Skip to main content

Rapport fra Big Bang i Region Sjælland

Ledende overlæge Troels Bock, Medicinsk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Køge, rev et døgn ud af kalenderen for at være med den nat, Sundhedsplatformen (SP) ramte Region Sjælland.

Overlæge Troels Bock og kollegaen Nurcan Aydemir går i luften med Sundhedsplatformen. Privat foto.
Overlæge Troels Bock og kollegaen Nurcan Aydemir går i luften med Sundhedsplatformen. Privat foto.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

1. dec. 2017
4 min.

8.00 Jeg har tjekket de sidste forberedelser, før vi tager over fra natholdet og går til morgenkonference. Alt, hvad der kan krybe og gå af læger, er til stede i dag. Bagefter bruger jeg et par timer på at rydde op i telefonkontakter til patienter, før Sundhedsplatformen, som vil være et helt andet miljø at arbejde i, går i gang. Der skal ikke være for mange sager, som er uafsluttet fra det gamle system.

11.00 Overblik over belægningssituationen. Det er vigtigt, at der ikke er for mange patienter på afdelingen, så vi gør alt, hvad vi kan, for at udskrive så mange, som det er forsvarligt. Det lykkes meget godt, da vi nok er 50 pct. flere læger til stuegang end på en normal fredag.

13.30 Møde med afdelingens implementeringsgruppe. Vi gennemgår, om vi nu tror, at der er styr på alt. Stemningen er, som når man skal til eksamen: Vi bliver ikke mere klar, end vi er nu, der er ikke mere, vi kan gøre, og vi kan alligevel ikke have mere i hovedet. Så kom nu bare med det.

15.00 Vi skal til Slagelse, og jeg benytter lejligheden til lige at besøge min bedste ven, som er ørelæge i byen, og få en kop kaffe.

16.45 På Slagelse Sygehus, hvor vi skal lave cutover fra det gamle til det nye system. Alle sygehuse skal på én gang have konverteret patientdata fra det gamle system til det nye. Det foregår ved et stort, camplignende arrangement. Vores sygehus er her, mens andre er i Næstved. Fra vores afdeling er der 12 læger, 12 sygeplejersker og tre sekretærer. Fra kl. 18 bliver det forbudt at bruge det gamle system, så al dokumentation af patienterne indtil kl. 3 i nat skal foregå på det gode, gammeldags papir.

Alle arbejder med at taste data ind – for nogle er det første gang, de overhovedet er inde på SP.

23.30 Nogle skal hjem, mens vi er to, der skal tilbage til Køge. En time senere går jeg rundt på afsnittene og lodder humøret. Vi, der var med i Slagelse, er ret rolige. Vi ved, hvordan det ser ud, og at data er kommet over fra det gamle til det nye. Men ude på afsnittene, hvor de kun har set SP i et træningsmiljø og skal have deres debut om en halv time, er stemningen også o.k. – sådan lidt: »Nu har vi fandme snakket nok om det. Lad os nu bare komme i gang!«.

02.40 Alle afdelingsledelser og vores sygehusledelse mødes til en kort reception i vores auditorium. Normalt er der kun danskvand, men i dagens anledning kan man også få colaer og matadormix. Det er virkelig stort, det her. Og om et øjeblik går Sundhedsplatformen live i hele Region Sjælland.

Tidspunktet er velvalgt: Fredag aften og nat er nok det mindst belastede tidspunkt for en afdeling som vores. Og så er det bare heldigt, at det ikke har været frost, for så plejer akutmodtagelsen at få en del patienter efter fald og trafikskader.

03.00 Så sker det. Jeg går en tur rundt til afsnittene og ser folk åbne computerne og se, hvordan der ser ud derinde – Kan man lægge blodtryk ind? Kan vi give medicin osv.? Jeg snakker med superbrugerne.

Der er en speciel stemning på et hospital om natten. Normalt er der ret stille, men i nat er der noget mere spænding og flere mennesker.

7.00 Jeg har sovet siden klokken 4, og går en tur rundt på afdelingen. Så kommer de læger, der skal på arbejde i dag. Folk er da lidt nysgerrige efter, om vi har oplevet problemer. Men vi kan jo fortælle, at det faktisk er gået stille og roligt. Vi slipper selvfølgelig ikke for problemer. Der er da også dobbelt så mange på arbejde, som på en normal lørdag. Stemningen er god, men det går langsomt i dag, og det er godt, at vi er så mange.

8.20 Efter vagtoverdragelsen går jeg til møde med de andre afdelingsledelser og sygehusledelsen, hvor vi konstaterer, at det hele er forløbet ret tilfredsstillende.

9.00 Jeg går ud på afsnittene, det er lørdag morgen, og jeg regner med at tage hjem i eftermiddag.