Skip to main content

Region: Grønt lys for akutbiler uden læger

Af Klaus Larsen kll@dadl.dk

17. sep. 2010
3 min.

Region Sjælland tolker et svar fra Sundhedsstyrelsen som grønt lys for, at den i sin nye akutstruktur kan erstatte regionens fire lægebemandede akutbiler med 15 akutbiler bemandet med paramedicinere i stedet for læger og sygeplejersker. Bilerne skal stationeres 15 steder i regionen og have sundhedsfaglig visitation på vagtcentralen samt lægefaglig backup.

Syv overlæger har advaret om, at en afskaffelse af lægebemanding på akutbilerne årligt vil kunne koste op mod 120 patienter livet.

I sit høringssvar til regionen vurderer Sundhedsstyrelsen, at »den beskrevne placering af døgndækkende akutbiler i regionen og opkvalificering af udvalgte ambulancer med paramedicinere kan bidrage til at skabe en vigtig balance mellem regionens nye sygehusstruktur og hensynet til præhospital dækning af regionens yderområder«.

Formanden for regionens præhospitale udvalg, Jens Ravn (V), tolker svaret som grønt lys og siger om overlægernes advarsler:

»Vi må konstatere, at der er andre læger, som har sagt noget andet. Og hvis det virkelig var så uforsvarligt, er det hidtidige beredskab jo også uforsvarligt, da de ikke kører om natten, og der er meget langt mellem dem. Vi har lyttet, men anlagt en samlet vurdering,« siger han og fortsætter:

»Vi lægger naturligvis ikke op til et beredskab uden læger. Vi bruger dem bare på en anden måde, i vagtcentralen, så man alle steder hurtigt kan komme i kontakt med dem, mens de kun fysisk er til stede, hvis der er presserende behov.«

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, der selv er anæstesiolog, synes godt om de døgndækkende akutbiler og opkvalificeringen med paramedicinere. Men han savner noget om lægernes præhospitale organisation i Sundhedsstyrelsens svar:

»Jeg synes, man bør supplere med en lægebil, som kan rykke ud og være backup for systemet. Regionen er i hvert fald nødt til at overveje, hvordan man kan have 80 paramedicinere ansat uden at have nogen som helst lægelig backup, der kan komme ud til dem, hvis de har problemer«, siger Mads Koch Hansen.

Lone de Neergaard, chef for planlægning i Sundhedsstyrelsen, kender naturligvis de syv overlægers advarsler.

»Dem må man også tage i betragtning og sikre, at der er den tilstrækkelige uddannelse og supervision, og at det bliver fulgt og evalueret«, siger hun.

- Sundhedsstyrelsen har altså ikke bare givet »grønt lys«?

»Nej. De må opsamle erfaring og følge, hvordan det går. Og det vil vi gerne deltage i.«

- Regionen får lov at afprøve deres plan, men Sundhedsstyrelsen vil holde godt øje med det?

»Ja. Men det skal følges tæt, og der skal skrides ind, hvis det ikke går som ønsket. De har været meget omhyggelige med at tænke det igennem. Og der kan jo være andre måder at gøre ting på. Men det er en klar forudsætning, at de følger det meget, meget nøje og er parat til at råbe gevalt, hvis det ikke går som ønsket«.