Skip to main content

Populærest medicin til patienter med skizofreni øger vægten mest

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

1. jun. 2011
2 min.



Patienter med skizofreni er siden årtusindskiftet primært blevet behandlet med de langt mere effektive andengenerationsantipsykotika. Patienter slipper for såkaldt ekstrapyramidale bivirkninger som eksempelvis stivhed i musklerne, kramper og ufrivillige bevægelser.

Desværre har de nye præparater vægtøgning som en udtalt bivirkning. Dermed er den antipsykotiske medicin en markant medvirkende årsag til, at hver tredje patient med skizofreni ifølge nye tal fra det Nationale Indikator Projekt, der blev offentliggjort i sidste uge, har metabolisk syndrom. En lidelse, der medfører, at de i langt højere grad lider af forhøjet blodtryk, forhøjet blodsukker og kolesterol.

Niogtyve procent af patienterne med skizofreni har taget på som følge af bivirkninger fra medicinen. Og mere end hver tredje er overvægtig med et body mass index (BMI) over 30.

Særligt det antipsykotiske middel blockbusteren Zyprexa (olanzapin) øger vægten. I snit med 3,3 kilo:

»Zyprexa er det mest ordinerede og har den værste metaboliske profil. Jo yngre patienterne er, når de behandles med dette stof, jo større er risikoen for vægtøgning. Derfor har vi i Region Hovedstaden, som den eneste region, fravalgt Zyprexa blandt førstevalgspræparaterne til debuterende skizofreni«, siger Henrik Lublin, centerchef for Psykiatrisk Center Glostrup, og fortsætter:

»Stort set alle antipsykotika kan øge vægten og inducere metabolisk syndrom. Men alle præparater har også en velbegrundet plads i behandlingen. Vi bør hver gang tage nøje stilling til præparatvalg og monitorere præparaternes negative følgevirkninger og se, om følgen bliver en behandlingskrævende somatisk lidelse«.

Tidligere undersøgelser har fastslået, at patienter med skizofreni dør 15-20 år før raske. Overdødeligheden skyldes, at patienterne i højere grad lider af hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

På Odense Universitetshospital mener de, at præparaterne alle har deres plads i behandlingen også som førstevalg:

»Vi bruger et klaviatur af flere præparater. Vi er ikke slaver af Zyprexa, men det er effektivt i akutte situationer. Og så er vi glade for de behandlingsalegoritmer, der er blevet udbredt de senere år. Det er et kæmpe fremskridt i behandlingen«, siger ledende overlæge på psykiatrisk afdeling på OUH, Thorkil Sørensen.

Læs hele artiklen på Ugeskriftet.dk og se en graf over ordination og vægtøgning for de mest populære antipsykotika.