Skip to main content

Privatforsikring blev overflødig

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

1. nov. 2005
2 min.

Det er ikke mange år siden, at Læge-foreningen (og mange andre) malede med dystre farver, når det gjaldt truslen mod den frie, lige adgang til sundhedsydelser: Ventelister havde ødelagt tilliden til det offentlige sundhedsvæsen, og nu boomede de private sygeforsikringer.

Det gjorde dommedagsstemningen også : Forsikringsselskaberne holdt sig ikke tilbage med nye tilbud til de bekymrede danskere, og situationen kunne formentlig nemt være endt med et sundhedsvæsen med upstairs og downstairs: De heldige, der kunne påregne øjeblikkelig behandling af de bedste læger på skinnende luksushospitaler med enestuer. Og resten, som for enden af en årelang venteliste kunne se frem til en firesengsstue på et nusset, offentligt hospital med stressede og udbrændte læger.

Denne trussel ser nu ud til, ikke mindst takket være den borgerlige regering (!) at være væsentligt reduceret. Dommedag er med andre ord aflyst. I hvert fald udsat.

Ret skal være ret, må Jesper Poulsen have tænkt, da han om udviklingen i sundhedssektoren erklærede, at »i det store hele skal Lægeforeningen ikke være påtaget utilfreds«.

Hermed sigtede han først og fremmest til sundhedsministerens initiativ med at tilbyde behandling uden for det offentlige danske sundhedsvæsen, hvis det ikke kan komme med et behandlingstilbud inden for to måneder, men også til den såkaldte »Løkke-pose«, der har motiveret sygehusledelserne til »en megaindsats« mod ventelisterne, som har virket.

I kombination har de to initiativer høvlet mærkbart af ventelisterne og bidraget til at genskabe tilliden til det offentlige sundhedsvæsen. Og selv om det kun er få, der benytter muligheden for at søge behandling andetsteds, »er trykket effektivt taget af kedlen«, som Jesper Poulsen sagde.

- Endelig har det gjort de private sygeforsikringer til en bedre forretning for forsikringsselskaberne, end de havde turdet håbe på. Udbetalingerne er langt mindre end forventet. I dag skal man have et helt specielt forhold til økonomi for at se fidusen i at forsikre sig til sundhedsydelser, som det offentlige leverer eller betaler for inden for to måneder.

- Jeg vil ikke udelukke, at der er enkelte, der fortsat plumper i. Men det er ikke længere et sundhedspolitisk problem, sagde Jesper Poulsen.