Skip to main content

Region Hovedstaden laver sin egen lægevagt

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

8. mar. 2013
3 min.

LÆGEVAGT  Region Hovedstaden sendte lidt over middag en pressemeddelelse ud, hvori den meddeler, at den vil opsige lægevagtsaftalen med de praktiserende læger for i stedet selv at stå for den.

Fra 1. januar 2014 skal det være akuttelefon 1813, som skal visitere al akut henvendelse bortset fra 112-opkald – herunder også besøg hos lægevagt. Den sygeplejerskebemandede telefonlinje, der hidtil har haft en rådgivende funktion, vil blive udvidet med ”flere sygeplejersker og læger”, står der i pressemeddelelsen.

”Vi er selvfølgelig først og fremmest overraskede over denne pressemeddelelse, for der er jo ikke nogen i PLO, som har modtaget nogen opsigelse”, siger PLOs formand, Henrik Dibbern og kalder en sådan fremgangsmåde for ”dårlig stil”.

Men hans største bekymring går på kvaliteten i det kommende sundhedstilbud i Region Hovedstaden.

”Vi ved, at akuttelefonen 1813 - mormortelefonen - med sygeplejersker skal visitere, og vi ved fra flere undersøgelser, at det vil betyde, at flere patienter vil blive henvist til at møde frem på det, regionen nu vil lave – hvad enten det er noget, der skal foregå på sygehusene, eller om det bliver nye akutfunktioner”, siger han.

”Og så er det også en bekymring, at vi nu begynder at tale om et samarbejde, der ophører ved årsskiftet. Det betyder noget for den ildhu, som lægerne går ind i arbejdet med. Det er svært at motivere folk til at gøre noget ekstra, når de ved, de er på vej til at blive fyret”.

Hovedstaden vil ansætte

Men Region Hovedstaden håber, at de nuværende lægevagtslæger vil lade sig lokke over i en regionsdrevet funktion.

”Der er et halvt års opsigelse, og vi håber selvfølgelig på, at vi kan rekruttere de mange og dygtige læger, der gør det glimrende som lægevagt i dag”, siger medlem af Regionsrådet i Region Hovedstaden, Thor Grønlykke (S), der selv er læge - klinisk farmakolog.

Det kan være som supplement til de sygeplejersker, der p.t. bemander 1813 telefonen – eller det kan være som bemanding på selve lægevagten.

Hvad skal lægerne på 1813 lave?

”Som udgangspunkt vil det være en sygeplejerske, man får i røret, når man ringer. Men du kan godt få læger i røret f.eks. ved svære tilfælde eller til noget, man tror kan afsluttes i telefonen. Og så skal de supervisere, ligesom sygeplejerskerne skal kunne trække på dem”, siger Thor Grønlykke.

Hvor skal 1813 visitere patienterne hen?

”Det som er ideen er, at vi ønsker et enstrenget system for alle akutte henvendelser. Så i stedet for at der f.eks. på hospitalerne er et lokale med skadestue og et lokale med lægevagt, som ikke specielt interagerer med resten, så samler vi det i et system. Du vil måske nok stadig have en opdeling, men de to ting vil være del af samme struktur. Det vil typisk være almenmedicinere, der skal påtage sig lægevagtsrollen men som en anderledes integreret del af akutmodtagelsens funktion”.

Hvordan vil det så blive at arbejde der?

”Der vil blive lidt mere almindelige arbejdsvilkår og en mere standardiseret måde at planlægge folks arbejde på. Og noget, jeg selv lægger meget vægt på, er, at der bliver bedre uddannelsesvilkår. Det bliver muligt at gøre lægevagten til en bedre integreret del i uddannelsen til almen praksis og måske også andre specialer”.

Lægerne har allerede sagt nej

Spørgsmålet er dog, om de praktiserende læger, der bemander lægevagten nu, er til sinds at lade sig ansætte i regionen.

I en kommentar på PLOs hjemmeside gør organisationen opmærksom på, at det spørgsmål allerede er blevet undersøgt, nemlig i en medlemsundersøgelse fra november/december 2012.

Her viste det sig, at kun 17 pct. af de praktiserende læger i Region Hovedstaden sagde ja til, at de godt ville arbejde i en regionsledet lægevagt.

FAKTA

Den nye aftale om lægevagten i Region Hovedstaden er indgået af Socialdemokraterne, SF, Venstre, Det Radikale Venstre og løsgængeren Andreas Røpke og indebærer, at der etableres et præhospitalt center, der samler ikke blot 1813 og lægevagt men også 112 og disponering af akutlægehelikoptere og –biler, paramedicinere, ambulancer og liggende sygetransport.