Skip to main content

PROFIL: Grænseoverskridende hjælp til barnløse får pris på 1,6 mio. kroner

Region Hovedstaden og Skåne har oprettet en ny pris på 1,6 mio. kroner, og i december blev den uddelt for første gang. Prisen gik til et grænseoverskridende samarbejde om human reproduktion. Professor, overlæge, dr. med. Jens Sønksen fra Urologisk afdeling på Herlev Hospital er initiativtager fra den danske side.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

6. jan. 2014
4 min.

Det var på Øresundsregionens vartegn, det spektakulære snoede højhus Turning Torso i Malmø. Det var 2. december, og det var første gang.

Her blev Region Hovedstadens og Skånes nye pris ”Oresund Award – in Health” uddelt, og modtageren af de 1,6 mio. kroner er et samarbejde ved navn ReproHigh, som har i alt otte deltagere fra begge sider af sundet.

Initiativtageren på den danske side er professor, overlæge, dr. med. Jens Sønksen fra Urologisk afdeling på Herlev Hospital. Ankerperson på den anden side er Aleksander Giwercman, som er professor og overlæge på Reproduktionsmedicinskt Centrum ved Skånes Universitetssjukhus i Malmø.

De to har arbejdet sammen længe, og på et tidspunkt blev de enige om virkelig at gå all in og etablere et ”murstenløst, geografisk højkompetencecenter”, som Jens Sønksen kalder det.

Vi sagde, at med så stor videnskabelig og behandlingsmæssig styrke, som vi har, så er der noget her, der kan komme til at spille sammen.

”Vi sagde, at med så stor videnskabelig og behandlingsmæssig styrke, som vi har, så er der noget her, der kan komme til at spille sammen. Der er en synergieffekt mellem de forskellige trin. F.eks. kan vi nedfryse ovarier her – det kan man ikke i Skåne - og så kan de noget på den anden side, som vi ikke kan”.

Faktaboks

Fakta

Det var målet. Midlerne blev i vid udstrækning skaffet via EU's fond til støtte for grænseoverskridende regionale projekter – Interreg - som forskerne fik øjnene op for via Skånes EU-kontor.

Konsekvenserne af samarbejdet skal findes flere steder. Der er f.eks. patientvinklen.

”Vi prøvede at skabe fri patientmobilitet, og det lykkedes os. Groft sagt underskrev de to regioner en aftale om mobilitet med et neutralt budget. Det vil sige, at vi skal tage et bestemt antal patienter fra Skåne og omvendt”, siger Jens Sønksen.

Her spiller EU's såkaldte mobilitetsdirektiv en rolle, for den underliggende vision er her, at patienter i langt højere grad end i dag skal kunne vælge behandlingssted i Europa. Den rullesten blev sat i bevægelse i oktober med vedtagelsen af direktivet, som de kommende år skal implementeres i samtlige medlemslande. Når det gælder hjælp til barnløse par, vil ReproHigh helt frem og øverst på listen, så samarbejdet kan tiltrække patienter langvejs fra.

”Vi står som en stærk enhed allerede nu”, siger Jens Sønksen.

Så er der forskningsaspektet.

”Vi har skabt basis for forskning sammen. F.eks. har vi to-tre ph.d.’er i gang; vi har undervisning for de studerende; kurser; hjemmesider og you name it. Et højt internationalt niveau kan også styrke hele området og tiltrække forskere”.

Og endelig er der industrien. Her står Øresundsregionen i forvejen stærkt med en række medicinal- og medikovirksomheder, og ReproHigh har allerede haft følere ude med henblik på samarbejder men ikke nogen aftaler.

Jens Sønksen ser nu frem til i samarbejde med de øvrige partnere at finde ud af, hvordan de 1,6 mio. kroner skal bruges.

”Pengene giver os en frihed ud over anerkendelsen til at sætte vores infrastruktur endnu stærkere op. Sammen med de to regioner skal vi have skabt forankring. Så pengene skal bruges til at drive samarbejdet fremad og fremtidssikre det”, siger han.