Skip to main content

Problemet er mangel på sammenhæng

formand for lægeforeningen Jens Winther Jensen

19. jun. 2009
3 min.



Lægevagten har fået på puklen i medierne de seneste dage. Det er ikke berettiget. Berlingske Tidende forsøger at gentage sin journalistiske succes med politireformen ved at hænge vores organisering af lægevagten ud som et andenrangs tilbud til borgerne. Sådan er virkeligheden ikke. Mange af de eksempler, der på mediernes opfordring kommer frem, viser, at lægevagten fungerer godt, når det kommer til stykket. Det viser statistikken også. Den konkrete hændelse involverede i øvrigt ikke kun lægevagten, men også en række sygehuse, og sagen illustrerer derfor nogle problemer i det samlede akutberedskab.

Den beskrevne sag er desværre et klassisk eksempel på, at utilsigtede hændelser kommer til at ligge på stribe og ender fatalt. Men tilbage står, at et et-årigt barn døde under de mest ulykkelige omstændigheder, at der er et problem med ulighed i sundhed, at lægerne har for travlt, at der er et problem med overgangene i systemet. Der findes ikke noget system, der er fejlfrit, men vores akutberedskab fungerer ikke godt nok, og det må vi gøre noget ved. Vi er åbne over for gode ideer til at gøre lægevagtsystemet bedre.

Det giver læger en stærk afmagtsfølelse, at de ikke har været i stand til at stille den rigtige diagnose, når liv går tabt. Der verserer flere klagesager ved Patientklagenævnet i anledning af den beskrevne sag, så det vil ikke være rigtigt at gå nærmere ind i omstændighederne. Men det, som har været offentligt fremme er, at et ungt forældrepar tilsyneladende har følt sig skræmt af autoriteten og, at det kan have påvirket de oplysninger, de har givet til lægerne. Det er ikke acceptabelt. Vi har en forpligtelse til at lytte til patienter og pårørende, og vi skal være særligt opmærksomme over for de svage patienter.

Men det kræver tid. Derfor må vi se på, om det er acceptabelt, at lægevagten under spidsbelastning har lidt over to minutter til hver patient. Der er også plads til forbedring i overgangen fra lægevagten til sygehus. I dag er der f.eks. ingen sammenkobling mellem lægevagtens journalsystem og sygehusets journalsystem. Derfor kan lægerne på sygehuset ikke læse de oplysninger, som patienten allerede har afgivet til lægevagten.

Der skal også på mange andre fronter sættes ind for at skabe sammenhæng for patienten ved overgange fra ét system til et andet. Det gælder både, når patienter bliver henvist fra lægevagten og helt generelt. Det er vigtigt, at vi får gennemført sygehusreformen fuldt ud, så vi alle steder i landet får etableret de store fælles akutmodtagelser. Så skal patienter med behov for akut lægehjælp kun køre til én adresse, og de kan være sikre på, at hele ekspertisen er samlet her og er til rådighed i døgndrift. Rundt om i landet er man ved at etablere disse modtagelser, og Lægeforeningen kan ikke stærkt nok opfordre regionerne til at etablere disse enheder, som de er tænkt, med speciallæger i front og ikke baseret på uddannelsessøgende læger.