Skip to main content

Reelt er der nu tale om en 4,5 års regel

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

16. maj 2012
3 min.

De 38 læger, der i den seneste optælling fra regionerne er i fare for at falde for den forkætrede fireårsregel, får nu en håndsrækning.

Regionerne lover at opslå de 435 hoveduddannelsesforløb med start i løbet af efteråret inden 1. august 2012.

Dermed får alle de læger, der risikerer ikke at kunne få en speciallægeuddannelse, hvis de ikke er i et hoveduddannelsesforløb 1. august, en kattelem.

Og dermed bliver fireårsreglen reelt opblødet, så der snarere er tale om en 4,5 års regel:

"Vi har valgt (de tre videreuddannelsessekretariater, red.), at vi så vidt det overhovedet er muligt, vil opslå forløbene før 1. august. Det er tidligere end vanligt, men på den måde giver vi lægerne en chance for at søge og få et hoveduddannelsesforløb i efteråret, uden de falder for fireårsreglen. Det har vi gjort efter, at Sundhedsstyrelsen har præciseret tolkningen af reglen", siger Berit Bjerre Handberg, sekretariatschef for Videreuddannelsessekretariatet, Videreuddannelsesregion Nord og fortsætter:

"Dog skal man være opmærksom på, at der nok eksempelvis vil være små specialer eller afdelinger, som måske ikke kan nå det før 1. august. Derfor kan vi ikke love, at alle stillinger vil blive slået op, men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at så mange hoveduddannelsesforløb som muligt bliver opslået før den første skæringsdato".

Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Birte Obel glæder sig over, at regionerne har fundet en model, der skal sikre stillinger til lægerne til sommer:

"Jeg synes, at det er en vældig god ide, at man forsøger at gøre fireårsreglen så smidig som mulig - inden for de givne rammer".

YL: Vores kamp har båret frugt

Yngre Læger glæder sig over, at foreningens kamp for at undgå, at læger bliver dømt ude på grund af fireårsreglen ser ud til at bære frugt.

"Det er rart at opleve, at regionerne er med til at skabe løsninger i en situation, hvor yngre læger ser ud til at komme i klemme. Men omvendt forsvinder problemerne med fireårsreglen jo ikke, bare fordi regionerne slår en masse hoveduddannelsesforløb op den 31. juli, lige inden fælden klapper for de første fireårsramte", siger formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz.

For det første skal ansøgerne være formelt kvalificeret. Altså have en godkendt introduktionsstilling i et speciale, hvor der slås stillinger op.

For det andet skal de kæmpe om stillingerne både med andre læger underlagt fireårsreglen samt alle de turnuskandidater, der endnu ikke har fået et hoveduddannelsesforløb som også kan søge de opslåede stillinger med et oftest langt tungere CV i bagagen.

Dermed er de læger, der er truet af fireårsreglen, ikke sikret et af de opslåede forløb trods kvalifikationer.

YL frygter flaskehalse

Lisbeth Lintz fastslår desuden, at der jo ikke er tale om nye eller flere stillinger.

Regionerne har blot fremrykket tidspunktet for, hvornår stillingerne bliver slået op, og det kan føre til flaskehalse for de næste årgange:

"Øvelsen risikerer at spænde ben for dem, der kommer efter. Først og fremmest de p.t. omkring 200 - som ser ud til at komme i klemme til foråret. Der er med andre ord lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen - det varmer for en kort stund, men så vender problemet tilbage med forstærket kraft", siger Lisbeth Lintz.

Yngre Lægers formand understreger, at der derfor stadigvæk et stort behov for at få ændret på det helt grundliggende problem: Selve fireårsreglen, hvor en potentielt kvalificeret speciallæge bliver nægtet en speciallægeuddannelse i Danmark ene og alene på grund af en tidsfrist i en bekendtgørelse.

Berit Bjerre Handberg, sekretariatschef for videreuddannelsessekretariatet, skubber I ikke bare problemet foran jer og til de næste hold, der egentlig skulle have søgt hoveduddannelsesforløb i efteråret og til årsskiftet?

"Jo, det kan man sige. Men man kan forestille sig, at der tages lignende beslutninger senere. Men det er ikke noget, som vi har drøftet endnu. Meget kan ske, så det her er kun en beslutning om, hvordan det skal forløbe lige nu. Så må vi tage det andet på et senere tidspunkt".