Skip to main content

Psykiatriudvalg genoplives

Anne Steenberger, as@dadl.dk

31. aug. 2012
3 min.

Overlægeforeningen har genoplivet sit psykiatriudvalg. Det skal give forstærket opmærksomhed på psykiatriens overlæger samt fagets organisering og vilkår i øvrigt.

Udvalget har ellers været sovende i en længere periode, men tiden er inde til at aktivere det, siger udvalgets formand, Anna Birthe Bach, der også er medlem af Overlægeforeningens bestyrelse.

Ændrede arbejdsforhold

»Der sker store omstruktureringer på sygehusene i disse år, og det influerer også på psykiatriens arbejdsvilkår. Når vi genopliver psykiatriudvalget, er det ikke mindst for at have fokus på de konsekvenser, som omstruktureringerne har på psykiateres løn- og arbejdsforhold. I den forbindelse kan vi ikke undgå at politikken på området også bliver en del af vores fokus«.

Anna Birthe Bach uddyber:

»Flere steder i psykiatrien er bemandingen for lille, og det kan være svært at søsætte initiativer. Det er en lokal udfordring, men det er jo en udfordring at rekruttere til faget som sådan, og det vil vi også have fokus på«.

Vil I også forholde jer til aktuelle problemstillinger, f.eks. Glostrupsagen?

»Den sag trak overskrifter i de landsdækkende medier, og det vil være naturligt, at vi i udvalget diskuterer, hvordan vi i overlægegruppen håndterer den type problemer i forhold til kolleger og ledelse. Problemet er bestemt ikke enestående for psykiatrien, men man kunne håbe, at der i denne gruppe er særlige forudsætninger for at analysere problemet og løse det hensigtsmæssigt. Under alle omstændigheder bør de kolleger, der har haft meget vanskelige betingelser i denne sag, være klar over Overlægeforeningens støtte«.

Når begge parter i sagen er medlemmer

Hvordan vil psykiatriudvalget adressere denne type sager?

»Begge parter i sådanne sager er vores medlemmer - både ansatte og ledere - og vi vil gerne give begge nogle redskaber til, hvordan man bedst håndterer både det at være leder og det at blive ledet. Det gælder generelt, at spørgsmålet om de ansattes åbenhed om deres egne holdninger er centralt. Vi vil gerne hjælpe med at få en ordentlig dialog. Skal det for eksempel være farligt at gå op mod sin leder? Og hvordan skal lederen forholde sig, når medarbejderne har andre holdninger?«

Anna Birthe Bach tilføjer:

»Men den måske allervigtigste lære i en sag som den i Glostrup er, at den understreger, at vi mangler nationale kliniske retningslinjer. Der kan selvfølgelig være personlige perspektiver i nogle sager også. Men fagligt set vil vi gerne have et udgangspunkt - og det skal være de nationale kliniske retningslinjer«.

Psykiatriudvalget vil også have faglige ting på dagsordenen?

»Ja, blandt andet i det perspektiv at politiske og organisatoriske ændringer kan have indflydelse på faget. Hvad betyder det for eksempel fagligt set, at man laver pakkeforløb i psykiatrien - er det fagligt forsvarligt at ensrette psykiatrisk behandling?«

Lægeforeningen har en psykiatrigruppe - vil I arbejde sammen?

»Vi har truffet beslutning om at samarbejde med psykiatrigruppen. Der vil være overlap, men vi er væsensforskellige, idet vi som forhandlingsberettiget forening har meget fokus på løn- og arbejdsvilkår, mens Lægeforeningens gruppe nok er mere politikskabende«.

kommissoriet

Uddrag af kommissoriet for Overlægeforeningen psykiatrigruppe:

Formålet er: »[...] at monitorere, skabe debat om og dermed øve indflydelse på overlægers arbejdsvilkår inkl. løndannelse i forbindelse med omstruktureringer inden for psykiatrien og relatere de organisatoriske ændringer til den faglige udvikling inden for faget«.