Skip to main content

Regeringen taler om noget vi ikke har

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. okt. 2011
2 min.

Den nyudnævnte sundhedsminister Astrid Krag er ikke i tvivl:

"Den fri og lige adgang til sundhedsvæsenet er kronjuvelen i vores sundhedsvæsen", sagde hun til Dagens Medicin i denne uge.

I tirsdags lød samme takter fra statsminister Helle Thorning-Schmidt fra åbningen af Folketinget:

"Regeringen vil føre en fair sundhedspolitik, hvor alle sikres fri og lige adgang til sundhed."

Problemet er bare, at der ikke eksisterer "fri og lige adgang" til sundhedsvæsenet i Danmark. Og det har aldrig eksisteret.¨

"Nej, vi har ikke fri og lige adgang", siger professor og direktør i Dansk Sundhedsinstitut Jes Søgaard og fortsætter:

"Men regeringen forsøger at italesætte, at vi nu vender tilbage til gode gamle værdier. Når de bruger 'fri og lige', må det være bevidst for at vise, at det er en meget vigtig værdi for dem. Og en adskillelse fra den tidligere regering."

Omkring 17-18 procent af det danske sundhedsvæsen er brugerbetalt - medicin, tænder, briller, fysioterapi, ja snart sagt alt, hvor der ikke indgår læger i hvide kitler, er pålagt egenbetaling.

Dermed er der ikke fri adgang til en masse sundhedsydelser.

Formuleringen "fri og lige" har dog altid været en central del af dansk lovgivning på sygehusområdet. Men da daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2005 i forbindelse med strukturreformen samlede 15 forskellige love på sundhedsområdet i én samlet ny sundhedslov, droppede han formuleringen "fri og lige", da al lovgivning med brugerbetaling også skulle indgå.

Formuleringen blev derfor ændret til, at vi i Danmark har en "let og lige adgang" til sundhedsområdet.

Ifølge Jes Søgaard er det en bevidst strategi fra den nye regerings side, når den igen og meget ivrigt taler om "fri og lige adgang".

"VK-regeringen foretog ting, der gik imod øget lighed, eksempelvis da man vidste hvem, der ville benytte det udvidede frie sygehusvalg og skattefradraget til private sundhedsforsikringer. På den måde lagde den tidligere regering vægt på forbrugerværdier i sundhedsvæsenet. Det vil den nuværende regering nu ændre og dermed signalere ny værdier, hvor vi skal tilbage til 'det gode gamle sundhedsvæsen'", siger professoren og fortsætter:

"Så må man håbe, at det ikke fjerne den dynamik, der var kommet i det danske sundhedsvæsen."