Skip to main content

Prioritering og lægemangel var temaerne på valgmøderne

Lægeforeningen har afholdt en række møder, hvor lægerne kunne møde deres folketingskandidater og diskutere sundhedspolitik. Møderne har været grundigt omtalt på Ugeskriftet.dk. Her er et resume.

Møderne blev dækket af Anne Steenberger, as@dadl.dk, Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk, Christian Møller Nielsen, hrmoeller@gmail.com og Dorte Jungersen, dorte.r.jungersen@gmail.com.

30. mar. 2015
3 min.

Valgmøder  REGION HOVEDSTADEN

De fleste af de tilstedeværende politikere talte for en form for »institution omkring prioritering«.

»Vi prioriterer jo allerede i dag med sparekravene. Jeg vil gerne have en åben debat om det og ser gerne en form for prioriteringsinstitut«, sagde Mette Abildgård (K), der er regionsmedlem.

Prioriteres skal der, men det skal ikke være politikerne, der skal foretage prioriteringen:

»Jeg skal ikke sidde og sige, at vi skal bruge præparat A frem for præparat B«, sagde Lise Müller, regionrådsmedlem for SF og fik nik fra flere sider.

Liselott Blixt (DF) var med egne ord uafklaret med hensyn til et prioriteringsinstitut. »Jeg tror, at vi skal have en prioritering også på tværs af sektorerne. Sundhed betyder meget, og vi skal have sundhedsministeren højere op i ministerhierarkiet, så han sidder sammen med finansministeren«, sagde hun.

REGION SJÆLLAND

»Det store problem er lægemanglen i Region Sjælland. Og lægemanglen bliver ikke bedre af specialeplanen, som centraliserer specialerne«, sagde en læge til stort bifald fra resten af salen.

Trine Mach fra SF og Astrid Krag fra Socialdemokraterne mente, at der er blevet centraliseret for meget. Derfor tror
de begge, at man vil se en lille opblød-ning, hvor nogle specialer bliver rykket ud igen.

»Nogle af de funktioner, som er blevet centraliseret, vil man se komme ud til de enkelte sygehuse igen«, sagde Astrid Krag.

Enhedslistens Stine Brix gik skridtet videre og sagde, at centraliseringen er gået for vidt.

»Vi ønsker en specialeplan, der tager højde for Region Sjælland. Der skal være mange specialer, og vi skal derigennem sikre lægedækning. Derfor mener jeg, at der bør være faglige begrundelser for afslag i en ansøgning om et speciale i regionen, så man bedre kan klage over vurderingen«, sagde hun.

REGION MIDTJYLLAND

»Jeg drømmer om flere læger i yderområderne, men de hænger ikke på træerne, skulle jeg hilse at sige«, indledte Jonas Dahl og foreslog at lægge mere forebyggelse ud i yderområderne via andre faggrupper, f.eks. sundhedsplejersker.

Både Finn Thranum (V) og Andreas Steenberg (RV) drømte om udvidede sundhedshuse med høj grad af tværfaglighed.

Lise Høyer, ny formand i Lægeforeningen Midtjylland, fik debattens sidste ord med et svar på Jonas Dahls kommentar om lægemangel.

»Vi har hørt om prioritering, og vi har hørt jeres visioner for det nære sundhedsvæsen, men hvis vi ikke får løst problemet med rekruttering, så er diskussionen om prioritering en by i Rusland«.

REGION NORDJYLLAND

Primærsektoren i Nordjylland var et af aftenens temaer. Flere nordjyder har ikke længere deres egen praktiserende læge, så hvad er kandidaternes vision for primærsektoren?

De Konservatives Henrik Dalgaard mente, at man må ty til tegnebogen, når det kommer til ydernumre: »Det er nødvendigt, hvis vi skal have et Danmark, der hænger sammen«.

Bent Bøgsted (DF) tog afstand fra de sundhedshuse, som Region Nordjylland har bygget op til flere af: »De er ikke løsningen, når lægerne ikke kan komme af med deres praksis – det må vi gøre noget ved«, sagde Bent Bøgsted.

Tiden var ved at være fremskreden, da en praktiserende læge på bagerste række tog ordet og høstede aftenens største bifald, da han sagde:

»Jeg lider fortsat af posttraumatisk stress (oven på konflikten mellem PLO og Danske Regioner, red.). Jeg efterlyser mere faglighed og mindre new public management. Det klogeste, der er sagt i aften, er Bent Bøgsteds udsagn om, at politikere ikke har forstand på sundhed«.

REGION SYDDANMARK

Her blev valgmødet aflyst på grund af for få tilmeldinger.