Skip to main content

Rå forhandlingstone i Århus

Journalist Klaus Larsen

2. nov. 2005
3 min.

Der er almindelig enighed om, at indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var ualmindelig klodset, da han -- som gæst på Lægemødet -- skældte lægerne i Århus Amt ud for »usmagelig pengeafpresning.«

Formanden for amtets yngre læger, Lone Winther Jensen, var lige så krænket som andre delegerede over ministerens arrogante og brutale sprogbrug. Men hun var ikke lige så overrasket.

Kan næppe kaldes lønfest

Venstrepolitikerne hjemme i amtet havde nemlig for længst støbt de kugler, som ministeren skød af i Herning og dermed sat en foreløbig kæp i hjulet for de forhandlinger, der var i gang.

- Vi syntes, det var besynderligt, at man valgte at bære en situation fra forhandlingsbordet og ud i pressen, fordi vi ikke kunne blive enige, siger de yngre lægers forhandlingsleder, amtsreservelægerådsformand Lone Winther Jensen.

I øvrigt forstår hun ikke, at lægernes forhandlingsudspil skal udråbes til »pengeafpresning« eller »lønfest«.

- Udgangspunktet var, at vi normalt har en overarbejdsbetaling på 150 pct. plus pension, feriepenge og ulempegodtgørelse.

- Amtet tilbød yngre læger 200 pct. på hverdage, alt inklusive. Altså 50 pct. oven i overarbejdet, men uden feriepenge, pension og ulempegodtgørelse - altså et éngangs-vederlag.

- Med alle tillæggene udgør den normale overarbejdsbetaling 180 til 190 pct., så amtets udspil var næsten det samme som en normal overarbejdsdag.

- Vores udspil var 300 pct. for denne slags merarbejde, og for afdelingslægerne svarer det til ca. 1.000 kr. pr. time (alt inklusive) på hverdage. Det siges, at amtet i disse dage er ved at indgå en aftale med sygeplejerskerne på 300 pct., så forstår jeg da slet ikke den bastante optræden over for os. Beløbsmæssigt svarer det til, hvad vi bad om til afdelingslægerne.

Lone Winther Jensen peger på, at amtspolitikerne erklærede, at de aldrig i livet ville indgå en aftale, der var så dyr.

- Men der findes aftaler om stykpris-betaling til speciallæger i amtet, som er større, siger hun.

- Aftaler, som amtet har erkendt eksistensen af efter presseomtalen.

250 kr. skilte

Siden det sidste forhandlingsmøde den 22. maj har der ikke været forhandlinger. Efter amtsrådets møde den 27. maj talte amtsrådsmedlem for Venstre, informationschef Kim Andersen og cheflæge i Grenå, Christian Møller-Nielsen, der også sidder i amtsrådet for Venstre, til Jyllands-Posten om »pengeafpresning« og »griskhed«.

At man skal gøre en liberal minister opmærksom på, at der er tale om en forhandlingssituation, og at det handler om udbud og efterspørgsel, finder Lone Winther Jensen »besynderligt.« Men hendes egentlige ærgrelse retter sig mod de Venstre-amtspolitikere, der efter hendes opfattelse har vanskeliggjort yderligere forhandlinger:

- Vi var nok ikke forberedte på det, der skete: Vi skiltes bare ved forhandlingsbordet med at konstatere, at vi ikke kunne blive enige, og at vi eventuelt måtte vende tilbage om det. Og pludselig dukkede politikerne op i Jyllands-Posten, forklarer Lone Winther Jensen, der indrømmer, at hun var lettere rystet.

- Beløbsmæssigt var det en difference på 250 kr. for hverdage, der skilte parterne. Så der var ikke milevidt imellem os, siger Lone Winther Jensen, der midt i juni endnu ikke vidste, hvornår eventuelle forhandlinger ville blive genoptaget.

Efter ministerens salut på Lægemødet har lægernes forhandlere dog fået amtsborgmester Johannes Flensted-Jensens (S) ord for, at de kommer til at foregå decentralt - ved borde.