Skip to main content

Private praksisser og lægevagt kan ikke betale sig

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

14. jun. 2013
2 min.

Torsdag aften vedtog Regionsrådet i Region Sjælland en aftale med et privat konsortium bestående af Privathospitalet Hamlet A/S, Hospitalet Valdemar og Falck Healthcare. Oprindelig var der lagt op til en meget omfattende aftale med, hvad regionen kaldte en »strategisk partner« om f.eks. drift af sygehusafdelinger, almen praksis og lægevagt. Men resultatet blev helt anderledes.

”Det blev en fornuftig rammeaftale. Meldingen til vores egne sygehuse, læger, sygeplejersker osv. er, at det er dem, der har opgaven med at øge kapaciteten. Og de gør det rigtig godt. Det går rigtig meget fremad med, at vi kan varetage flere behandlinger”, siger medlem af Regionsrådet for SF, Flemming Stenild.

Konkret er aftalen endt med at fastslå, at det private konsortium kan placere en læge og en sygeplejerske i en treårig periode på en smerteklinik i Næstved, hvor det ikke har været muligt at lokke personale til i offentligt regi.

I bredere forstand siger aftalen, at Region Sjællands brug af privat kapacitet hos konsortiet ikke økonomisk må overstige regionens brug af privat kapacitet nu. De private aktører er ikke sikret et bestemt antal patienter men skal stå til rådighed ad hoc i det omfang, regionen får brug for det.

Dermed går regionen glip af en stordriftsfordel, som typisk giver lavere stykpriser på f.eks. en operation.

”Det kan godt være, at priserne bliver lidt højere, men vi står friere. Det er rigtigt, at det nok ikke ligefrem bliver billigere, men først og fremmest er det mere smidigt og fleksibelt”, siger Flemming Stenild.

Hvad angår almen praksis og lægevagten, var der oprindelig tale om, at regionens private partner også skulle være leveringsdygtig på de felter, og efter ugeskriftet.dks oplysninger var det da også i spil at lade lægevagten i den sydlige del af regionen være omfattet.

Men hverken private klinikker eller lægevagt kan betale sig. Regionen kan klare opgaven billigere selv, hvis det skulle blive aktuelt. Regionsklinikker findes allerede et par steder i regionen, hvor det har været svært at tiltrække praktiserende læger.

”Tilbudet var ikke økonomisk attraktivt. Og så faldt det til jorden”, siger Flemming Stenild.

Tilbage står så, at det private konsortium kommer til at drive en mikroskopisk del af det sjællandske sundhedsvæsen og kan se frem til et ukendt antal patienter, som vil blive henvist fra regionen. Kan det være tilfredsstillende?

Nis Alstrup, direktør for Privathospitalet Aleris-Hamlet, den største partner i konsortiet, er fåmælt:

”Vi glæder os over, at Regionsrådet nu har truffet beslutningen, og vi ser frem til et godt samarbejde. Vi har i øvrigt ingen kommentarer, før aftalen er signeret”.