges den nyeste veldokumenterede viden om den livsperiode, der knytter sig til det at skulle være forældre på godt og ondt. Layoutet er enkelt og overskueligt. Bogens billeder er dejlige. Bogen er som opslagsværk forsynet med et omfattende indeks, som gør det nemt at finde de relevante emner. Samtidigt bevæger den sig kronologisk hen over perioden graviditet, fødsel og barsel og kan derfor også læses i sin fulde udstrækning, hvis man hører til de meget videbegærlige.

Af bogens mange informative afsnit har jeg især lyst til at fremhæve: »Rettigheder og pligter«. Indeholder en grundig gennemgang af den nye barselsorlov. »Det ufødte barn undersøges«. Gennemgang af fosterdiagnostiske muligheder og overvejelser forud for beslutningen om at modtage undersøgelse af det ufødte barn. »Rygning«. En motiverende redegørelse for rygningens virkninger under graviditet og amning. »Forberedelse til amning/amning«. Igangsættende spørgsmål til den kommende mor og far. »Efterfødselsreaktioner«. Hvor går grænsen mellem den normale og den unormale reaktion. »Fødselsmerte/smertelindring/den gode fødsel«. Hvad skal der til for at oplevelsen er god og styrkende for den enkelte? »Tvillinger/trillinger«. Konkrete og praktiske råd til den stadigt voksende gruppe af flerfoldsgravide.

Lene Skou Jensens arbejde er et sagligt, veldokumenteret, dansk opslagsværk med svar på det meste og fri for »færdige pakkeløsninger« med beskrivelse af den bedste fødsel og af de rigtige følelser under graviditet og barsel. Til gengæld er der masser af stof til eftertanke og samtale for de kommende forældre.

København: Politikens Forlag, 2003.

424 sider. Pris: 299 kr.

ISBN 87-567-6602-5