Skip to main content

Psykiatere: »Rapport viser at vi gør det godt«

Klaus Larsen kll@dadl.dk

9. dec. 2011
2 min.

Vi, der arbejder herude i felten, kan nu også godt mærke, at der er blevet travlere".

Det siger formanden for Dansk Psykiatrisk Selskab, Jeanett Bauer, som reaktion på den nye benchmarkingrapport fra Danske Regioner.

Rapporten, der blev offentliggjort i fredags, viser en markant stigning i aktiviteten inden for voksenpsykiatrien siden 2007 - og en endnu større stigning inden for børne- og ungdomspsykiatrien. I samme periode er der kun tilført marginalt flere penge.

Rapporten viste også, at der er store regionale forskelle: F.eks. er der langt flere, der henvises til psykiatrisk behandling i Region Syddanmark og Region Sjælland, end det er tilfældet i Region Nordjylland. Omvendt er der væsentligt flere patienter pr. psykiater i Syddanmark og Sjælland, end i Region Hovedstaden og Midtjylland.

Jeanett Bauer roser bestræbelserne på at udvikle ensartede, gode behandlingstilbud på basis af årlige sammenligninger ved benchmarking:

"Det er fint, at de er begyndt at sammenligne. Man bør jo stile imod, at folk er sikret ensartede behandlingstilbud over hele landet, og dette er måden at gøre det på", siger hun.

"Vi gør det temmelig godt"

"Jeg hæfter mig ved, at aktiviteten i voksenpsykiatrien 2007-2010 steg med over otte pct. - og det kommer efter en stigning i de foregående syv år på 40 pct. Det må betyde, at vi gør det temmelig godt", siger Jeanett Bauer.

Ifølge Jeanett Bauer kan den øgede aktivitet i nogen grad skyldes de mange genindlæggelser - omkring hver femte patient genindlægges fortsat inden for 30 dage.

"Der er altid travlhed omkring patienter lige, når de bliver indlagt og gennemgået, og der lægges behandlingsplan. Og indlægges de hele tiden, frem for at stabilisere dem i første omgang, så kommer det til at se ud af meget", siger Jeanett Bauer og fortsætter:

"Genindlæggelsesfrekvensen er der i hvert fald grund til at analysere nærmere: Er de udtryk for, at vi udskriver lige hurtigt nok? Eller at de ambulante tilbud burde udbygges mere?"

Jeanett Bauer understreger, at genindlæggelser ikke er den eneste årsag til øget aktivitet:

"I de senere år har der været fokuseret på at gøre en stor indsats for de ikke-psykotiske lidelser, så dermed har man også forøget målgruppen, så der er flere, der kommer i behandling".