Skip to main content

Praktiserende læger og praktiserende speciallæger dækkes nu af patientforsikringsordningen

Nils Michelsen, Juridisk Sekretariat

4. nov. 2005
3 min.

Den 1. januar 2004 trådte en række ændringer i patientforsikringsloven og lægemiddelskadeerstatningsloven i kraft. Samtidig ophævedes lov om erstatning for vaccinationsskader. Ændringerne indebærer følgende:

  • Lov om patientforsikring dækker nu - ud over det offentlige sygehusvæsen - også skader forvoldt i forbindelse med undersøgelse, og behandling hos praktiserende læger og praktiserende speciallæger, herunder også vagtlæger.

  • Læger ansat under de kommunale sundhedsordninger, læger og andet personale, der deltager i den præho-spitale indsats efter sygehusloven, universiteternes tandlægeskoler samt private sygehuse er også under lovens dækningsområde.

  • Patienter kan nu også få erstatning for psykiske følger af en skade.

  • Retten til regres er udvidet, så den også omfatter skader, der er forvoldt ved grov uagtsomhed.

  • Vaccinationsskader erstattes efter enten lov om patientforsikring eller lov om erstatning for lægemiddelskader. De fleste skader forventes at blive dækket efter lov om erstatning for lægemiddelskader, som finder anvendelse på skader, der skyldes vaccinens egenskaber.

  • Der indføres en informationspligt over for patienter om retten til erstatning efter lov om patientforsikring og lov om erstatning for lægemiddelskader. Informationspligten indebærer, at læger skal bistå skadelidte med anmeldelse til Patientforsikringen.

  • Såfremt en amtskommune i gentagne tilfælde har ydet erstatning for skader forvoldt af praktiserende læger og praktiserende speciallæger, private sygehuse mv., har amtskommunen pligt til at indberette dette til Sundhedsstyrelsen med henblik på en vurdering af, hvorvidt der er grundlag for at iværksætte tilsynsmæssige foranstaltninger i medfør af lov om sundhedsvæsenets centralstyrelse mv. Sundhedsstyrelsen vil fastsætte nærmere regler for, hvornår den nævnte indberetning til styrelsen skal foretages.

Konsekvenser for lægers erhvervsansvarsforsikringer

De nævnte lovændringer indebærer en ændring af forsikringsbehovet i forbindelse med lægers erhvervsansvarsforsikring.

Sygehusansatte læger og læger ansat på andre behandlingsinstitutioner har hidtil kun haft behov for en erhvervsansvarsforsikring, der dækkede skader forvoldt ved bibeskæftigelse og skader forvoldt i fritiden. Der er nu tillige behov for en dækning, der omfatter behandlingsskader forvoldt ved grov uagtsomhed, ikke alene under bibeskæftigelsen, men også under hovedbeskæftigelsen.

Lægeforeningens aftale med Tryg Forsikring om ansatte lægers erhvervs-ansvarsforsikring har fra 1. januar 2004 vilkår, der tilgodeser disse behov.

Lægeforeningen tilråder, at alle ansatte læger tegner en sådan erhvervsansvarsforsikring, hvilket kan ske ved, at man klikker sig ind på DADLNET under domænet Medlemstilbud\ Forsikring\Læge-ansvarsforsikring, udprinter tilmeldingsblanketten vedrørende erhvervsansvarsforsikring for ansatte læger og indsender den til Læge-foreningen. Årspræmien for 2004 udgør kr. 333.

Praktiserende læger og praktiserende speciallæger kan fortsat blive erstatningspligtige efter almindelige erstatningsretlige regler for deres almindelige driftsherrevirksomhed samt for skader, der falder uden for patientforsikringslovens dækningsområde, fx skader der ligger under lovens bagatelgrænse for erstatning på kr. 10.000 og skader forvoldt i fritiden. Hertil kommer muligheden for at blive mødt med regreskrav i anledning af skader forvoldt ved grov uagtsomhed. Dette er indarbejdet i Læge-foreningens aftale med Tryg Forsikring om klinikforsikringer for praktiserende læger og praktiserende speciallæger. Sådanne forsikringer kan tegnes ved henvendelse til Severin Finderup, Tryg Forsikring, telefonnummer 44 20 45 05.