Skip to main content

Psykiatrisk afdelingsledelse fyret

Længere tids utilfredshed med forholdene og ledelsen på Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa kulminerede tirsdag med fyring af afdelingsledelsen. Dagen derpå beklager formand for regionens psykiatriudvalg forløbet: »Anonyme vidneudsagn og hetz er ikke vejen frem«.

Dorte R. Jungersen dorte@jungersenjournalistik.dk

26. mar. 2021
4 min.

Tirsdag i denne uge blev ledende overlæge på Psykiatrisk Afdeling Aabenraa, Psykiatrien i Region Syddanmark, Lene Høgh, sammen med oversygeplejerske Anne Eisenhardt sat fra bestillingen.

I en række artikler i JydskeVestkysten har fortrinsvist anonyme medarbejdere beskrevet en afdeling præget af dårligt arbejdsmiljø, mistrivsel og vold og med forhold til fare for både de ansatte og patienternes sikkerhed.

Samtidig var medarbejdernes tillid til ledelsen forsvundet, fordi den angiveligt skulle have undladt at handle på de arbejdsforhold, som medarbejderne længe har kritiseret og udpeget som årsagen til, at personale er søgt væk. Også flere patienter og pårørende er stået frem og har fortalt om, hvordan det dårlige arbejdsmiljø på afdelingen går ud over patientbehandlingen.

I sidste uge blev Den Landsdækkende Undersøgelse af Patienttilfredshed (LUP) offentliggjort. Her ligger Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa på alle målte parametre et godt stykke over både det regionale og nationale gennemsnit.

Og selvom overlægegruppen, funktionslederne og stabsmedarbejderne fredag i sidste uge i et åbent brev bakkede op om afdelingsledelsen og anerkendte den ledende overlæge og oversygeplejersken for at sætte fagligheden højt og for at arbejde seriøst med at forbedre de ansattes arbejdsvilkår, var der ifølge psykiatridirektør Charlotte Rosenkrantz Josefsen ingen vej udenom.

Til JydskeVestkysten udtalte psykiatridirektøren tirsdag:

»Jeg synes, jeres afdækning over den seneste tid viser, at vi har en organisation, der er delt og fragmenteret«.

»Ingen anden udvej«

Over for Ugeskrift for Læger understreger lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark, Anders Meinert, at man i ikke i regionen fyrer medarbejdere på baggrund af artikler i JydskeVestkysten.

»Der har været en bragt række artikler, hvis form og indhold jeg ikke helt har kunnet genkende. Men vi har taget bestik af den samlede situation og kan konstatere en splittet medarbejdergruppe. Vi ser ikke på, om det er den ene eller anden faggruppe, der bakker op, men alene på, om afdelingsledelsen vil kunne realisere den handlingsplan, der er udarbejdet for afdelingen, og som handler om rekruttering, arbejdsmiljø og økonomi. Og her er det vores vurdering, at afdelingen kræver nye kræfter«, siger Anders Meinert.

Onsdag var Psykiatrisk Afdeling eneste punkt på et ekstraordinært møde i regionens psykiatri- og socialudvalg, hvor psykiatrisygehusets direktion, den nye konstituerede afdelingsledelse samt repræsentanter fra medarbejdersiden i det lokale samarbejdsudvalg deltog.

Formand for Psykiatri- og Socialudvalget og næstformand for Region Syddanmark, Thies Mathiasen (Dansk Folkeparti), »er ked af«, at det nåede dertil, at afdelingsledelsen blev fyret.

»Selvfølgelig gør det indtryk, at bl.a. overlægegruppen og funktionslederne i et åbent brev har bakket op om afdelingsledelsen, men efterfølgende har jeg erfaret, at et par stykker har givet udtryk for, at de har følt sig presset til at skrive under. Samtidig har det vist sig, at afdelingsledelsen ikke har formået at rette op på de kritisable forhold, så alt i alt var det kommet dertil, at der ingen anden udvej var«.

Til JyskeVestkysten har psykiatridirektør Charlotte Rosenkrantz Josefsen udtalt: »De ansatte har nok stået i en afmagtssituation, siden de har følt sig kaldet til at gå til pressen«.

Hvor stor betydning har avisens dækning haft for, at man er tyet til at fyre afdelingsledelsen?

»Det har selvfølgelig spillet ind, om end jeg har henstillet til, at man ikke bruger anonyme kilder, men beder medarbejderne om at kontakte mig, hvis der er noget. Alle de anonyme vidneudsagn og hetz er ikke vejen frem«, siger Thies Mathiasen.

Savner nuancer

Specialeansvarlig overlæge på Psykiatrisk Afdeling i Aabenraa, Lars Møller Nielsen, der var medunderskriver af det åbne brev til fordel for den detroniserede afdelingsledelse, havde foretrukket, at afdelingens udfordringer var blevet drøftet internt, og at man havde evnet at løse dem.

»Der er flere nuancer, som jeg ikke mener er dækket tilfredsstillende i artiklerne i JydskeVestkysten. Afdelingen har mange kvaliteter, som ikke omtales, og mange personaler er hårdt ramt, triste, kede af det og frustrerede over forløbet. Afdelingen har aktuelt brug for tid og ro til at finde sine egne ben samt mulighed for refleksion og eftertænksomhed, og det bør efter min mening ikke finde sted i en sensationshungrende presse.

Jeg deltager derfor ikke i en debat i disse medier. Jeg tror, alle har brug for at komme videre med fokus på patientbehandling og faglighed. Den nye afdelingsledelse bydes derfor velkommen med forhåbning om en ny konstruktiv start«, siger Lars Møller Nielsen.

Det er anden gang inden for cirka tre måneder at en ledende overlæge i Sønderjylland bliver sat fra bestillingen. I december var det Elsemarie Døssing på Ældresygdomme, der blev gået på grund af sin ledelsesstil.