Skip to main content

Regeringens akutudvalg: akutmodtagelserne bør visiteres

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

15. jun. 2012
3 min.

Også regeringens akutudvalg anbefaler, at der indføres visiteret adgang til skadestuer og akutmodtagelser over hele landet, fremgår det af en ny rapport fra udvalget.

Det er ikke mindst nødvendigt i lyset af, at der bliver færre og større akutmodtagelser, fremgår det.

P.t. har Region Hovedstaden og Region Syddanmark ikke indført visitation.

Rapportens anbefalinger er allerede indarbejdet i den økonomiaftale for 2013, som regeringen og regionerne blev enige om for nylig, og hvor de besluttede at indføre visitation "gradvist frem mod foråret 2014".

Akutudvalgets rapport handler om ventetider, og anbefalingen om visitation skal ses i den optik. Tesen er, at jo færre patienter, der kanaliseres ind på skadestuerne, jo hurtigere kan de behandles.

For eksempel nævner rapporten, at telefonvisitation i Region Sjælland har medført, at 30 pct. af opkaldene kanaliseres væk fra akutmodtagelsen - enten til egen læge, vagtlæge eller egenomsorg, fordi de egentlig slet ikke fejler noget behandlingskrævende. Det nye set-up har ført til en reduktion på ca. 25 pct. i presset på skadestuerne.

Læger: vi bør visitere

Spørgsmålet er så, hvem der skal visitere. I Region Sjælland er visitationsordningen bemandet med sygeplejersker, mens den i Region Midtjylland bliver lægebemandet pr. 1. september i år ligesom i Region Nordjylland, hvor skadestuen på Aalborg Sygehus netop er blevet omfattet. Omlægningen skete i april og har indtil videre medført, at over 40 pct. af henvendelserne på skadestuen nu er visiterede. I den første måned har der imidlertid kun været 200 patienter færre patienter på skadestuen i Aalborg end den tilsvarende periode sidste år.

Men det er for tidligt at sige noget endegyldigt på basis af kun to måneders drift. Og holdningen hos både Lægeforeningen og PLO er klart, at visitation er en lægeopgave.

"Lægefaglig visitation sparer dem for unødig ventetid på skadestuer, og det sikrer, at de kommer det rigtige sted hen i sundhedsvæsenet fra starten«, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen i en fælles udtalelse med PLO.

Han bakkes op af Peter Magnussen, der er næstformand i PLO og formand for PLO's akutudvalg.

"I et moderne sundhedsvæsen skal de lægelige specialister i front", siger Peter Magnussen i samme udtalelse.

Mads Koch Hansen er medlem af regeringens akutudvalg og Peter Magnussen observatør.

Ny "1813" i syd

Umiddelbart er det dog ikke alle regioner, der er enige.

Region Hovedstaden har indført en telefonisk rådgivning - 1813 akuttelefonen - bemandet med sygeplejersker, og Region Syddanmark har til hensigt at indføre en lignende ordning til oktober.

Erfaringerne med Region Hovedstadens telefonlinje er blandede. Som ugeskriftet.dk skrev for nylig, så har linjen ikke medført færre besøg på akutmodtagelserne.

Endnu en pointe i akutudvalget rapport er, at triage-modellerne bør anvendes ensartet over hele landet - dvs. "sorteringen" af patienter, så de mest behandlingskrævende kommer til først. Det har alle regioner enten indført eller planlagt.

Rapporten anbefaler endvidere, at regionerne opsætter mål for ventetiden på skadestuerne og opretholder systemer, der kan oplyse patienterne om, hvor længe de kan forvente at skulle vente.