Skip to main content

Psykiatere bakker op om regionsudspil

Anne Steenberger, as@dadl.dk

11. nov. 2011
4 min.

Danske Regioner vil tage en række konkrete initiativer til forbedring af psykiatrien. Foreningen har netop lanceret hvad de kalder "en ny dagsorden for diagnostisk og behandling" inden for psykiatrien. Her foreslår de blandt andet, at patienter med en psykiatrisk diagnose kommer ind i et pakkeforløb ligesom patienter på en række somatiske områder er det.

Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Jeanett Bauer, er positiv over for udspillet og bakker op om dets initiativer.

"Det er rigtig positivt at regionerne er gået i gang med det her. Vi er enige i udspillets fokuspunkter. Det er vigtige ting, de tager op, og vi vil gerne være med til at løfte, så vi kan føre dem ud i livet," siger hun.

Regionernes udspil giver sig ikke ud for at være den nationale handlingsplan, som fra mange sider efterlyses. Den er tværtimod et oplæg til, hvilke konkrete initiativer, regionerne relativt let kan gå i gang med. Det betyder på den anden side, at planen ikke medtager en meget stor del af den psykiatriske patientgruppe, der behandles andre steder, fremfører Jeanett Bauer.

"Udspillet drejer sig primært om sekundærsektoren. Hvis vi skal løfte kvaliteten i psykiatrien er det vigtigt at huske at praktiserende psykiatere behandler 50.000 mennesker om året og at praktiserende læger tager sig af en væsentlig del af depressionsbehandlingen," siger hun.

Pakkeforløb

Regionerne vil indføre pakkeforløb i psykiatrien og de skal baseres på faglige ensartede retningslinjer. Det betyder fx at der skal laves fælles henvisningskriterier, udredningspakker og behandlingspakker.

"Det er en kompliceret affære at lave pakkeforløb i psykiatrien. Heldigvis vil regionerne tage udgangspunkt i de eksisterende faglige retningslinjer. De lægger også op til, at pakkeforløbene kan justeres i forhold til nye retningslinjer fra de faglige selskaber eller Sundhedsstyrelsen," siger Jeanett Bauer. Hun fortsætter:

"Samarbejdet er vigtigt. Udspillet her retter sig meget mod sygehuspsykiatrien. Men der er jo andre aktører - kommuner og praktiserende læger - når de her pakkeforløb skal beskrives. Det bør afspejles i sammensætningen af styregruppen, der skal stå for udarbejdelsen af pakkeforløbene. Dansk Psykiatrisk Selskab vil meget gerne være med til at udpege hvem der skal være i den styregruppe. Som fagligt selskab har vi det brede udsyn til hele området."

Carl Holst, der er næstformand i Danske Regioners bestyrelse og regionsformand i Region Syddanmark er klar:

"Vi har ikke sammensætningen af gruppen klar endnu, men det bliver en meget inkluderende gruppe og det er helt oplagt, at Dansk Psykiatrisk Selskab skal sidde med i den," siger han.

Regionale forskelle på diagnoser

Undersøgelser peger på, at der er store regionale forskelle på, hvor mange psykisk syge patienter, der er. Det er ifølge regionernes udspil blandt andet et udtryk for at psykiatere diagnosticerer forskelligt. Derfor skal de diagnostiske kompetencer skærpes.

Men ifølge Jeanett Bauer er der flere forklaringer på den forskellighed:

"At der er flere skizofrene i Region Hovedstaden end i Region Syd og Midtjylland har også noget at gøre med, at skizofrene søger mod storbyer. Det kan også være et udtryk for regionale forskelle på, hvordan der prioriteres - hvad vælger man at behandle? "

Jeanett Bauer er dog slet ikke uenig i at det kan være godt med mere efteruddannelse. Ifølge udspillet skal patienterne sikres en bred screening og der skal i efteruddannelsen derfor være fokus på psykiaternes psykopatologiske kompetence. Det betyder på godt dansk, at man skal se ikke bare på de aktuelle symptomer, men også danne sig et grundigere indblik i patientens symptomer, psykiatriske som somatiske.

Jeanett Bauer:

"Det er kun godt, at der er fokus på en ordentlig udredning. For der synes at være en tendens til at de gamle dyder går tabt på grund af stigende aktivitet. Med gamle dyder mener jeg en god anamnese og at vi får rede på livsforløbet og at vi får spurgt ind til alle relevante områder af patientens liv. Samt at vi får afdækket psykopatologien grundigt.

Men grundighed tager tid. Og skal der bruges mere tid, kræver det at der skabes mere tid. Det er så et spørgsmål om, hvordan det hele er organiseret på de travle afdelinger, der modtager patienter, der skal diagnosticeres. Man kunne for eksempel forestille sig, at man ser på opgavefordelingen og lader lægerne gøre deres kerneopgaver og overlader til andre personalegrupper eksempelvis at registrere og dokumentere."

Registreringsopgaver skal fjernes fra læger

Regionerne er ikke ligefrem på vej med løfter om at ansætte mere hjælpepersonale i form af lægesekretærer, lyder det fra Carl Holst. Men han er på den anden side meget åben over for at flytte registrerings- og dokumentation fra læger over på andre personalegrupper, siger han:

"Vi skal have mere fokus på, hvordan vi får organiseret det sådan så kompetencerne udnyttes optimalt. Og det ligger ikke inden for lægernes kernekompetencer at sidde og registrere. Så det ser jeg meget gerne flyttet over på andre hænder."

Præcise initiativer er der dog ikke på vej fra Danske Regioner.

"Det er op til de enkelte regioner at finde ud af. Men her i Region Syddanmark er vi meget indstillet på opgaveflytning. Men generelt vil jeg mene, at det er en god ide at parterne mødes og taler om, hvordan kompetencerne udnyttes bedst muligt."