Skip to main content

Praktiserende læger har forskellige arbejdsvilkår

Kåre Kildall Rysgaard, kaare@analystik.dk

28. apr. 2014
2 min.

Hvis du ønsker at kende patienterne ekstra grundigt, så slå dig ned som praktiserende læge på Bornholm, Ærø, Samsø eller Læsø. Her er der 1.340 borgere eller mindre pr. praktiserende læge. I Varde, Ringsted og Morsø må hver læge overskue mindst 1.840 indbyggere i gennemsnit, viser en specialopgørelse, som regionerne har lavet for Ugeskrift for Læger.

Generelt er der mange indbyggere pr. praktiserende læge i Nordjylland, men også Odense og enkelte kommuner nær hovedstaden har mange borgere tilknyttet pr. praksis.

Formanden for PLO, Bruno Melgaard Jensen, peger på, at antallet af patienter spiller ind på lægernes arbejdsvilkår. Er patienttrykket stort, må lægen i større omfang være leder og uddelegere opgaver til andre faggrupper. »Når lægen uddelegerer meget, er der mindre tid til direkte patientkontakt. For patienterne betyder det, at tilknytningen til lægen bliver mindre. Det kan være en ulempe i lange sygdomsforløb, hvor patienter gerne vil se samme læge«, mener han.

Flere patienter betyder ofte mere arbejde

Jo flere borgere, der er tilknyttet den praktiserende læge, des flere konsultationer. Sådan tegner tendensen sig, men der er store afvigelser. Billedet er helt tydeligt, når det kommer til Læsø, Samsø og Ærø, hvor der er få patienter og få konsultationer. Til gengæld finder man også praksis med samme antal patienter, men hvor der er kæmpe udsving i antallet af konsultationer. Region Nordjylland peger på, at demografien og sygdomsmønstre er meget forskellige fra kommune til kommune. I nogle områder er det også lettere at få adgang til lægen end andre, og det spiller alt sammen ind på antallet af konsultationer.

Kilde: Regionerne for Ugeskrift for Læger. Udtrækket gælder fuldtidsstillinger og for konsultationer drejer det sig om koderne 0101 (alm. konsultation) og 0120 (forebyggende konsultationer) i dagtid. For at sikre sig, at regionerne opgjorde tallene ens, er kriterierne for udtrækket på forhånd stillet op, og det er præciseret, at det drejede sig om fuldtidsstillinger. Dog er regionernes muligheder for udtræk forskellige. Derfor kan der være nuancer over opgørelserne, så det er mest sikkert at sammenligne forskelle i de enkelte regioner.