Skip to main content

Region Hovedstaden: Vagtlæger skal fremover køre på Yngre Læger- og FAS-overenskomst

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

19. apr. 2013
5 min.

Læger, der fra årsskiftet skal deltage i vagtlægeordningen i Region Hovedstaden, skal ansættes i henhold til overenskomstaftalerne med Foreningen af Speciallæger eller Yngre Læger.

Dermed skal løn- og arbejdstidsregler for læger organiseret i PLO fastlægges af regler fra de to andre søjler.

Det fastslår koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling:

»Vi har ikke nogen lønoverenskomst med PLO på vores hospitaler, men det har vi med FAS og YL. Derfor bliver det dem, der vil blive brugt her«, siger han og fortsætter:

»Der vil blive ansat læger ved vores akuttelefon 1813, læger, der skal køre hjem til patienterne, og læger, der skal arbejde i vores akutmodtagelser og akutklinikker. Nogle læger skal udgøre en kerne og være fastansatte, nogle vil blive ansat på konsulent- og timehonorering. Og de vil have forskellige specialebaggrunde. Og det vil være på de overenskomster, som vi har i forvejen«.

PLO: Lav aftale med os

PLO mener ikke, at praktiserende læger bør deltage på andre lægeoverenskomster:

»Hvis Region Hovedstaden vil basere deres samlede fremtidige akutfunktion på arbejdskraft fra læger organiseret i YL og FAS, er det naturligt, at man tilbyder vilkår, som følger de overenskomster man har med disse organisationer«, siger PLO-formand Henrik Dibbern og fortsætter:

»Hvis man forestiller sig at skulle bruge praktiserende læger i den fremtidige akutfunktion, er man naturligvis nødt til at have en aftale med PLO. Der er i forvejen en betydelig skepsis blandt de praktiserende læger i forhold til vilkårene i en fremtidig akutfunktion i Region H og en betydelig vrede over regionens hovedløse beslutning om at opsige lægevagten og overenskomststridige måde at håndtere opsigelsen på. Så uden en aftale med PLO vil det være særdeles hasarderet at planlægge med praktiserende lægers deltagelse i akutarbejdet«.

Bent Larsen, formand Venstre i Region Hovedstaden, siger, at de praktiserende læger er »meget velkomne« til at fortsætte som vagtlæger:

»Når vi opsiger lægevagten med PLO, skal der jo ikke indgås nogen ny overenskomst med PLO«, siger han.

Yngre Læger vil endnu ikke forholde sig til det overenskomstmæssige:

»Selve det aftalemæssige omkring løn- og ansættelsesforhold er det ikke umiddelbart til at forholde sig til ud fra de foreløbige meldinger, som er kommet fra Region Hovedstaden, men vi imødekommer en invitation til forhandling fra regionen«, siger Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger.

Overlægeforeningens bestyrelse behandler spørgsmålet i næste uge, oplyser foreningens formand Anja Mitchell, og hun forventer, at foreningen også får dialog med Region Hovedstaden:»Vi vil gerne have en drøftelse med Region Hovedstaden af, hvordan speciallæger skal indgå i vagtordningen. Udfordringen består jo bl.a. i, at der samtidig er hårdt brug for dem på sygehusene, og det er uafklaret, hvordan det regnestykke kan gå op«, siger Anja Mitchell.


Yngre Læger: Kan regionen sikre nok læger?

Yngre Læger deler Overlægeforeningens frygt for manglende hænder, men »anerkender ledelsens ret til at lede og fordele arbejdet«.

»Vi er bekymrede for, om det bliver muligt rent praktisk at imødekomme en tilstrækkelig lægebemanding. Derfor opfordrer vi til, at man snarest muligt tilfører også de fælles akutmodtagelser og -klinikker en tilstrækkelig øget lægelig bemanding til at imødekomme det forventeligt øgede patientfremmøde. Ellers vil det være overordentlig sandsynligt, at regionens hospitaler kommer til at stå i en kaotisk situation med langt flere opgaver, end der er hænder og hoveder til at løse«, siger Lisbeth Lintz.

Fast honorering i lægevagten

Når læger i vagtlægeordningen fremover ifølge regionen skal arbejde på »hospitalslægeoverenskomster«, vil aflønningen for lægers arbejde i vagtlægeordningen blive anderledes end i dag, understreger Svend Hartling:

»Vi vil overgå til en fast honorering, der selvfølgelig er tilpasset med forskellige tillæg, hvornår på døgnet man deltager i ordningen og hvilken dag på ugen. I dag afhænger vagtlægens indtjening af selve vagttypen. Der er eksempelvis i dag meget givtige telefonvagter, og de bliver nok ikke lige så givtige fremover, da de kommer på fast løn«.

Andre specialer deltager allerede i dag

Allerede i dag indgår mange andre læger end speciallæger organiseret i PLO i Region Hovedstadens vagtlægeordning. Og de – hospitalslægerne – arbejder på PLO’s vilkår i vagtlægeordningen.

Ifølge Svend Hartling, koncerndirektør i regionen, dækker PLO’ere omkring tre ud af fire telefonkonsultationer, mens det er hver fjerde i den kørende lægevagt, der er medlem af PLO. For selve fremmødekonsultationerne er det godt halvdelen, som dækkes af almenmedicinere.

Derfor anser han det ikke for særligt udsædvanligt, at der også fremover vil indgå læger med andre speciallægebaggrunde i vagtlægeordningen end almenmedicinere, ligesom løn- og ansættelsesvilkår fastsættes efter aftale med de to øvrige søjler i Lægeforeningen.

Direktøren vil endnu ikke oplyse, hvad lægerne, der deltager i ordningen, vil kunne tjene på de forskellige vagter.

Regionen har i øjeblikket et udredningsarbejde, hvor de dels undersøger, hvor mange læger, der skal bruges i vagtlægeordningen, dels lønniveauet. Det forventes, at det arbejde er færdigt til juni.

Brug for almenmedicinere

Svend Hartling håber, at mange almenmedicinere vil fortsætte i vagtlægesystemet:

»Vi ser gerne, at den faglighed, der ligger i almen medicin, kommer med i vores system, men vi ser det også som et supplement, da der bliver mulighed for en meget tæt koordinering til dem, der beskæftiger sig med det endnu mere akutte. For det skal jo indgå i vores samlede organisering i vores præhospitale organisering. Det har jo været hele øvelsen, at de to dele samles«, siger han.

Omkring halvdelen af regionens 1.070 prakti serende læger deltager i dag i vagtlægeordningen.

Lægemødet kritiserede regionen

På Lægemødet i forrige uge vedtog Lægeforeningen en »skarp kritik af Region Hovedstaden«. Lægeforeningen kalder regionens hjemtagning af vagtlægeordningen for et »tilbageskridt« og at »aftalen peger i den helt forkerte retning«.

Lægeforeningen fremhæver, at den støtter »princippet om, at speciallæger skal i front, og at de akutte henvendelser visiteres af læger«.

Region Hovedstaden håber, at »vi kan komme videre« fra den politiske kamp om organiseringen:

»Det er ikke afgørende, hvem der organiserer det, men at vi får de rigtige systemer til vores patienter«, siger Svend Hartling.

Sådan en udtalelse forstår PLO slet ikke:

»Hartling udtaler, at det ikke er afgørende, hvem som organiserer den fremtidige akutfunktion. Hvis det er holdningen, så skulle regionen have holdt sig fra at opsige og ødelægge en velfungerende lægevagt, og i stedet have taget ved lære af region Midt og Syd«, siger Henrik Dibbern.