Skip to main content

Prognose for sygehusmedicin skød helt ved siden af

Udgifterne til sygehusmedicin i 2015 blev slet ikke så voldsom, som Danske Regioner havde forudset, viser nye tal. Regionerne vurderede over en halv mia. kr. forkert.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

10. mar. 2016
2 min.

Udgifterne til sygehusmedicin vil ”æde budgetterne”, ville være en ”bombe under sundhedsvæsnets økonomi” og ville koste sengepladser på landets hospitaler.

Danske Regioner var i foråret 2015 ganske sikker på, at udgifterne til sygehusmedicin ville stige med markante konsekvenser til følge, men helt nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen vier et noget andet og mindre dramatisk billede.

Prognosen fra Danske Regioner i april sidste år viste, at udgifterne til sygehusmedicin ville stige med 700-800 millioner kroner alene i 2015 i forhold til året før. Men ifølge nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen var udgifterne til sygehusmedicin i 2015 i alt 7,9 mia. kr. mod 7,7 mia. kr. i 2014. Det svarer til en stigning på 200 mio. kr. – ca. 600 mio. kr. mindre end Danske Regioners forventning.

I slutningen af april sidste år sagde Flemming Sonne, direktør for regionernes fælles medicin-indkøbsorganisation Amgros, ellers følgende:

”Der er de sidste år kommet en række nye, effektive, og dyre lægemidler til behandling af bl.a. kræft, sclerose og hepatitis. På den baggrund og baseret på vores kendskab til kommende lægemidler, antallet af patienter, forventer vi 10 pct. udgiftsstigninger både i år og næste år. Det svarer til en stigning på 7-800 mio. kr. pr. år,” sagde han til Danske Regioners analysemagasin Regio.

Baseret på vores kendskab til kommende lægemidler, antallet af patienter, forventer vi 10 pct. udgiftsstigninger. Flemming Sonne, direktør for Amgros i april 2015

Og den forventede merudgift på 800 mio. kr. fik Bent Hansen, formand for Danske Regioner, til at sige følgende til Jyllands-Posten:

”Vi har jo ikke så meget frirum at gøre med, for vi skal overholde kræftpakker og hjertepakker. Vi skal levere behandling og udredning til tiden, så der er ikke mange muligheder for at skrue ned. Derfor vil jeg tro, at det kommer til at koste senge, som nedlægges,” sagde Bent Hansen

De nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at væksten ikke blev på 10 pct. men på ca. 3 pct.

Til sammenligning havde regionerne i 2007 udgifter til sygehusmedicin på 3,9 mia. kr.