Skip to main content

Region Sjælland går enegang og vil afskaffe akutlægebiler

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

21. maj 2010
3 min.

I sidste uge besluttede udvalget for det præhospitale område i Region Sjælland at indstille en udfasning af de lægebemandede akutbiler til vedtagelse i regions-rådet. Lægeforeningen har ellers over for regionen argumenteret imod at droppe lægebilerne i beredskabet. Det har gjort indtryk, men det har ikke fået udvalget til at ændre holdning, oplyser udvalgets formand, Jens Ravn (V):

»Vi har overvejet Lægeforeningens argumenter nøje, men vi har valgt i stedet at prioritere på en måde, så alle akutbiler bliver døgndækkende. Vi opruster med paramedicinere og sørger for, at de telemedicinsk kan få backup fra akutlægerne. Desuden skal responstiden ned, så patienterne kommer hurtigere ind på vore sygehuse«.

Region Hovedstaden

Andre regioner går imidlertid den modsatte vej og styrker den lægelige del af det præhospitale beredskab. I Region Hovedstaden lægger man således vægt på, at avanceret behandling kan påbegyndes allerede i hjemmet eller på skadestedet, når det drejer sig om alvorlig sygdom.

»Derfor har vi siden regionens dannelse udviklet og styrket det lægelige, præhospitale beredskab, og fra 2010 udvider vi fra fire til fem lægebemandede akutbiler«, siger præhospital leder i Region Hovedstaden, Freddy Lippert. Han lægger vægt på, at der skal være flere strenge at spille på ved alarmopkald til vagtcentralen. Her er der nu sundhedsfaglig bemanding »på linjen«, der kan vurdere, om det er tilstrækkeligt med en ambulance med behandler, om der skal en paramediciner med, eller om der er behov for en læge og dermed en lægebemandet akutbil eller en læge i helikopter«.

Region Nordjylland

I Region Nordjylland er holdningen den samme: Med sundhedsfagligt personale på alarmcentralen kan der ved opkald vurderes, om der er behov for paramediciner og/eller læge fra akutlægebilen.

»Vi har en lægeakutbil stationeret i Aalborg, og den dækker hele regionen. Det er der ingen planer om at ændre på. Dog er den kun i drift fra kl. 8.00 til kl. 22.00, og det ville være ønskeligt, at den var i drift hele døgnet«, siger præhospital leder i Region Nordjylland, Poul Anders Hansen.

Region Midtjylland

I Region Midtjylland er der blandt akutbilerne fem døgndækkende lægebemandede biler i Viborg, Århus, Grenå, Lemvig og Silkeborg, en akutlægebil hverdage i dagtiden i Randers samt to enmandsbetjente akutlægebiler i Herning og Holstebro. Og fremtiden vil byde på flere lægebemandede akutbiler:

»Målet er, fagligt set, at akut kritisk syge og tilskadekomne kan blive mødt af en speciallæge allerede før hospitalet. Akuthospitalet skal ud til patienten. Det er nødvendigt med de længere afstande til akuthospitalerne«, siger lægelige chef for Præhospitalet, Erika Frischknecht Christensen, der uddyber:

»Det er vigtigt, at vi har et tæt netværk af akutbiler bemandet med læger, gerne suppleret med såvel paramedicinere som sygeplejersker i akutbiler, også gerne i ambulancer, så der kan sættes hurtigt ind med de resurser, der er brug for. Der skal altid kunne gives lægelig backup til de ikkelægebemandede akutbiler. Jeg ser gerne, at vi får flere paramedicinere, både præhospitalt og på længere sigt på sygehusene, så vi kan få styrket samarbejdet mellem paramedicinerne og sygeplejerskerne. Men lægen skal være der i det præhospitale beredskab, og det skal som minimum være sådan, at speciallægen kan møde ambulancen undervejs til sygehuset i de alvorligere tilfælde«.

Region Syddanmark

Heller ikke i Region Syddanmark har man planer om at ændre ordningen med læger i akutbiler.

»Vi har fem døgndækkende lægebiler, en ved hvert akutsygehus, og det er en god ordning, som der overhovedet ikke er planer om at lave om på. Det ønskes hverken fra lægeside eller fra politisk side«, siger præhospital leder i Region Syddanmark, Torsten Lang-Jensen,

Fakta

»Den præhospitale lægelige indsats sikrer bl.a. muligheden for at stabilisere og behandle tidskritiske patienter og sikrer dermed også muligheden for at transportere patienterne til rette behandlingssted - uanset de større afstande«.

Uddrag af brev fra Lægeforeningen til Region Sjælland