Skip to main content

Region Nordjylland: Småt kan også være godt

Region Nordjylland mener Sundhedsstyrelsen fokuser ”blindt” på volumen ved tildeling af højtspecialiserede funktioner i den kommende specialeplan.

Region Nordjylland: Vi går glip af højt specialiserede funktioner, fordi Sundhedsstyrelsen kun lægger vægt på volumen. Aalborg Universitetshospital. Foto: Region Nordjylland.
Region Nordjylland: Vi går glip af højt specialiserede funktioner, fordi Sundhedsstyrelsen kun lægger vægt på volumen. Aalborg Universitetshospital. Foto: Region Nordjylland.

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

21. nov. 2016
3 min.

Med sine blot 585.000 indbyggere er region Nordjylland ofte ilde stedt, når det kommer til at få del i de eftertragtede højt specialiserede funktioner. Og derfor er der også i regionens høringssvar til Sundhedsstyrelsens specialeplan utilfredshed over de funktioner, som er gået regionens næse forbi og i stedet tildelt de tre store regioner – Hovedstaden, Midtjylland og Syddanmark, som alle kan mønstre mindst dobbelt så mange indbyggere og dermed den volumen og robusthed, som er de hovedkriterier, Sundhedsstyrelsen tildeler funktioner ud fra.

Regionen kalder i sit høringssvar til styrelsens udkast til en ny specialeplan kriterierne for ”højst problematiske” for Region Nordjylland, idet regionen ofte ikke vil kunne ”konkurrere” på volumen alene. Det kan den til gengæld på kvalitet, som ifølge regionen er den vigtigste kvalitetsparameter for patienterne.

”Region Nordjylland må derfor insistere på, at Sundhedsstyrelsen også lægger andre kvalitetsparametre end volumen til grund for eventuelle ændringer i specialeplanen. (...) At Sundhedsstyrelsen fortsat så blindt fokuserer på volumen uden skelen til øvrige faktorer kan få vidtrækkende konsekvenser i denne nye runde”, hedder det i høringssvaret.

Uforståeligt

Bl.a. afslagene inden for det gynækologiske og obstetriske speciale får hårde ord med på vejen.

”Selv for funktioner, som varetages i dag uden problemer og med en robust organisation, stort volumen og høj faglighed er der givet afslag til Aalborg Universitetshospital. Dette er uforståeligt, idet specialet i Aalborg i specialeansøgningen har indsendt en solid beskrivelse for både varetagelse, robusthed, organisering og volumen. Det synes kortsigtet, at Sundhedsstyrelsen udelukkende vurderer tildeling af funktioner ud fra en kombination af volumen og kompleksitet – og ikke den eksisterende kvalitet og den forventede tilvækst i patientgrundlaget”, skriver regionen i sit høringssvar.

For eksempel er regionen blevet frataget den højtspecialiserede funktion ’bariatrisk opererede gravide med komplikationer’. Regionen gør opmærksom på, at det indmeldte årlige patientvolumen på landsplan er på niveau med det antal patienter, som behandles årligt på Aalborg UH. Og derfor er ”det ulogisk, at man ikke tildeles funktionen. Også fordi det – i takt med det stigende antal overvægtige og opererede - er en patientgruppe i vækst.

Forståelse for geografi

Regionen understreger endvidere, at Sundhedsstyrelsen bør anerkende, at den fortsatte faglige udvikling af Aalborg Universitetshospital i samarbejde med Aalborg Universitet og lægeuddannelsen fordrer højt specialiserede funktioner. Både af hensyn til patientbehandlingen, forskningen og uddannelsen, men også for regionens fortsatte muligheder for at kunne rekruttere højtkvalificeret sundhedspersonale.

Koncerndirektør med særligt ansvar for sundhedsområdet, Anne Bukh fastholder kritikken i høringssvaret, men er dog fortrøstningsfuld. Det er hun bl.a. på baggrund af forgangne uges møde mellem Sundhedsstyrelsen og regionen.

”Det var mit indtryk, at de hørte, hvad vi sagde. Og at de har forståelse for vores argumenter, selv om man i styrelsen nok stadig har den opfattelse, at øvelse gør mester. Men vi fornemmer også, at der er lydhørhed for, at hensyn til geografi og nærhed skal tilgodeses. Vi afventer således, hvad arbejdsgrupperne når frem til ”, siger Anne Bukh.

Region Nordjylland har fået tildelt 170 og afvist 89 højt specialiserede funktioner.

.