Skip to main content

Alle med let til moderat depression kan fremover - uanset alder - få tilskud til psykologbehandling. Tilskuddet har hidtil været forbeholdt de 18-37 årige.

Efterspørgslen har været så stor, at regionerne i 2010 måtte betale ca. 80 mio. kr. i psykologtilskud til godt 22.200 patienter, selv om der kun var afsat 40 mio. kr. til formålet.

Under forudsætning af, at årgang 37+ efterspørger psykologbistand i samme omfang, som de 18-37 årige hidtil har gjort, viser et hurtigt regnestykke, at ordningen vil koste regionerne i omegnen af 240 mio. kr. årligt.

Helt uholdbart

Og det er ifølge næstformand i Regionernes Takst- og Lønningsnævn, Anders Kühnau(S) helt uholdbart.

"Ordningen har hidtil kostet os dobbelt så meget, som vi har fået fra satspuljemidlerne. Det er penge, Danske Regioner skal finde andre steder på budgettet, og det betyder uvilkårligt, at vi må skære ned på andre aktiviteter. I længden kan regionerne ikke holde til, at satspuljepartierne vedtager ordninger, der ikke er tilstrækkeligt finansierede," siger Anders Kühnau.

Han understreger, at der er behov for en ændret henvisningspraksis.

En evalueringsrapport fra Forskningsenheden for Almen Praksis fra sommeren 2011 viste, at kun 33 pct. af de patienter, der blev henvist til psykolog af egen læge, havde en let til moderat depression og dermed opfyldte kriterierne.

"Vi håber, at ændrede retningslinjer vil have en effekt på antallet af henvisninger. Hvis vi kan nå ned på en tredjedel af de nuværende psykologbesøg, ser regnestykket anderledes positivt ud for regionernes økonomi," fortæller Anders Kühnau.

Nye retningslinjer

Psykiateren, professor Poul Videbech, er med i et udvalg under Sundhedsstyrelsen, der arbejder på nye retningslinjer for henvisning til psykologbehandling.

Han efterlyser kvalitetskontrol af den psykologiske behandling til depressionspatienter.

"Det er for dårligt, at der ikke stilles krav om, at man giver evidensbaseret behandling hos psykologen, når behandlingen støttes med offentlige midler. I øjeblikket er der ingen krav om, at de psykologer, der har overenskomst med Sygesikringen, udfører kognitiv terapi," siger Poul Videbech.

Danske Regioner har som led i den nuværende ordning overenskomst med 851 privatpraktiserende psykologer. Men det er ifølge formanden for Dansk Psykologforening, Roal Ulrichsen, langt fra nok til at dække behovet.

"Vi har et bredt net af psykologer over hele landet, men specielt i de store byer, Århus og København, er der lange ventetider. Typisk på tre-fire måneder, hvilket selvfølgelig ikke er optimalt, hvis man har en behandlingskrævende depression," siger Roal Ulrichsen.