Skip to main content

Region Hovedstaden vil poste millioner i 1813-akutsystemet

Der er nu åbnet for de økonomiske sluser, der skal til, for at få Region Hovedstadens 1813-akutsystem til at fungere.

31. mar. 2014
2 min.

Politikerne i Region Hovedstaden vil bruge de nødvendige penge for at få det nye EVA – enstrenget, visiteret akutsystem – til at fungere, skriver Berlingske Tidende.

Penge skal bl.a. gå til at ansætte flere læger til 1813-akuttelefon, der er systemets indgang, fremgår det. Desuden skal det sikres, at de sygeplejersker, der tager imod telefonopkaldene, alle er helt på det rene med, hvad de selv må tage sig af, og hvornår de skal stille videre til en læge, ligesom de skal have styr på alle retningslinjer, ikke mindst de, der gælder for alvorlige tilfælde.

Kasserne åbnes, efter at Sundhedsstyrelsen i en rapport i sidste uge kom med en række alvorlige kritikpunkter.

Læs også: Sundhedsstyrelsen: 1813-visitationen er ikke god nok

Samtidig opremser et nyt notat fra regionens egne embedsmænd yderligere en stribe problemer med ordningen, skriver avisen.

Analyser af flere hundrede såkaldte utilsigtede hændelser afslører således en »række overordnede problemstillinger« med f. eks. »mangelfuld identifikation og visitation af patienter med alvorlige tilstande, f. eks. meningitis og ekstrauterin graviditet« (graviditet uden for livmoderen).

Læs også: Læger svarer på hvert tredje opkald til 1813-akutsystemet

Problemerne opstår, selv om brugen af 1813-telefonen faktisk er mindre end ventet. Blandt andet er der kommet ca. 75.000 opkald om måneden til 1813 mod estimeret ca. 95.000, fremgår det af notatet.

Skadestuerne skulle ifølge forventningerne have taget sig af ca. 44.000 patienter om måneden, men der har kun været ca. 40.000 besøg - hvoraf næsten fire ud af ti i januar og februar var selvhenvende, fremgår det.

Tilsvarende er der blot gennemført mellem 2.000 og 2.500 hjemmebesøg af en kørende lægevagt mod estimeret godt 7.000 besøg om måneden.