Skip to main content

Psykiatrien udskriver til "rask fredag"

Læger udskriver psykisk syge patienter før weekenden på grund af personalemangel på trods af, at de ikke er raske nok. Antallet af indlagte patienter er steget meget mere end antallet af senge de seneste år.

16. jan. 2017
3 min.

En ny og kontroversiel praksis har bredt sig på landets psykiatriske hospitalsafdelinger, skriver BT.

Fænomenet, som kaldes "rask fredag", betyder, at læger udskriver psykisk syge patienter inden weekenden, på trods af, at de ikke er raske nok. Typisk fordi der ikke er nok personale i weekenden til at tage sig af dem, skriver avisen.

»Det er et fænomen, som jeg ikke kan afvise eksisterer. Vi er bekendt med, at det sker,« siger Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, til avisen. Han understreger, at han udtaler sig bredt, og at "rask fredag" givetvis ikke foregår overalt.

Han begrunder fænomenet med mangel på sengepladser og et stigende antal patienter.

Danske Regioner finder "rask fredag" forkastelig.

»Det kan jeg ikke leve med. Vi kan ikke have et sundhedsvæsen, hvor syge bliver udskrevet. Hvis der er læger, der mener, at vi udskriver patienter, de mener er alt for syge, må de gå til mig og deres politikere,« siger formand for Danske Regioners psykiatriudvalg Charlotte Fischer (R) til BT.

»Vi får af vores administrationer at vide, at det kører lægeligt forsvarligt - og det er vores opgave at sikre det,« siger hun.

I en anden artikel beskriver BT, at antallet af indlæggelser af psykisk syge bistået af politiet er steget med 66 procent på ni år.

Politiet rykkede sidste år ud for at tvangsindlægge 4.273 personer. Det svarer i gennemsnit til 11,7 indlæggelser hver dag i 2016. Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som BT har fået aktindsigt i.

I det hele taget er antallet af patienter eksploderet.

Fra 2011 til 2015 steg det med 1.540 til i alt 25.221 patienter. Derfor steg antallet af indlæggelser i samme periode også med 5.473 indlæggelser, skriver BT.

Til sammenligning steg antallet af sengepladser med 68 senge i samme periode, skriver avisen med reference til tal fra Danske Regioner.

»Den gennemsnitlige indlæggelsestid daler og daler. Men der er ikke noget teknologisk fremskridt, der betyder, at folk hurtigere bliver raske. Vi er presset ud i en situation, hvor indlæggelserne er for korte,« siger psykiaternes formand Torsten Bjørn Jacobsen.

Medarbejdere i psykiatrien. Kort før juleaften udgav medarbejdere på den psykiatriske afdeling i Risskov ved Aarhus f.eks. et åbent brev, hvori de beskrev de en hverdag med overfald, drabsforsøg og flere selvmordsforsøg blandt patienterne.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) henviser til de 2,2 mia. kr., det i 2014 blev besluttet at afsætte til psykiatrien, samt de 400 mio. kr. fra satspuljemidlerne i efteråret 2016.

»Jeg vil ikke afvise, at der er behov for flere ressourcer. Men der er også et behov for at kigge på, hvordan hele organiseringen er på området: Har vi den kapacitet, der skal til? Rekrutterer vi de medarbejdere, der kan sikre kvaliteten? Bliver folk udredt og kommer i behandling, som de har krav på? Det er en del af det at få styrket området, og vi har behov for at styrke området,« siger hun til BT.

Læs også: Psykiatere sender nødråb til Bent Hansen

Læs også: Narkohunde skal øge trygheden i Risskov